Agnes Lidbeck overrasket leserne med familieroman: – Jeg ville skrive en roman som jeg selv liker å lese

SkjønnlitteraturRomanerAgnes Lidbeck overrasket leserne med familieroman: – Jeg ville skrive en roman som jeg selv liker å lese

Det er som om Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen i Agnes Lidbecks nye, store pageturner av en familieroman.

Estimert lesetid 3min
Foto av Agnes Lidbeck med omslag til «Nikes bok»
– Denne gangen ville jeg skrive en ordentlig roman, en roman som jeg selv liker å lese. En roman man kan forsvinne inn i flere dager, sier svenske Agnes Lidbeck om den store familieromanen «Nikes bok». (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Det er tidlig på 1980-tallet i Kummelvik i Sverige. En litt glemt perle av en bygd. Familien til Janne har fisket torsk så lenge han kan huske. Rosmarie vet nøyaktig hvordan livet vil bli – akkurat som morens. Tommy og Karin tar seg noe kaldt å drikke, mens barna leker under eiketrærne. Et paradis. Alle kjenner sin plass.

Så kommer det ukjente inn. Olle, Sonja og lille Nike. En helt annen type familie. Med dem kommer kjærligheten. Og kjærlighetens livstruende konsekvenser.

Bokens åpningsscene setter premisset for resten av boken. To småbarnsfamiler på strandtur som oppdager den lile forlatte jentungen Nike, og etter hvert hennes mor, alene et stykke unna, med hodet i hendene mens hun kniper øynene hardt igjen.

Nikes bok kan du bestille hjem her.

Hyllet i Sverige

Norske lesere kjenner Agnes Lidbeck som en nådeløse skildrer av middelklassens liv fra romanen Gå tapt. Med Nikes bok har hun tatt skrittet opp i øverste litterære divisjon. Svenska Dagbladet kaller den et praktverk og skriver at joda, omfanget er imponerende, men gjennomføringen enda mer.

– Denne gangen ville jeg skrive en ordentlig roman, en roman som jeg selv liker å lese. En roman man kan forsvinne inn i flere dager. En eskapistisk kjærlighetsroman der følelsene får spille den største rollen av alle, forteller Lidbeck.

Svenska Dagbladet skriver videre at det «fremtrer noe helt nytt i forfatterskapet, et klart skille mot de tidligere romanenes korte, nesten skjematiske effektivitet».

– I Sverige ble nok mange overrasket over denne boken, sier Lidbeck.

– Tidligere har jeg skrevet bøker som er korte, sinte og mørke. Nikes bok er omfangsrik og handler om kjærligheten og livet. Jeg leker med teksten og får beskrive miljøer og mennesker som nyter og spiser god mat.

Inspirert av 1800-tallsromanen

1800-tallsromanen har vært en viktig inspirasjonskilde for Lidbeck. Hun nevner George Eliots Middlemarch som en av sine absolutt favoritter.

– Leserne og kritikerne likte den. Noen synes den var for lik en 1800-tallsroman, men jeg liker 1800-tallsromaner.

Samtidig forteller Lidbeck at hun ønsker å skildre hvordan store ytre forandringer gjør seg gjeldende i de små relasjonene. «Kummelvik blir et sted så tydelig for ens indre, helt filmatisk, og menneskene et så intimt selskap at det nesten gjør litt vondt å forlate dem – de som fortsatt er i live – når lesingen er over», skriver Svenska Dagbladet.

– Jeg skrev Nikes bok for å oppsummere de siste 40 årene i mitt liv, men også et sted i Sverige som har betydd veldig mye for meg. En fiskerlandsby som har forandret seg enormt mye, sier hun.  

Fortellingens hovedperson er Nike, et navn mange vil gjenkjenne som seiersgudinnen i gresk mytologi.

– Hun heter det fordi hun har pretensiøse foreldre, ler Lidbeck.

– Det er et navn som er veldig annerledes fra de andre i samfunnet der hun vokser opp. Det sier noe om hvor annerledes livet hennes er fra de andre barnas. Det oppstår et utenforskap, et ønske om å være noe mer, noe finere, selv om man kanskje ikke er det.

Nikes bok kan du bestille hjem her.