Boktips’ podcast | Sesong 13 | 2024

Bli med bak bøkene til dine favorittforfattere i Boktips’ podcast!

Estimert lesetid 11min
Foto av Henrik Langeland og Gine Cornelia Pedersen med logo til «Boktips' podcast»
Henrik Langeland og Gine Cornelia Pedersen er blant forfatterne du kan høre i sesong 13 av Boktips’ podcast.

I sesong 13 av Boktips’ podcast får du som i de andre sesongene bli med bak bøkene til dine favorittforfattere. Hver uke får du høre intervjuer om noen av denne vårens aktuelle bokutgivelser. Opptakene er gjort i forbindelse med arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset våren 2024.

Hør Boktips’ podcast i din foretrukne strømmetjeneste:

Boktips’ podcast: Sesong 13

Episode 1 | Jakten på en serieovergriper | Anne-Britt Harsem

Dette er historien om Stine, som i flere år ble utsatt for overgrep av en mann kalt Otto, og som oppdaget at hun ikke var det eneste offeret.

Rollene ble byttet om. I to år jakter hun på serieovergriperen, samler bevis før hun går til politiet. Etterforskningen avdekker flere ofre, og takket være Stine kan politiet pågripe mannen, reise tiltale og få ham dømt.

Episode 2 | Er årets påskekrim satt til Iran? | Eva J. Stensrud

Skyggeadvokaten er en dagsaktuell og altoppslukende kriminalroman. Tidligere serieromanforfatter Eva Stensruds debut som krimforfatter fremstår ikke bare som en elegant, storslått og intelligent fortalt thriller, men er også uhyggelig virkelighetsnær.

Bakteppet er Khomeinis maktovertakelse i Iran i 1979, som tvinger en norsk ambassaderåd i Teheran og hans iranske kone på flukt, sammen med medlemmer av hennes familie.

Mange år senere treffer vi flyktningene igjen i Norge i 2017, i og utenfor et iransk eksilmiljø. De har utdannet seg til leger og advokater, lever sammen med nordmenn, eller uten. En dag blir en iransk kvinne fra dette miljøet, Anna, funnet død i sitt hjem på Nesodden, og mistanken rettes mot mannen hun en gang forrådte. På grunn av koblingen til Iran blir etterforskningen et samarbeid mellom overbetjenten i Kripos, Asbjørn Skar, og PST-etterforskeren Liv Lindemann. Men er det egentlig i fortiden svaret på drapsgåten ligger?

Episode 3 | En poetisk rapport fra næringslivet | Martin Svedman

Diktsamlingen Finans av Martin Svedman, som tidligere har utgitt samlingen Når jeg drikker, er en poetisk rapport fra det norske næringslivet og gir samtidig et poetisk uttrykk til et økonomisk alvor som er en del av vår samtid.

Det er dårlige tider: Ingen klatrer lenger på noen karrierestige, hverdagen består av sluttpakker, nedskjæringer og satsninger som legges på is.

Diktsamlingen følger en navnløs ansatt i konsulentbransjen. Han begynner i det små, men jobber hardt og blir mer og mer fakturerbar. Han blomstrer mens han stiger i gradene og vil gjøre alt for sine kunder. Men hva skjer når en middelmådig bedrift begynner å blø? Da sitter de ansatte igjen med svært lite.

Episode 4 | Å være klarsynt | Kari Opsal

Åpenhet og undring kan gi livet en ny dimensjon, der det er plass til både store, uforklarlige mirakler og mindre hverdagsmagi. Hvorfor er du her? Finnes det en vei for deg som er riktigere enn en annen i livet? Er vi alle egentlig ett?

I boka «Spirituell» deler klarsynte Kari Opsal sine egne erfaringer, praktiske metoder og teknikker, og gir deg en rekke verktøy for å få bedre kontakt med din indre stemme og intuisjon.

Gjennom bokas mange praktiske øvelser vil du utvikle og bli tryggere på dine egne spirituelle evner. Du lærer om ulike spirituelle fenomener og hvordan du kan lese energier og få kontakt med den andre siden.


Episode 5 | Å snakke med tenåringen | Kirsten Holtmon Resaland

Barne- og ungdomspsykolog Kirsten Resaland har jobbet med barn og unge i ulike fora de siste tjue årene.

Hvorfor svarer ungdommen unnvikende når jeg spør om hvordan det var på skolen i dag? Hvordan kan jeg vite om det er noe som er galt når han aldri sier noe?

Mange foreldre ønsker seg oppriktige svar når vi lurer på hvordan tenåringen har det, og vi håper at de vil prate med oss dersom det har skjedd noe. Men hvordan skal vi få det til?

Snakk til meg! henvender seg ikke bare til foreldre, men også til lærere, fastleger og andre som har nytte av et bevisst forhold til kommunikasjon med ungdom.

Episode 6 | Kjærlighet, dop og søvnløshet i Oslo | Gine Cornelia Pedersen

Gine Cornelia Pedersen debuterte med Null i 2013, og ble tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for romanen. Nå er hun aktuell med JEG SKAL HENTE DEG.

Romanen har en nerve som får en til å hive etter pusten. Boka forteller en kjærlighetshistorie som er helt himmelsk og kanskje helt umulig.

Jeg har funnet kjærlighet, hvordan skal det gå. Hun skal straks begynne skuespillerutdanning, bor i kollektiv og har store ambisjoner. Han er musiker, fri sjel uten fast bolig, dopromantiker og kjenning av politiet.

Når bare de to er sammen, er lykken stor, men når de går sammen på gata, kan hun ta seg i å skamme seg over ham, og det skammer hun seg over.

Han blir borte etter en fest, ingen har hørt fra ham på fem dager. Hun leter febrilsk blant venner og bekjente, hun har ikke sovet på femti timer, sytti timer, mer. Vi følger henne i et frenetisk døgn rundt i Oslo, i det som kanskje er en redningsoperasjon, eller kanskje et søk akkurat litt for seint.

Hør Gine Cornelia Pedersen i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset.

Episode 7 | Barneoppdragelse: Hva er egentlig et barn? | Birger Emanuelsen

Birger Emanuelsen debuterer som sakprosaforfatter med boka Før de forsvinner, der han undersøker og utfordrer våre forestillinger om barn. Gjennom et rikt kildetilfang skriver han om barnets verdi og betydning, hvordan vi får oss til å behandle dem, og hva det egentlig innebærer å være foreldre.

Før de forsvinner er en velinformert dokumentarbok om ansvaret foreldre har for å forberede barna sine på verden, og hvordan de kan gå fram for å gjøre det. Men det er også en nær og personlig fortelling om et av de mest grunnleggende spørsmålene i livet: Hva er egentlig et barn?

Er barna våre små undere og mysterium, eller bare etapper til voksenlivet? Hvordan har vi oppfattet og behandlet barn gjennom historien? Og hvordan kan vi komme nærmere våre egne barn, før de forsvinner?

Hør Birger Emanuelsen i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2024.

Episode 8 | Hvordan føle omsorg for et dyr som kun får 32 dager å leve? | Eivind Hofstad Evjemo

Eivind Hofstad Evjemo er aktuell med sin andre roman der settingen er moderne norsk landbruk.

Ingens herre er en roman om dyrs og menneskers liv, om å være langt hjemmefra, om å søke etter mening i arbeid.

18 000 kyllinger er på vei til Husnes gård. Oppdretteren Rakel og hennes fire fremmedarbeidere vasker og klargjør huset etter forrige innsett.

Rakel tar noen glass rødvin og tenker på Gjøran som forsvant og den gamle gården som ble borte.

Mennene i brakka på gården tar en øl og tenker på familiene de ikke får leve sammen med og kameraten som dro til Ukraina for å krige.

Hvordan finne mening og kontakt med noe som er borte? Hvordan føle omsorg for et dyr som kun får 32 dager å leve?

Hør Eivind Hofstad Evjemo i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2024.

Episode 9 | En norsk Succession fra forrige århundre | Henrik H. Langeland

Henrik H. Langeland er tilbake med første bok i en ny serie! «Makten og æren» er et intenst og mangfoldig familiedrama om livet i et norsk skipsrederi.

«Makten og æren» handler om rikdommens og klassesamfunnets personlige slagsider, men også om velstandsvekst, kvinnefrigjøring og skipsnæringens betydning i det moderne Norge. Og ikke minst om arvens kraft. Kan man unnslippe sine slektsbånd? Eller fanger familien for alltid?

Romanen er inspirert av den virkelige historien til en av landets mest innflytelsesrike shippingfamilier i det forrige århundret.

Episode 10 | Terry Hayes i samtale med Mona B. Riise | «Svermens år» og «Jeg er Pilegrim»

Jeg er Pilegrim tok verden med storm da ble utgitt i 2013. Kritikerne var skjønt enige om at Terry Hayes’ monumentale thriller var en av de beste bøkene det året, og kanskje den eneste spenningsromanen du trengte å lese.

Boka solgte smått utrolige 150,000 eksemplarer her i Norge, i tillegg til å ligge på bestselgerlistene til bl.a. The New York Times i lang tid.

Men så har det lenge vært stille fra briten som nå har blitt 72 år.

Nå, etter elleve års venting, får vi endelig Hayes’ andre thriller, Svermens år. En episk spion-roman som er både spennende, skremmende, til tider forstyrrende og opprørende, emosjonell og full av vendinger.

Hør Terry Hayes i samtale med Mona B. Riise. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2024.

Episode 11 | Adopsjon og takknemlighetsgjeld | Christian Strand

NRK-profilen Christian Strand ble adoptert bort da han var tre måneder gammel. Hans norske foreldre hentet ham på et barnehjem i Indonesia. Hele livet har han kjent på en sterk følelse av takknemlighetsgjeld og et behov for å overkompensere sitt asiatiske utseende med «norskhet».

Først etter at han ble far selv, begynte han å tenke på egen barndom og lete etter eget opphav.

I boka «Hva hvis» reiser Strand tilbake til Indonesia som voksen tobarnsfar og utfordrer sannheter han før har trodd på: Kan man bli hel uten å vite hvor man kommer fra? Hva innebærer det når det sås tvil om det lille du vet? Og hva betyr følelsen av gjenkjennelse og tilknytning i et menneskeliv?

Hør Christian Strand i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset.

Episode 12 | 700,000 solgte bøker og klar med ny serie | Elisabeth Hammer

En ung kvinne, hemmeligheter fra fortiden, en dramatisk skjebne. Den nye, norske historiske dramaserien «Løfter i sand» har alle ingredienser som skal til for å fengsle leserne.

Kanskje ikke så rart, når det er populære og anerkjente Elisabeth Hammer som står bak. Forfatteren har solgt nær 700 000 bøker her til lands, og vet hvordan man formidler en sterk følelse av tid og sted slik at du som leser blir tatt med inn i et underholdende univers.

Familiehemmeligheten er første bok i serien. Handlingen finner sted på idylliske Sørlandet i 1806. I en historisk brytningstid – med elegante kjoler og romantiske løfter – hvor seilskipene regjerte på De syv hav, og Napoleonskrigenes herjinger ga dramatiske ringvirkninger for både fattig og rik.

I sine bøker har hun også tidligere utforsket temaer som kjærlighet, familierelasjoner og personlig vekst med skandinavisk historie som bakteppe.

Hør Elisabeth Hammer i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2024.

Episode 13 | Lei av å leve et liv på autopilot? | Anja Hammerseng-Edin

Tidligere håndballproff Anja Hammerseng-Edin hjelper deg på veien til å bygge mental styrke, utforske det ukjente og finne ditt indre gull.

Bli kjent med de syv avgjørende stegene for utvikling gjennom «heltereisen».

Hennes nye bok er for deg som har lyst til å utforske potensialet ditt, og som er klar for å lytte til den indre stemmen som hvisker: «Hva hvis det er mulig, da?».

Hør Anja Hammerseng-Edin i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2024.

Episode 14 | Lars Saabye Christensen | Herr Knapps uforrettede saker

Lars Saabye Christensen trenger knapt noen introduksjon. Han slo gjennom med Beatles i 1984, og har siden vært en av våre største forfattere. I tillegg til diktsamlingen «Onkel onkel» og sangtekstsamlingen «Blues for de dagene», er han i år aktuell med romanen «Herr Knapps uforrettede saker» på Flamme forlag.

Hør Lars Saabye Christensen i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset, våren 2024.

Relaterte artikler

Relaterte podcaster