Boktips’ podcast | Sesong 12 | 2023

Bli med bak bøkene til dine favorittforfattere i Boktips’ podcast! Hør Else Kåss Furuseth, Vigdis Hjorth, Lahlum, Saabye og mange flere i sesong 12.

Estimert lesetid 18min
Collage satt sammen av foto av Else Kåss Furuseth og Hans Olav Lahlum, blått filter oppå bildet.
Else Kåss Furuseth og Hans Olav Lahlum er blant forfatterne du blir bedre kjent med i sesong 12 av Boktips’ podcast. (Foto: Colin Eick//Lina Hindrum)

I sesong 12 av Boktips’ podcast får du som i de andre sesongene bli med bak bøkene til et stort stjernegalleri av forfattere.

Hør intervjuer med noen av denne høstens mest roste forfattere, som Vigdis Hjorth, Nadia Ansar, Lars Saabye Christensen og Lotta Elstad. Hele Norges Else Kåss Furuseth forteller om hvorfor hun (og kanskje du?) nok burde sagt nei litt oftere, lege Ishita Barua gir oss innblikk i hvordan kunstig intelligens kan bli legenes nye superkrefter og krimforfatter Karin Fossum går inn i alle foreldres verste mareritt. Andre navn på episodelista er bl.a. Hans Olav Lahlum, Erlend Loe og Lise «kokkelise» Finckenhagen.

Besøk fra Sverige blir det også – av Tove Janssons niese Sophia Jansson, som i dag forvalter den kunstneriske arven etter Mummitrollets berømte mamma, og Agnes Lidbeck, som regnes som en av Sveriges mest betydningsfulle forfattere i sin generasjon. Hennes nye Nikes bok er en pageturner som er blitt sagt å være som om Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen.

De fleste opptakene er gjort i forbindelse med arrangementet Boktips LIVE på Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Hør Boktips’ podcast i din foretrukne strømmetjeneste:

Boktips’ podcast: Sesong 12

Episode 1 | Veien ut av den ødeleggende skammen | Nadia Ansar

Ektemannen Abid Raja har hatt stor suksess med «Min skyld», men Nadia Ansars egen stemme har manglet. Med den kritikerroste boka «Min skam» vil hun få fram hvor ødeleggende skam kan være.

Samtidig, forteller hun her, ønsker hun også å vise vei, og kanskje til og med gi håp, ved å oppfordre til å sette ord på de vonde opplevelsene og erfaringene.

Hør Nadia Ansar i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 2 | Absurd, komisk og sårt om egen grensesetting | Else Kåss Furuseth

«Jeg burde kanskje sagt nei», er setningen som durer og går i Else Kåss Furuseths siste bok, der hun ser tilbake på sitt liv som ja-menneske, og forsøker å forstå hvorfor hun har slått til på så mange idiotiske ideer som har kommet i hennes retning.

Og sjeldent har uttrykket «veien er målet» vært mer på sin plass, for her er konklusjonene få, men jakten på dem desto sårere og morsommere.

Jeg burde kanskje sagt nei er en liten perle av en bok som bør få deg til å reflektere rundt din egen grensesetting, men som kanskje i bunn og grunn ender opp med å stille et vanskeligere spørsmål: Kan vi i det hele tatt endre på de mest inngrodde sidene av personligheten vår?

Hør Else Kåss Furuseth i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 3 | Kjærligheten til klassisk krim, K2 & Patricia og terningkast 1 | Hans Olav Lahlum

– Jeg er eneste forfatter med terningkast 1 og 2 på forsiden, sier Hans Olav Lahlum og viser til sin nye krim Terningmorderen, som er den ellevte boka om K2 og Patricia.

I september fylte han 50, og han er fortsatt like produktiv og allsidig. I tillegg til Terningmorderen har han denne høsten også kommet med en stor biografi om AP-legenden Thorbjørn Berntsen. Og dette er bare forfattervirksomheten! I tillegg kjenner du ham selvsagt også som sjakkekspert på TV, politiker – og ikke minst verdensrekordholder for tidenes lengste intervju (30 timer!).

Hør Lahlum i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023. 

Episode 4 | Alt det vi ønsker å vrake | Lars Saabye Christensen

– Hva er det vi tar bort fra våre liv, som vi ikke ønsker å ha med i vår fortelling? Romanen handler om alt det vi ønsker å vrake – rett og slett, sier Lars Saabye Christensen om romanen Vrakeren.

Denne høsten har Saabye fylt 70 år og vært involvert i hele tre utgivelser. Vrakeren fikk veldig gode anmeldelser da den utkom, og her forteller forfatteren om likhetstrekkene mellom seg selv og hovedkarakteren, om å velge og å vrake og om lydsporet til sitt forfatterskap.

Hør Lars Saabye Christensen i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 5 | Å gjøre det for første gang | Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth har blitt unisont hyllet for sin roman av høsten, Gjentakelsen. Boka har blitt nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen og har av flere kritikere blitt sagt å være hennes aller beste.

Boka beskriver flere opplevelser av mer eller mindre pinlige og kostelige «første gang»-hendelser, og handler om ønsket om å glemme og det å tvinges til stadig å se tilbake – at noen ting i livet ubønnhørlig gjentar seg. Det er bare å glede seg til å høre en forfatter i storform!

Hør Vigdis Hjorth i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023. 

Episode 6 | Som om Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen | Agnes Lidbeck

Agnes Lidbeck er ansett for å være en av Sveriges viktigste forfatteren i sin generasjon. Hennes nye roman på norsk, Nikes bok, har fått knallanmeldelser i Sverige og terningkast 6 her i Norge og kan leses som om Nina Lykke møter Lars Saabye Christensen. Den er en stor pageturner av en familieroman satt til en svensk fiskerlandsby fra tidlig på 1980-tallet.

Lidbecks forrige roman på norsk, Gå tapt, ble rost for sin skarpe iakttagelsesevne og sine nådeløse skildringer av svensk middelklasse. Adressavisen trillet 6 på terningen også til den og skrev «… skremmende god».

Hør Agnes Lidbeck i samtale med Knut Gørvell.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 7 | Bukkene Bruse-bøkene – for et et eventyr! | Bjørn Rørvik

Hvem skulle trodd at noen geitebukker fra folkeeventyrene ville herje på både hitlister og boklister i 2023, og antakelig også i 2024?

Bøkene om Bukkene Bruse har vært storselgere i mange år, og er trykket i over en halv million eksemplarer bare i Norge, men med boka Bukkene Bruse og julenissen, animasjonsfilm like om hjørnet og hiten Badebussen har det virkelig tatt av.

Forfatteren av bøkene, Bjørn F. Rørvik, en av våre mest anerkjente og produktive barnebokforfattere, som kan vise til en merittliste på mer enn 40 utgivelser fulle av ellevill humor og gøyale påfunn.

Hør Bjørn F. Rørvik i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 8 | Kan kunstig intelligens redde liv? | Ishita Barua

Ishita Barua er lege og har doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. Hun er en prisbelønnet AI-forsker og har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School. Hun er også kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner.

Denne høsten er Ishita Barua i tillegg altså bokaktuell med Kunstig intelligens redder liv – AI er legenes nye superkrefter. Kunstig intelligens både former og forandrer samfunnet vårt, og teknologien kan løse mange komplekse oppgaver. Gjennom historier og eksempler fra egen forskning og fra legekontoret forklarer Barua hvordan kunstig intelligens fungerer. Hun viser hvordan kunstig intelligens brukes i dag – og ikke minst hvilken utvikling vi har i vente.

Hør Ishita Barua i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 9 | Det siste «ville» | Dag O. Hessen

– I en nærmest gjennomregulert natur representerer jerven den siste biten villskap, sier biolog og forfatter Dag O. Hessen her.

Hessen har denne høsten med Jervesporet utgitt sin hittil mest personlige bok. Klassekampen mente boka ville få plass blant årets beste sakprosabøker og at den byr på en fantastisk naturopplevelse. Vårt Land sammenligner Hessen med Thoreau, mens Aftenposten mener han står godt på egne ben.

I boka er Hessen tilbake på det samme stedet hvor han 50 år tidligere sammen med faren måtte oppgi å følge et jervespor i snøen. Han vil plukke opp sporet av jerven som unnslapp ham. I jakten på dyret finner Hessen også minner fra en tapt barndom og spektakulær natur som dessverre framstår krympende.

Hør Dag O. Hessen i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 10 | Alle foreldres verste mareritt | Karin Fossum

Karin Fossum har denne høsten befestet sin posisjon som en av Norges aller største krimforfattere med sin tredje bok i Eddie Feber-serienFarvel, Farah Diba. «I verdensklasse», mente Dagbladet og Nettavisen skrev at Fossum «er i en helt egen klasse».

Farvel, Farah Diba viser oss hvor langt desperate mennesker som lever med smerte og sorg i utenforskap kan være villige til å gå.

Det starter med alle foreldres verste mareritt: 6 år gamle Kandis forsvinner fra hjemmet. Tilbake står en far som allerede før hendelsen var tynget av både sorg og kroniske smerter. Hvem kan ha gjort noe slikt? Karin Fossum byr på en tvist av de sjeldne og viser igjen sitt sterke engasjement for samfunnets svakeste.

Hør Karin Fossum i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 11 | Et skittenglamorøst drama fra Oslo på 1920-tallet | Lotta Elstad

– Jeg er nok ganske preget av TV-serier i måten jeg skriver på, forteller Lotta Elstad.

Hennes roman Xiania 1 har fått strålende kritikker og gikk rett inn på bestselgerlista da den utkom. Boka er første i en planlagt trilogi, og danskene har like godt kjøpt rettighetene til alle de tre bøkene til rekordsum og har hyret inn forfatterstjernen Thomas Korsgaard som oversetter.

Handlingen i boka er satt til forbudstidens Oslo i 1922, nærmere bestemt Vaterland – et sentrum for smugling, prostitusjon og kriminalitet. Vi følger 19 år gamle Klara fra Hamar til Kristiania (Xiania) hvor hun ønsker hjelp til å ta abort. Hun havner i en hatteforretning på Vaterland. I kjelleren er det en hemmelig abortklinikk.

Boka handler om å ta abort i en tid hvor det var ulovlig, men vel så mye om å drikke seg full på sprit i en tid da det var ulovlig. Sammen med Klara dras vi inn i et glamorøst og gjørmete drama om smugling, kvinnefrigjøring, dans, fyll, dotømmerstreik og forelskelser i 20-tallets Oslo.

Få med deg en av forfatterne som med stor sannsynlighet vil prege bok-Norge de neste åra! Lotta Elstad er her i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 12 | Har du også blitt frastjålet sykkelen i en drøm? | Erlend Loe

I år er det 30 år siden Erlend Loe debuterte med Tatt av kvinnen. Samtidig er han aktuell med sin nyeste, like sprø Drømmenes sykkelregister.

Boka handler om Solveig (som ikke egentlig heter Solveig) som går i gang med å lage et register for sykler stjålet i drømme etter at hun har ringt forsikringen sin og blitt fortalt at stjålne drømmesykler ikke registreres.

Erlend Loe er så kjent for sin skrivestil at vi bruker et spesifikt ord for det: «loesk». Og Drømmenes sykkelregister er selvfølgelig i kjent loesk stil. Både sær, morsom og relaterbar! Selv beskriver han romanen på denne måten: «Det er ikke rare handlingen, egentlig».

– Det handler om en ung jente som er litt ubestemmelig på flere områder. Blant annet er hun usikker på navnet sitt, hun skifter navn fire ganger i løpet av historien, forteller Loe.

Hør Erlend Loe i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 13 | Eva vs. kommunen | Amalie Kasin Lerstang

Amalie Kasin Lerstang vant Tarjei Vesaas’ debutantpris for sin roman Europa, og har siden utgitt bl.a. den kritikerroste diktsamlingen Vårs. Hun er også redaktør for den årlige debutantantologien Signaler.

I hennes nye roman Rikt er et folk som har skogen møter vi Eva. Hun bor i en ganske gjennomsnittlig norsk kommune (som kan minne om Lerstangs hjemby Notodden), og bestemmer seg en dag for å gå imot kommunen for å redde skogen hun elsker fra å bli vei.

Evas baling med leserinnlegg, kvaler når det gjelder å stå for det hun mener og hennes avstandsforelskelse i kommunen-ansatte Randi Veum gjør Rikt er et folk som har skogen til en morsom og underfundig fortelling om avmakt og kjærlighet, om menneskets forhold til naturen som går tapt, om en altoppslukende forelskelse, furutrær, søppeldunker, om frykten for å mene noe i lokalavisa, og ikke minst: om å være en hemsko for utviklinga.

Hør Amalie Kasin Lerstang i samtale med Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 14 | Slik styrker du relasjonen til barnet ditt | Marco Elsafadi

– Vær hjertelig til stede i latter, lek, trøst og samtaler. Da gir du barnet ditt den største gaven av alle: økt selvfølelse, trygghet, tillit og tilknytning. Det er dette som er foreldrekraft, sier Marco Elsafadi.

Hans reflekterte, lune og varme formidlerstil engasjerer og berører, og i boka si Foreldrekraft gir han deg smarte og konkrete verktøy for å få et nærere forhold til barnet ditt. Du får tydelige råd for hvordan du kan skape den gode samtalen, og tips til hva du bør si og hvordan du kan hjelpe i ulike situasjoner. Det handler om å møte barnets følelser på en god måte.

Hør Marco Elsafadi dele historier fra både sitt eget liv og fra livene til dem han har hjulet. Programleder er Knut Gørvell og opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 15 | Om å oppdage sin egen familiehistorie helt på nytt | Nhu Diep

– Jeg skriver om ting som den vietnamesiske kulturen aldri ville ha skrevet om, sier Nhu Diep om sin debutroman Ild, tenner, vann tunge.

Nhu Diep er født i Vietnam og oppvokst i Norge. Hun debuterte som barnebokforfatter i 2011 og har utgitt flere bøker for barn, samt Forevig siden (2016), en illustrert kortprosasamling. Hennes nye Ild, tenner, vann, tunge er trolig den første boken som gir en stemme til det norsk-vietnamesiske miljøet, og i boka forteller hun en sterk historie om karakteren N og hennes ti søskens strenge og voldelige oppvekst, om aksept og tilgivelse.

Hør Nhu Diep snakke om vietnamesisk kultur, mystiske spåmenn, maktesløshet som fører til vold – og om å oppdage sin egen historie på nytt.

Programleder er Knut Gørvell og opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 16 | Tove Janssons magiske verden | Sophia Jansson

– Hun behandlet meg aldri som et barn, sier Sophia Jansson om sin berømte tante.

Hele 97 % av oss nordmenn har et forhold til Mummitrollet. Sophia Jansson er niesen til Tove Jansson, og forvalter i dag den kunstneriske arven etter sin tante og Mummitrollets mamma. Hvem er hennes favorittkarakter, hvilken mummikopp drikker hun helst av og hva ville Tove Jansson syntes om tiden vi lever i?

Hør Sophia Jansson i prat med programleder Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 17 | Hva vet vi egentlig om våre nærmeste? | Gard Sveen

Denne høsten har Gard Sveen entret krimscenen igjen med den psykologisk thrilleren En dag skal du dø. Dette er første bok i en krimserie om etterforskerparet Ulf Sommer og Agnete Ness, og Sveen skriver uhyggelig om jakten på identitet. For hva vet vi egentlig om våre nærmeste?

Vinteren 2019: Den første adventshelgen reiser småbarnsmor Camilla Lund på jentetur til Sverige. Det er i alle fall det hun har fortalt mannen sin. Hun kommer aldri tilbake. Mistanken om at kona er en helt annen person enn han hadde trodd blir sterkere hos den unge ektemannen.

I Oslo får Kripos-lederen Agnete Ness ordre av Riksadvokaten om å innlede en hemmelig etterforskning av Camilla Lunds forsvinning. Riksadvokaten vil ha Agnetes beste etterforsker, Ulf Sommer, på saken. Men Camilla Lunds forsvinning blir starten på Agnetes største mareritt. Og for Ulf Sommer blir alt et kappløp mot tiden. Han er den eneste som kan redde Agnete fra hennes egen fortid.

Hør Gard Sveen i prat med programleder Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 18 | Fra Bagatelle til «Helt enkelt» | Lise Finckenhagen

Lise Finckenhagen, eller bare «Kokke-Lise», er en av landets mest folkekjære matformidlere og også bestselgende kokebokforfatter.

Denne høsten har hun utgitt sin tiende kokebok, Lise – Helt enkelt. Boka har hun dedisert til sine to sønner, som begge har flyttet hjemmefra, og boka er ment som en «starthjelp» både for unge nybegynnere på kjøkkenet og for andre som trenger gode tips og råd.

Hør Lise Finckenhagen fortelle om da hun selv falt pladask for kokekunsten som Hellstrøms lærling på Bagatelle og om hvilke kjøkkenråd hun gir sine egne barn. Du får også noen gode mattips!

Hør Lise Finckenhagen i prat med programleder Knut Gørvell. Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 19 | Lars Saabye Christensen om musikk og i minikonsert med Amund Maarud

De fleste kjenner Lars Saabye Christensen som forfatter av romaner, noveller og dikt, men han er også en velrennomert sangtekstforfatter. Denne høsten har han markert sitt eget 70-årsjubileum med hele to bokutgivelser: Romanen Vrakeren, som han har fått strålende anmeldelser for, og portrettboka Tingenes musikk av Leif Bull. I denne episoden handler det ikke om disse bøkene, men om Lars Saabye Christensens forhold til musikken og om sangtekstene hans, som til våren kommer i en egen samling, kalt Blues for en av de dagene. Etter en kort prat med programleder Knut Gørvell, blir det minikonsert med forfatteren og musiker Amund Maarud, hvor alle tekstene er av Saabye Christensen.

Opptaket er gjort på arrangementet Boktips LIVE i Cappelen Damm-huset høsten 2023.

Episode 20 | Thorbjørn «Leppa fra Grorud» Berntsen, Makta og Nobelprisen | Hans Olav Lahlum

Hans Olav Lahlum har bevist at han, utover å kunne skrive god krim, også har en unik evne til å skildre et politisk liv, og at han sitter på en imponerende kunnskap om spesielt Arbeiderpartiets historie.

Han har tidligere skrevet biografier om Reiulf Steen og Haakon Lie, og da den legendariske AP-bautaen Thorbjørn Berntsen slo på tråden, var han ikke vanskelig å be. Samtalene er blitt til boka Hva skjedde – og hva skjer. Thorbjørn Berntsen i samtale med Hans Olav Lahlum, og i denne episoden forteller Lahlum litt om hva de snakket om, om hva han synes om tv-serien «Makta» og også at Berntsen en gang ble foreslått til Nobels litteraturpris(!).

Episode 21 | Julekonsert med Gro Dahle

Siden debuten i 1987 har Gro Dahle utgitt over 50 bøker – dikt, noveller, romaner og ikke minst barnebøker. I fjor mottok hun Brages hederspris, som kanskje er den gjeveste norske litterære prisen.

Nå har julediktsamlingen hennes Gave (2020) blitt tonesatt, og de to første låtene av juleplaten ble lansert samme dag som denne episoden ble spilt inn. Platen heter God jul til jula, og her får du en stemningsfull konsert med Gro Dahle, «Knerten» (Olaf Kamfjord), Jon Røsslund og Reidar Vinje Stensvold.


Relaterte artikler

Relaterte podcaster