Valérie Perrins debutbok endelig på norsk: – Det er min mest poetiske bok

SkjønnlitteraturRomanerValérie Perrins debutbok endelig på norsk: – Det er min mest poetiske bok

Valérie Perrin har hatt megasuksess med romanen «Å vanne blomster om kvelden». Nå kommer endelig forfatterens minst like vakre debutbok «Glemt på en søndag» på norsk.

Estimert lesetid 4min
Valerie Perrin, Glemt på en søndag
TENKER I KAMERAVINKLER: – I hodet mitt skriver jeg ikke romaner, jeg skriver filmer. For eksempel tenker jeg ikke «nå skal jeg skrive kapittel 32», men heller «nå skal jeg lage den 30. scenen i denne filmen», sier Valérie Perrin.

«Det er en bok jeg bar i meg i 15 år før jeg fikk skrevet den ferdig», sier Valérie Perrin om debutboken Glemt på en søndag

Boken ble utgitt i 2015 og vant flere litterære priser i Frankrike. I dag er den utgitt i 20 land. Nå kommer endelig Glemt på en søndag på norsk for første gang.

– Høy sjarmfaktor

VG har allerede anmeldt boka og skriver bl.a. «… høy sjarmfaktor […] et frodig persongalleri fullt av forviklinger, kjærlighet og svik, drømmer, alvor og humor» og Aftenposten mener boka er «en klassisk Perrin-roman på alle mulige måter.»

Å vanne blomster om kvelden-suksessen

Det var i 2018 at den franske forfatteren begynte å gjøre stor internasjonal suksess med romanen Å vanne blomster om kvelden. Boken ble den mest solgte i Norge i 2022, og fortsatte å toppe bestselgerlistene i 2023.

«Tårene strømmer under lesningen av verdens vakreste bok … kunne gitt terningkast sju», skrev Cathrine Krøger i Dagbladet og ga boken terningkast 6, og flere gode anmeldelser skulle det bli.

Perrins debutroman Glemt på en søndag sies å ha en skrivestil som minner mye om den i Å vanne blomster om kvelden, og boken skal være minst like vakker.

Perrin: – Min mest poetiske bok

Valérie Perrins debutbok er både humoristisk og nostalgisk. Den handler om hvordan fortiden påvirker nåtiden, og hvordan uforløst kjærlighet kan skape dype arr.

I Glemt på en søndag møter vi 21 år gamle Justine som har bodd sammen med besteforeldrene og fetteren Jules helt siden foreldrene døde. Hun jobber på aldershjem og bruker mye av dagen på å stelle for, og høre på fortellingene til, de gamle. Hun kommer særlig tett på den nesten 100 år gamle Hélène og bestemmer seg for å skrive ned livshistorien hennes i en blå notisbok.

Mens Justine hjelper Hélène med å bearbeide minner om både kjærlighet og krig, inspirerer Hélène Justine til å ta et oppgjør med fortidens hemmeligheter og til å takle hennes livs store tap.

En original og sjarmerende heltinne, et overraskende univers, en historieforteller med stort talent.

Franske ELLE om «Glemt på en søndag»

Men en dag begynner de pårørende å motta mystiske telefonsamtaler fra aldershjemmet, og alt blir snudd på hodet.

– Det er ti år siden jeg skrev ferdig denne boka. Jeg husker det veldig godt, jeg sendte førsteutkastet til forleggeren min i november 2013, sier Perrin.

Hun forteller at hun det året var så heldig at hun fikk 6 måneder med den luksusen det er å kunne sette seg ned og skrive hver dag.

– Jeg tok i bruk hele livet mitt, all min kjærlighet, alt jeg var glad i. Jeg skrev om ungdommen og alderdommen, om familiehemmeligheter, og om kjærligheten – som jeg er så glad i, sier Valérie Perrin.

– Det er min mest poetiske bok.

Bestill Glemt på en søndag hjem i postkassa her.
Kjøp Glemt på en søndag som e-bok her.

– I hodet mitt skriver jeg ikke romaner, jeg skriver filmer

Valérie Perrin giftet seg nylig med Frankrikes svar på Ingmar Bergman, den kjente filmregissøren Claude Lelouch. Ekteparet bor sammen i Montmartre i Paris, og Perrin skriver nå på sin fjerde roman. Hun forteller at også hun, som sin mann, tenker filmatisk.

– Jeg tenker kameravinkler når jeg skal beskrive noe som skjer. Jeg tenker ikke på bøkene mine som romaner, sier Perrin.

En vakker bok om minner og forvandling.

L’Express Styles

Da forfatteren var til stede på «Fransk aften» på Cappelen Damm-huset i november 2023, fortalte hun at når hun skriver et nytt kapittel, skriver hun på samme måte som om hun skulle regissert en filmscene.

– I hodet mitt skriver jeg ikke romaner, jeg skriver filmer. For eksempel tenker jeg ikke «nå skal jeg skrive kapittel 32», men heller «nå skal jeg lage den 30. scenen i denne filmen».

Perrin har i dag utgitt tre romaner. Perrins tredje roman, De tre, kom ut på norsk tidlig i 2023 og fikk meget god mottakelse. Den lå på norske bestselgerlister i flere måneder.

– Jeg skrev Glemt på en søndag for ti år siden uten å vite om det noen gang ville bli gitt ut. Nå er boken utgitt over hele verden. Dere skal få lese den fra og med januar, og jeg håper dere vil like den, sier Valérie Perrin.

Bestill Glemt på en søndag hjem i postkassa her.
Kjøp Glemt på en søndag som e-bok her.

Valérie Perrin – Glemt på en søndag

RomanerRomanerValérie Perrin – Glemt på en søndag
Estimert lesetid under 1min
Valerie Perrin, Glemt på en søndag
Valerie Perrin, Glemt på en søndag