Pride-vennlige boktips: Skeive bøker til barn og ungdom

BarnebøkerPride-vennlige boktips: Skeive bøker til barn og ungdom

Vi har plukket ut de beste barne- og ungdomsbøkene som handler om å være skeiv og forelska.

Estimert lesetid 3min
Regnbue på asfalt - skeive bøker til barn og ungdom
Vi har funnet frem noen bøker for barn og unge som først og fremst er skikkelig bra bøker, men som også normaliserer det at vi har ulike legninger. (Foto: Alex Jackman/Unsplash)

I anledning pride har vi plukket frem noen gode boktips til barn og ungdom hvor fortellingene dreier seg rundt seksualitet, identitet, forelskelse og kjønn, og hvor ulike legninger normaliseres.

Bli med på å skape en trygg og åpen arena hvor barna kan utforske sin egen identitet, og lære å respektere andres!

Fem skeive bøker til barn og ungdom

Benny går amok

Benny går amok er den tredje boka i den hysterisk morsomme og skeive serien om Benny Bark. Denne gang fyller Benny år og får tidenes bursdagsgave: en luksushelg på Melkeveien Hotel & Resort i Tjessdalen, Stedet som er verdenskjent for sine UFO-fenomener.

I kjent stil går ingenting som planlagt. Det viser seg at Benny faktisk ikke skal bo på luksushotell, men på en falleferdig UFO-leir ved navn Camp Melkeveien, komplett med bygdeoriginaler, utedo og to romkamerater som avskyr hverandre.

Spørsmålet er ikke lenger om det finnes aliens i Tjessdalen, men om Benny i det hele tatt overlever tolvårsdagen sin.

Laura Dean driver og dumper meg

Mariko Tamaki gjorde suksess på norsk med Den sommeren. Laura Dean driver og dumper meg er oppfølgeren til Den sommeren, og ble kalt «queer-romantikk av beste merke» av magasinet Empirix. Historien dreier seg rundt Frederica på 17 år som er sammen med skolens mest populære jente. Problemet er bare at hun er en ganske dårlig kjæreste.

Dette er en nydelig og klok bok om å være ung og forelsket. Og om at det finnes mange måter å være sammen på.

Hvis du lyver

Tarjei Vesaas’ debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt har skrevet den vakre og glasskare romanen Hvis du lyver. Det er en roman om den altoppslukende første kjærligheten, men det er også en tvist her. Klara er ikke forelsket i Matias, som alle tror hun er. Hun er forelsket i den to år eldre nabojenta Sofie.

Dette er en stor fortelling om den første kjærligheten, men også fortellingen om den tilleggsutfordringen det er å oppdage at den store kjærligheten er til ei jente. Skeiv kjærlighet på sitt fineste!

Leons hemmelighet

Dette er fortellingen om Leon, og hvordan han oppdager at han er forelsket i Bendik. Det hele starter med at 16 år gamle Leon får en kinobillett – av en gutt. De sitter ved siden av hverandre på kinoen og snakker litt sammen, egentlig uten at det skjer noe mer. Men så dukker stadig nye følelser opp, og det går opp for Leon noe han ikke har tenkt over før: han forelsker seg i gutter.

Begge dør til slutt

Denne prisbelønte boka har trendet på TikTok og nå er den endelig blitt oversatt til norsk, med et vakkert omslag! Adam Silveras spennende fortelling om kjærlighet, vennskap og død engasjerer over hele verden.

Hva ville du gjort hvis du kun hadde én dag igjen å leve? En høstkveld får Mateo Torrez og Rufus Emeterio en telefon fra den mystiske organisasjonen Dødsbudet om at de skal dø i løpet av de neste tjuefire timene. Begge går inn på en venne-app for å finne en å tilbringe de siste timene av livene sine med – men ingen av dem hadde forventet å få så mye mer enn bare en venn.

Vi ønsker alle en flott pride-feiring!