Pride-vennlige boktips: Skeive bøker til barn og ungdom

BarnebøkerPride-vennlige boktips: Skeive bøker til barn og ungdom

Vi har plukket ut de beste barne- og ungdomsbøkene som handler om å være skeiv.

Estimert lesetid 7min
Regnbue på asfalt - skeive bøker til barn og ungdom
Vi har funnet frem noen bøker for barn og unge som først og fremst er skikkelig bra bøker, men som også normaliserer det at vi har ulike legninger. (Foto: Alex Jackman/Unsplash)

I anledning PRIDE har vi plukket frem noen gode boktips til barn og ungdom, fra høyaktuell sakprosa til skjønnlitterære fortellinger om identitet, forelskelse, kjønn og seksualitet, hvor ulike legninger normaliseres.

Bli med på å skape en trygg og åpen arena hvor barna kan utforske sin egen identitet, og lære å respektere andres!

Boka alle bør ha i bokhylla

Med Stolt har psykolog og programleder Benjamin Baarli Silseth skrevet boka han selv savnet da han var 12 år.

Stolt feirer ulikhet og annerledeshet, og målet er at alle som leser den skal føle seg tryggere på seg selv og være stolte av den de er.

Denne viktige boka er til deg som er nysgjerrig på deg selv, eller på andre. Du trenger ikke være skeiv for å lese den – den er til deg som er hetero, homo, bi, ikke-binær eller noe annet! Den er til deg som vil lære om identitet og kjærlighet, og hvor fantastisk forskjellige vi alle er. Og så er den til deg som vil være en god venn, en god støttespiller, en god forelder, eller bare en god person. Det er med andre ord bare å rydde plass i bokhylla!

Stolt passer for barn og unge i alderen 9-13 år, og er illustrert av Kine Yvonne Kjær.

Bøkene om Benny Bark

Benny går planken er fjerde og siste bok om viltre og sprø Benny, som er forelsket i Ken og stadig havner i trøbbel og kleine situasjoner. Da forfatter Tom Erik Fure var barn, savnet han norske barnebøker med skeive karakterer. Slik ble bokserien om Benny Bark til.

– Den oppvoksende generasjonen trenger Benny, både skeive barn for å kunne speile seg i barnelitteraturen, for å føle seg sett og normal, og heterofile barn, så de får innblikk i hvordan livet er for de som er annerledes enn dem. Lesing av skjønnlitteratur utvikler som vi vet empati hos leseren, sier Fure.

Benny Bark-serien avsluttes på episk og pinlig vis idet Benny snubler inn i tenårene. I Benny går planken får vi bli med Benny og gjengen på et siste eventyr.

Det er sommeren før ungdomsskolen, og Benny har blitt tenåring. Hormoner løper løpsk og før han vet ordet av det, tar sommerferien brått en uventet vending da foreldrene hans overrasker ham med en ferietur til Vulkanaria, et lite øyparadis like utenfor Gran Canaria. Og denne gangen skal så å si alle han kjenner være med!

Etter et mislykket forsøk på å nok en gang stoppe foreldrenes ferieplaner – av egne, hormonelle grunner – ankommer Benny Vulkanaria. Der oppdager han til sin store skrekk at reiselederen deres er ingen ringere enn hans gamle nemesis: Herr I. Diót! Benny gjør alt han kan for ikke å treffe på herr I. Diót, men da Magda-Rose blir kidnappet, går ting raskt i utforbakke.

Med hans sedvanlige uflaks og naturkrefter ute av kontroll, ender Benny og vennene hans opp i et heseblesende kappløp mot tiden for å redde Magda-Rose og komme seg av øyen. Kun én ting er garantert: De kommer alle til å trenge ferie etter denne ferien!

Benny-bøkene passer for barn i alderen 9-12 år.

Forelskelse og folkemusikk

Felefeber er en litterær roman for unge voksne, om å våge å være seg selv. Det er en vakker historie om musikk, kjærlighet og familie, om bygdedyret og ikke minst om hardingfele! Forfatter Elin Hansson spiller selv hardingfele, og den genuine interessen og kjærligheten til både instrumentet og folkemusikken skinner igjennom og skaper et autentisk bakteppe for fortellingen.

Ingen i hjembygda veit at Torleif er homofil. Nå har morfaren hans hatt et slag, og Torleif skal hjem, for første gang på to år. I hjembygda treffer han den japanske hardingfelespilleren Horimyo, og alle de tingene Torleif aldri har snakket om begynner å boble opp til overflaten.

Felefeber passer for lesere fra 14 år.

Klok bildebok om kjønn og identitet

Ollianna er en klok bildebok fra Gro Dahle om å lure på om man er gutt eller jente og hva som skjer hvis man våger å være seg selv. Forfatteren tar opp store temaer som kjønn og identitet.

Olli har alltid vært Olli. Gutten til mamma og gutten til pappa. Pappa vil gå over myrer og vasse over elver, løpe og fiske og klatre opp på fjelltopper, og han vil at Olli skal være med og bli sterk. Men Olli er sterk i øynene og god til å se. Han ser alt som glitrer og skinner og alt som er for lite og for trangt. Navnet er som en altfor stram genser, for Olli er ikke Olli, Olli kjenner at noe er feil. Hva vil skje hvis han blir Ollianna? Vil pappa kjenne igjen gutten sin da?

Ollianna er nydelig illustrert av Kaia Dahle Nyhus. Boka passer for barn i alderen 3-6 år.

Laura Dean driver og dumper meg

Mariko Tamaki gjorde suksess på norsk med Den sommeren. Laura Dean driver og dumper meg er oppfølgeren til Den sommeren, og ble kalt «queer-romantikk av beste merke» av magasinet Empirix. Historien dreier seg rundt Frederica på 17 år som er sammen med skolens mest populære jente. Problemet er bare at hun er en ganske dårlig kjæreste.

Dette er en nydelig og klok bok om å være ung og forelsket. Og om at det finnes mange måter å være sammen på.

Hvis du lyver

Tarjei Vesaas’ debutantpris-vinner Thomas Marco Blatt har skrevet den vakre og glasskare romanen Hvis du lyver. Det er en roman om den altoppslukende første kjærligheten, men det er også en tvist her. Klara er ikke forelsket i Matias, som alle tror hun er. Hun er forelsket i den to år eldre nabojenta Sofie.

Dette er en stor fortelling om den første kjærligheten, men også fortellingen om den tilleggsutfordringen det er å oppdage at den store kjærligheten er til ei jente. Skeiv kjærlighet på sitt fineste!

Leons hemmelighet

Dette er fortellingen om Leon, og hvordan han oppdager at han er forelsket i Bendik. Det hele starter med at 16 år gamle Leon får en kinobillett – av en gutt. De sitter ved siden av hverandre på kinoen og snakker litt sammen, egentlig uten at det skjer noe mer. Men så dukker stadig nye følelser opp, og det går opp for Leon noe han ikke har tenkt over før: han forelsker seg i gutter.

Begge dør til slutt

Denne prisbelønte boka har trendet på TikTok og nå er den endelig blitt oversatt til norsk, med et vakkert omslag! Adam Silveras spennende fortelling om kjærlighet, vennskap og død engasjerer over hele verden.

Hva ville du gjort hvis du kun hadde én dag igjen å leve? En høstkveld får Mateo Torrez og Rufus Emeterio en telefon fra den mystiske organisasjonen Dødsbudet om at de skal dø i løpet av de neste tjuefire timene. Begge går inn på en venne-app for å finne en å tilbringe de siste timene av livene sine med – men ingen av dem hadde forventet å få så mye mer enn bare en venn.

Vi ønsker alle en flott PRIDE-feiring!