Eva J. Stensrud: – Skyggeadvokater brukes ofte når politiet overvåker kriminelle

I krimmen «Skyggeadvokaten» havner advokaten Maria rettsløs i iransk fengsel. Se bestselgende forfatter Eva J. Stensrud fortelle på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 3min

«Solid, kunnskapsrikt og svært spennende. […] ‘Skyggeadvokaten’ er noe midt imellom politiroman og internasjonal thriller, med rikelige doser farlig begjær», skrev NRKs Ola Hegdal tidligere denne våren og trillet terningkast 5 til Eva J. Stensruds Skyggeadvokaten.

Eva J. Stensrud har tidligere skrevet de bestselgende og langtlevende romanseriene Storgårdsfolk og Skyggespill. Det samlede opplagstallet på disse seriene er svimlende 4 millioner bøker, fordelt på 74 titler.

I Boktips LIVE-intervjuet øverst i denne saken snakker Eva J. Stensrud om hva en skyggeadvokat er, om de grusomme forholdene i Evin-fengselet i Iran og om hvordan hun og en venninne på ungdomsskolen skrev stiler mot betaling for halve klassen.

Du kan også høre intervjuet som podcast:

Svik, hevn og en fortid i Iran som kaster skygger

Skyggeadvokaten er Eva J. Stensruds debut som krimforfatter, og fremstår ikke bare som en elegant, storslått og intelligent fortalt thriller, men også uhyggelig virkelighetsnær.

Bakteppet er Khomeinis maktovertakelse i Iran i 1979, som tvinger en norsk ambassaderåd i Teheran og hans iranske kone på flukt, sammen med medlemmer fra hennes familie. De bærer med seg en tung bagasje av familiehemmeligheter og personlige konflikter. Årene går, og vi møter dem igjen i Norge i 2017, der de lever i eksil og har bygget nye liv.

En dag blir en iransk kvinne fra dette miljøet, Anna, funnet død. På grunn av koblingen til Iran blir etterforskningen et samarbeid mellom KRIPOS-etterforskeren Asbjørn Skar og PST-etterforskeren Liv Lindemann. Ligger svarene i fortiden?

Skyggeadvokaten er en mørk og intens thriller som tar leserne med inn i en verden av hemmeligheter, forræderi og skjulte trusler.

Hva er en skyggeadvokat?

– En skyggeadvokat er en advokat som ikke får lov til å snakke med klienten sin. Altså en slags hemmelig advokat, forklarer Eva J. Stensrud.

– Skyggeadvokater blir ofte brukt når politiet vil overvåke kriminelle uten at de vet om det selv. Da trenger man en som kan passe på rettighetene til den kriminelle. I denne sammenhengen her er det en advokat som har kontakt med PST og får lov til å se alle de hemmelige dokumentene som PST sitter på. Skyggeadvokanten skal tale den overvåkedes sak, og klienten vet ikke om advokaten.

Se hele intervjuet med Eva J. Stensrud øverst i saken!

Bestill Skyggeadvokaten hjem i postkassa her.
Kjøp Skyggeadvokaten som e-bok her.