Årets beste påskekrim 2022

KrimbøkerÅrets beste påskekrim 2022

Påskeferien nærmer seg med stormskritt. Uansett hvor du skal nyte den, hører en god krimroman til. Her er 12 av påskens beste krimromaner.

Estimert lesetid 15min
Foto av årets beste påskekrim-bøker 2022
PÅSKEKRIM: Tradisjonen med påskekrim er særnorsk og stammer fra 1920-tallet. Her har vi plukket ut noen av krimbøkene vi mener er aller best påsken 2022. (Foto: Lina Hindrum)

Påske og krimbøker er noe helt spesielt her i landet. Mange tror at å lese krim i påsken er et internasjonalt fenomen, men påskekrim er først og fremst et norsk begrep. Selvsagt passer krimromaner godt til hytteliv og kos, men mange krimeksperter mener at fenomenet påskekrim ble skapt av et reklame-stunt i 1923.

Førstesidene i dagsavisene 23. mars 1923 var preget av store, fete typer: BERGENSTOGET PLYNDRET I NATT! Avisene ble nedringt av fortvilte mennesker som hadde familie og venner med toget. Det de ikke hadde sett, var at de fete overskriftene var reklame: Førstesideplass kjøpt av Gyldendal til reklame for Norges første påskekrimroman Bergenstoget plyndret i natt!

Forfatteren av romanen var Jonathan Jerv som var et pseudonym for Nordahl Grieg og Nils Lie. Hjernen bak reklamen var den mektige direktøren i Gyldendal Harald Grieg. Etter den voldsomme oppmerksomheten annonsen skapte, ble Bergenstoget plyndret i natt en stor bestselger, og fenomenet påskekrim var et faktum. Siden da har det vært tradisjon å lese, se og høre krim i påsken.

Her er 12 påskekrim-bøker som vil forsterke følelsen av at påsken henger sammen med god og spennende krim.

Våre tips: Årets beste påskekrim 2022

Terningkast 6: En rå psykologisk thriller

Amy Engel: Hjem til mørket

«Amy Engel har skrevet en skjebnesvanger krim fra det lutfattige hvite Amerika. Med det verste morsportrettet jeg har lest», skrev Dagbladets anmelder Cathrine Krøger og ga terningkast 6 til Amy Engels første bok på norsk.

Hjem til mørket er en gripende og rå psykologisk thriller om kjærlighet og tap. Det er en rystende historie om arvesynd og familiebånd, om kjærlighet og tap. Det er mørkt, sårt og vondt, og utrolig spennende. Du leser med høye skuldre, og den overraskende twisten kommer til å slå knockout på de fleste. Den fikk strålende mottakelse i England da den kom ut. The Guardians anmelder mente at Hjem til mørket var «kompromissløs, rå og briljant».

Boka handler om en sønderknust mors søken etter rettferdighet etter at datteren ble drept på en lekeplass. Moren, Eve, er ikke fremmed for den mørke siden av livet. Hun og broren vokste opp med en voldelig og alkoholisert mor, og Eva har gjort alt hun kan for å ikke videreføre dette livet til sitt eget barn.

Hjem til mørket er en beksvart perle av en psykologisk thriller.

Ny kritikerrost thriller fra forfatteren av Elskede barn

Romy Hausmann: Marta sover

Elskede barn var 2021-vinterens mestselgende oversatte krim, og ble kritikerrost i alle land den kom ut. Marta sover er Romy Hausmanns andre thriller, og det er en ny følelsesladet psykologisk thriller i toppklassen. Også Marta sover gikk rett til topps på bestselgerlistene i Tyskland og har solgt over 100.000 eks der. Her hjemme har den fått veldig gode kritikker. For eksempel ga Tarald Aano i Stavanger Aftenblad den terningkast fem og konkluderte: «Sånn skal det gjøres. Umulig å legge fra seg!»

Det er mange år siden Nadja ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen ferdig og vil bare leve et vanlig liv, bo i leilighet, jobbe, ha noen få venner … Men kan man noensinne bli fri fra sine synder? Nadja er ikke bare det perfekte offer, men også den perfekte syndebukk.

En gotisk, psykologisk roman

Kjersti Halvorsen: Det er jeg som kan hjelpe deg

Kjersti Halvorsen gjorde stor suksess med debutromanen Ida tar ansvar (2019), som blant annet ble nominert til Tarjei Vesaas debutantpris. Nå er filmatiseringen av boken blitt en av vinterens store suksess-serier på ViaPlay.

Kjersti Halvorsens nye roman Det er jeg som kan hjelpe deg er ikke gitt ut under betegnelsen krim, men den er uten tvil en av årets mest spennende romaner. Man kan kanskje betegne boken som en gotisk, psykologisk roman med thrillerelementer. Den har fått flere strålende anmeldelser. Både Trine Saugestad Hatlen i VG og Jannicke Totlan i Framtida ga den terningkast fem, og sistnevnte konkluderte med at Det er jeg som kan hjelpe deg er «Ein glimrande psykologisk thriller».

Handlingen er knyttet til Kvervel-slottet, et slott i nygotisk stil som nå fungerer som institusjon for rusavhengige. Der jobber psykologen Edvin. Han er forlovet og skal bli far for første gang. En dag ankommer André som pasient. Edvin kjenner ham fra barndommen, men nøler med å fortelle sjefen sin om relasjonen. Han skammer seg og greier ikke si mer enn at de «gikk på samme skole». Det er absolutt ikke dekkende. Edvin er et mobbeoffer, André var mobberen. Nå må de to forholde seg til hverandre på daglig basis.

Hvorfor begynte André å ruse seg? Hadde Edvin selv en rolle i det som skjedde? Hvorfor gikk det dårlig med André, og bra med Edvin? Og hvor bra gikk det egentlig? Edvin drives etter hvert til det ytterste, og må konfrontere både sårene fra egen fortid og demonene i nåtid. Han får fantasier om å gjøre noe drastisk, og det bygges opp mot et dramatisk crescendo mot slutten.

Ny krim-suksess fra forfatteren av Den tause pasienten

Alex Michaelides: Jomfruene

Den tause pasienten tok verden med storm og var den bestselgende oversatte krimromanen i 2020. Nå er Alex Michaelides tilbake med en ny knakende god psykologisk krim som har fått like strålende kritikker i USA. Også her hjemme har den fått mange gode anmeldelser. Cathrine Krøger i Dagbladet ga den for eksempel terningkast fem, og mente at dette var «elegant uhygge».

Jomfruene er en snedig og smart pageturner som også er ispedd en dose gresk mytologi – en frisk og original twist! Igjen får vi et meget intelligent plott som denne gangen foregår på Cambridge universitet og vi møter psykologen Mariana som er denne historiens forteller og hun tar med seg sin egen personlige tragedie og sorg inn i historiens gåte.

På universitetet finnes en gruppering unge kvinner som kalles Jomfruene og disse svermer rundt en professor i gresk litteratur. Og når en av jentene blir drept er Mariana overbevist om at professoren ikke har rent mel i posen.

Foto av bøkene til Alex Michaelides til påskekrim 2022
Alex Michaelides tok verden med storm med sin krim-debut «Den tause pasienten». Nå er han ute med sin andre krimbok, «Jomfruene». (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Norsk krim-action på internasjonalt nivå

Sigbjørn Mostue: Taus savanne 

Taus savanne er oppfølgeren til Sigbjørn Mostues Riverton-nominerte og neglebitende thriller Himmelen skal gråte blod, hvor vi møter helten Even Stubberud, leder for en topphemmelig antiterrorenhet. Taus savanne har fått flere fantastiske anmeldelser, bl.a. ga Simen Ingemundsen i Randaberg 24 den terningkast seks og mente at den er «en vanvittig god kriminalroman med høyt tempo».

Der Even Stubberud i første bok ble involvert i en brutal flykapring, søker den pensjonerte spesialsoldaten nå en ny tilværelse i Kenya. Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

Samtidig får Stubberuds tidligere sjef, Elna Husøy, leder for Forsvarets etterretningstjeneste, vite at regjeringen har besluttet å igangsette tidenes byggeprosjekt i Norge, finansiert av krefter hun for alt i verden ønsker å stå opp mot. Jobben blir ikke enklere da Stubberud starter en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt. Det synes å være bare en utvei: Even Stubberud må dø.

Med et eggende imperialt bakteppe er Taus savanne en intenst spennende thriller, som berører en av vår tids største katastrofer: Naturen som forsvinner.

Årets norske krimgjennombrudd

Johan Høst: En nasjon i sjakk

Debutanten Johan Høst har fått et voldsomt gjennombrudd i vinter med En nasjon i sjakk, godt hjulpet av terningkast 6 i VG. Sindre Hovdenakk skrev: «For et sjokk av en sjakkbok! Johan Høst debuterer med en heidundrende vellykket krim der alle brikkene på brettet flyttes rundt med mesterhånd.»

Dramaet begynner med at Norges statsminister blir kidnappet. Terroristen stiller bare ett krav. At politikerne som sitter ved makten, spiller et sjakkparti om statsministerens liv. Brikkene representerer personer i statens tjeneste eller samfunnstopper. Hver gang terroristen tar en brikke, må et menneske bøte med livet. Før det første trekket tas, stopper en trailer ved Stortinget, og hengerens vegger blåses av. På planet sitter statsministeren i et glassbur. Spillet er i gang. Det er også uret på bombedisplayet som henger rundt statsministerens hals. Beredskapstroppens Anton Block må kjempe en desperat kamp mot klokken for å stoppe drapene og redde det norske demokratiet.

Årets svenske krimdebut – en feelbad-krim

Klas Ekman: De kapable

De kapable har fenget svenskene så sterkt at den i fjor vant både Silver i Bonniers Bokklubbers avstemning om Årets bok og Crimetimes pris for årets beste debut. De kapable er en klaustrofobisk thriller om vanlige mennesker som havner i en livsavgjørende ulykke. Klas Ekman skiller seg ut ved å krydre det svarteste mørke med varme, humor og stor grad av gjenkjennelse. Resultatet er en skrudd leseopplevelse som sitter i lenge etter at boken er ferdig.

En mann og en kvinne sjekker inn på et hotell. Johan gleder seg til en het natt med elskerinnen Anna. Mens Anna på sin side planlegger å avslutte affæren med Johan for å redde familielivet sitt. Helgen blir ikke helt som de har sett for seg. Ikke i det hele tatt. I forlengelsen av en katastrofal feiltakelse tar de en skjebnesvanger beslutning. Det fører til ytterligere dårlige beslutninger, og snart har de mistet totalt kontroll over det som i utgangspunktet var to helt alminnelige liv.

En dansk anmelder oppsummerer leseropplevelsen så fint: «Hvis du synes, ditt eget liv eller parforhold er lidt håpløst, så skal du lese denne boken. Så får du det straks meget bedre. For i det mindste står du ikke og pakker likdele i affaldssækker.»

Journalistkrimmens Jørn Lier Horst

Atle Nielsen: Mord og kjærlighet

Mord og kjærlighet er en mørk thriller om farlig nysgjerrighet og journalistikkens integritet som stadig settes på prøve. Og der Jørn Lier Horst vet å skildre en politimanns hverdag, i så vel rutiner som dramatikk, gjør Atle Nielsen det samme med journalistens – og det med bunnsolid troverdighet.

Mord og kjærlighet har fått to terningkast seks av anmelderne. Den første sekseren sto i Bergensavisen, der Olav Gorseth mente: «Det er rett og slett en svært god krimroman.» Simen Ingemundsen i Randaberg 24 ga også en sekser og mente at dette var «en krim til å få gåsehud av»

I Mord og kjærlighet møter leseren TV 2- journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen.

Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit.

Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet, og den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.

Foto av «Mord og kjærlighet» av Atle Nielsen til påskekrim 2022
Atle Nielsen har fått terningkast 6 og strålende anmeldelser for sin journalistkrim «Mord og kjærlighet». (Foto: Lina Hindrum)

Svensk bestselgende påskekrim

Mikaela Bley: Død for deg

Mikaela Bley har solgt svært godt av sin journalist-krimserie. Død for deg er første bok i en ny serie som har fått navnet The Killer, og som har fått enda bedre mottakelse både blant svenske lesere og anmeldere. Der møter vi to av Sveriges beste etterforskere –   den tidligere fotballproffen Henrik «The Killer» Hedin og den erfarne drapsetterforskeren Leia Kaplan Caroline og Gustav er det perfekte paret som har alt de noen gang har drømt om – familie, lykke, suksess, penger, et stort sosialt nettverk og mange som følger drømmelivet deres på sosiale medier. Men hva ville skje hvis de ble fratatt alt?

På en varm dag i begynnelsen av august forsvinner gravide Caroline og parets to små døtre sporløst fra sin eksklusive strandvilla i Malmö. Omstendigheter rundt forsvinningen forvirrer politiet. En massiv leteaksjon settes i gang under ledelse av Henrik Hedin og Leia Kaplan, to av Sveriges fremste kriminelle etterforskere.

Det blir snart klart at ingenting er hva det ser ut til å være – det blir en kamp mot klokken der innsatsen blir høyere og overraskelsene blir flere og flere.

Medisinsk thriller fra krimkonkurransevinner

Lars Ove Sæther: Newtons vugge

Newtons vugge er en mørk, original og medisinsk thriller i britisk tradisjon, og den er både skummel og stemningsfull. Lars Ove Sæther bor utenfor Trondheim, han debuterte som forfatter i 2013, med Hanegal, som vant førstepris i Cappelen Damms krimkonkurranse.

Newtons vugge er en bok med mange lag og ikke minst en gåte leseren nok tror de skjønner løsningen på. Men ting henger virkelig ikke sammen helt som vi har regnet med. Cathrine Krøger i Dagbladet hengte seg virkelig opp i dette i sin fine anmeldelse av boken: «Av og til kommer du over bøker som er så corny – eller direkte eksentriske – at du blir sittende og lure på hvor i all verden forfatteren har fått ideen fra. Det er tilfelle med Lars Ove Sæthers «Newtons vugge». Vi tror vi forstår plottet – og så kommer en virkelig original vri.»

Isak bor sammen med sin lett alkoholiserte og ikke alltid like kjærlige adoptivmor. Han var utsatt for en ulykke som liten. Ansiktet ble ødelagt, og barndommen består av operasjoner, sterke smerter og ensomhet. Isak blir grovt mobbet for sitt utseendet. Etter hvert forsvinner mobberne. De blir funnet drept, og Isak blir mistenkt uten at noen kan bevise noe.

Isak er stemmen som forteller historien – men kan vi stole på Isaks fortelling?

Finsk krimsensasjon

Elina Backman: Når kongen dør

Elina Backmans debut Når kongen dør har rukket å bli en sensasjon – solgt til 15 land så langt og har fått nydelige anmeldelser. For finsk krim er i vinden. Boken er kjapp, spennende og sjarmerende – en perfekt påskekrim.

Dette er en krim med meget sterke karakterer og vår hovedperson er journalisten Saana som reiser til den lille byen Hartola for å komme til et rolig sted for å skrive. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saane møter sterk motstand fra lokalbefolkningen, ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken.

I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besynderlig drap, der kroppen til avdøde har brennmerker som ser ut som noen slags symboler. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder.

Saana og Jan møtes tilfeldigvis på en blinddate, og der begge å fortelle om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?

Foto av «Når kongen dør» av Elina Backman til påskekrim 2022
Nysgjerrig på finsk krim? Elina Backman brakdebuterte tidligere i vår med «Når kongen dør», en kjapp, spennende og sjarmerende bok som er perfekt som påskekrim. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Bygdekrimmens mester

Jaran Damman: Dødsengelen

Jaran Damman har en særegen stemme i norsk krim. Hans bygdekrimserie med politistasjonssjef Georg Bråten er både «typisk norsk» og original. Dødsengelen er den tredje boken i serien. Simen Ingemundsen i Randaberg 24 var svært begeistret for boken. Han ga den terningkast 6 og konkluderte slik: «Dette er uten tvil en av vårens beste utgivelser».

En gruppe ungdommer fra en folkehøgskole skal på bli kjent-tur i fjellet sammen med læreren Ove. Men det som skal være et høydepunkt i semesteret utvikler seg katastrofalt. Først forsvinner en av elevene. Deretter læreren Ove. Og snart blir en av dem funnet drept. Et uhyggelig drap i naturskjønne omgivelser, og politistasjonssjef Georg Bråten har en ny, utfordrende sak.

Dette var våre 12 tips til årets beste påskekrim. God lesning og god påske!