Fem kjappe med Sigbjørn Mostue

ThrillerThrillerFem kjappe med Sigbjørn Mostue

I «Taus savanne» tar Sigbjørn Mostue oss med til Kenya og nådeløs krypskyting satt i system. Vi har tatt en kort prat med thrillerforfatteren.

Estimert lesetid 4min
Collage av foto av forfatter Sigbjørn Mostue med omslaget til boka hans "Taus savanne"
Filmrettighetene til den første Even Stubberud-thrilleren ble kjøpt av Hollywood-regissør Tommy Wirkola. Nå er Sigbjørn Mostue klar med andreboka. (Foto: Agnete Brun)

Etter suksessen med Himmelen skal gråte blod, er det mange som venter på mer spenning med Even Stubberud.

Sigbjørn Mostues nye Taus savanne er en intenst spennende thriller som også berører en av vår tids største katastrofer: menneskenes ødeleggelse av natur og dyreliv. Vi spurte forfatteren fem kjappe spørsmål rundt boka.

Organisert krypskyting

Der han i første bok ble involvert i en brutal flykapring, søker den pensjonerte spesialsoldaten Even Stubberud i Taus savanne en ny tilværelse i Kenya.

Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

Samtidig igangsetter Stubberud en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt.

Taus savanne kan du bestille hjem her.

Fem kjappe med Sigbjørn Mostue

Himmelen skal gråte blod ble Riverton-nominert og Tommy Wirkola kjøpte filmrettighetene. Hvordan var det å gå i gang med andreboka – kjente du på forventningspresset?

– Det var med litt skrekkblandet fryd, ikke minst fordi jeg visste at Taus savanne ville bli annerledes enn Himmelen skal gråte blod. Den er forhåpentligvis like spennende, men mindre klaustrofobisk og foregår over lengre tid. Dessuten har Even Stubberud foretatt et drastisk valg denne gang, og forlatt etterretningstjenesten.

Ja, Even Stubberud – kan du fortelle kort om ham?

– Even har vært med på – og opplevd – mye, både som spesialsoldat og etterretningsoffiser. Dette har åpenbart satt dype spor i sjela hans. Han har nå brent alle bruer og ønsker å gjøre bot for tidligere ugjerninger ved å hjelpe til med utdanning av parkvoktere i Afrika. Dessverre må han ganske snart bryte løftet han har gitt seg selv om aldri mer å ta i et skytevåpen. Jeg kan love at Even Stubberud ikke skal få det spesielt lett i denne boka heller.

Filmrettighetene til Taus savanne er allerede solgt?

– Ja, og det er selvsagt stas. Men det skal sies at det er et langt lerret å bleke fra undertegning av en slik avtale og til alt er klart for filmatisering. Først og fremst står det på penger. Jeg må jo her få lov til å sitere anmelderen fra Svensk TV1, som sa om Himmelen skal gråte blod: «Blir inte det här film så er det skamligt.» Vel, jeg skal ikke protestere på det …

Naturens sårbarhet for menneskelig maktbruk er et viktig element i boka. Du har et sterkt engasjement for det ville dyrelivet?

– Ja, definitivt. 80% av alle ville dyr, fugler, fisker, insekter og småkryp har forsvunnet fra denne planeten siden vi mennesker dukket opp. Det meste har blitt borte de siste 50 årene, på min vakt, og det gremmes jeg over! Vi har nå vår siste sjanse til å ta vare på det dyrelivet vi har igjen, men altfor få synes å bry seg. Selv i rike Norge snur vi ryggen til at naturmangfoldet også i vårt eget land er på vei over kanten. Vi har riktignok og heldigvis våknet når det gjelder klimaendringer, men vi er også nødt til å endre vår mentalitet og sette naturen mye høyere enn vi gjør i dag.

Hva håper du at leserne skal få ut av boka?

– Jeg håper selvsagt de skal få en virkelig god og spennende leseopplevelse. Samtidig vil jeg gjerne at de skal sitte igjen med en større innsikt enn de hadde før de åpnet boka. Det skytes for eksempel en elefant hvert 20. minutt.

Taus savanne kan du bestille hjem her.