Klas Ekman med mørk, humoristisk thriller: – Vi er bare noen få dårlige valg fra avgrunnen

ThrillerThrillerKlas Ekman med mørk, humoristisk thriller: – Vi er bare noen få dårlige valg fra avgrunnen

I thrilleren og relasjonsdramaet «De kapable» balanserer Klas Ekman mørk humor og sitrende spenning. Et fatalt valg får karakterenes liv til å gå i utforbakke.

Estimert lesetid 5min
Foto av krimforfatter Klas Ekman
Svenske Klas Ekman (f. 1975) er forfatter, journalist og forlagsmann. «Feel-bad på sitt beste» skrev Svenska Dagbladet om hans debutbok «De kapable» som nå er ute på norsk. (Foto: Linnéa Jonasson Bernholm)

«Jeg tenkte egentlig bare at jeg ville skrive en underholdende relasjonsthriller inspirert av gamle noir-romaner. Men det sies jo at originalitet oppstår når man prøver å gjøre som alle andre – og mislykkes», sier Klas Ekman om sin thrillerdebut De kapable.

Boka er blitt hyllet i svensk presse, og vant i hjemlandet Crimetime Award for Årets krimdebut 2021.

Klas Ekman er en av 60 krimforfattere som besøker Oslo under Krimfestivalen 2022. Meld deg på her!

Om boka

«De kapable»

Omslaget til thrilleren "De kapable" av Klas Ekman

Klas Ekmans thriller De kapable har blitt hyllet i svensk presse og vant i hjemlandet Crimetime Award for Årets krimdebut 2021.

De kapable er en klaustrofobisk thriller om vanlige mennesker som havner i en livsavgjørende ulykke. Klas Ekman skiller seg ut ved å krydre det svarteste mørket med varme, humor og stor grad av gjenkjennelse. Resultatet er en skrudd leseopplevelse som sitter i lenge etter at boken er ferdig.

En mann og en kvinne sjekker inn på et hotell. Johan gleder seg til en het natt med elskerinnen Anna. Mens Anna på sin side planlegger å avslutte affæren for å redde familielivet sitt. Da de dagen etter er på vei hjem, inntreffer katastrofen, de tar et fatalt valg og en usannsynlig, marerittlignende reise begynner. Snart har de totalt mistet kontroll over det som i utgangspunktet var to helt alminnelige liv.

Sagt om «De kapable»:
«Feel-bad på sitt beste»
Svenska Dagbladet

«Holdt meg våken»
Aftonbladet

«Stemningen er uhyggelig, gjenkjennelsesfaktoren høy, karakterene er menneskelige. Man vil ha mer!»
Jens Lapidus, forfatter

De kapable kan bestilles hjem her
Kjøp De kapable som e-bok her

– Feel-bad på sitt beste

Mange anmeldere har trukket fram det unike og originale ved De kapable, samtidig som de leser den som en utrolig nervepirrende og ubehagelig historie. Svenska Dagbladet kalte boka «feel-bad på sitt beste», og også «beksvart komedie» er brukt som karakteristikk.

Klas Ekman har tidligere skrevet flere anerkjente musikkbiografier, har jobbet i en rekke av Sveriges største publikasjoner og er ansatt i det prestisjefylte svenske forlaget Volante. Som thrillerforfatter har hans desidert største forbilde vært amerikanske Flannery O’Connor.

– Hun var en mester i å skrive fram ekstremt ubehag, mørk humor og fantastiske og groteske beskrivelser. Hennes novellesamlinger A Good Man Is Hard to Find (1955) og Everything That Rises Must Converge (1965) er antakelig de bøkene jeg har lest flest ganger.

Fatale valg

De kapable er på samme tid thriller og relasjonsdrama, og Ekman balanserer mørk humor med spenning og et kraftfullt tempo. Det handler om hvordan noen ganske vanlige folks liv raskt går i utforbakke etter et fatalt valg.

– Vi har jo alle opplevd å ha rotet det til i livet, tatt dårlige avgjørelser og vært tvunget til å leve med – eller i alle fall forsøke å leve med – disse. Selv har jeg i alle fall flere ting som gjerne skulle vært ugjort, sier forfatteren og legger til:

– Karakterene i boka tar altfor menneskelige avgjørelser og gjør noe de aldri hadde sett for seg at de var i stand til å gjøre.

Stemningen er uhyggelig, gjenkjennelsesfaktoren høy, karakterene er menneskelige. Man vil ha mer!

Jens Lapidus, forfatter

Etiske dilemmaer

Etiske dilemmaer spiller en stor rolle i De kapable, og Ekman forteller at han jobbet mye med å få karakterenes forhastede valg til å framstå rasjonelle. Han er blant dem som mener at så å si alle av oss kan havne i en situasjon hvor vi ender med å begå drap. Tid og sted avhenger bare av hva som trigger oss og ulike individuelle grenser.

– Som flertallet av oss, liker jeg å anse meg selv som et unntak, men historisk har vi sett at grenser raskt flyttes og overskrides. Og de fleste har antakelig fantasert om hva som kanskje, kanskje kunne fått oss til å drepe noen, sier Ekman.

Tror du vårt moralske kompass blir påvirket av det moderne samfunnets hektiske livsførsel, sterke fokus på individet og ulike former for press vi kan kjenne på i privatlivet?

– Jeg tror vel kanskje at folks moralske kompass aldri har vært spesielt velfungerende, med unntak av hvordan vi tenker at andre skal opptre. De fleste, og også jeg selv, er utrolig gode til å rasjonalisere bort våre feil og feiltrinn. Og slik tror jeg det alltid har vært. Kanskje dagens hektiske tempo bare er enda en måte å legge skylden over på andre enn oss selv på? «Jeg var litt stresset» er en fin unnskyldning for de fleste ting, påpeker Klas Ekman.

De kapable kan bestilles hjem her

Kunne vært naboen din

Alle karakterene i De kapable framstår på overflaten som om de kunne vært naboen din. Samtidig utfolder det seg på Hitchcock-aktig vis at de har en dybde få kunne sett for seg.

Boka fanger og kommenterer deres individuelle psyke, deres tanker og mentale tilstand. Ekman bygger opp spenningen som i en trykkoker. Han bedyrer at ingen av karakterene er hentet fra virkeligheten, bortsett fra at den mannlige hovedkarakteren muligens har lånt noen «man-child»-tendenser fra ham selv.

– Svimlende å fantasere om

– De kapable gir et godt bilde på folks schizofrene tilnærming til familie og forhold. Uten å røpe noe av handlingen – ville de fleste av oss vært så sterke og kapable som protagonisten Anna dersom vi sto overfor en liknende situasjon som hennes?

– Jeg tror de fleste ville vurdert å gjøre det samme i en slik situasjon. De samme tankene ville antakelig blitt tenkt, i alle fall. Og idet du først har krysset den grensen, er det muligens lettere å krysse den igjen? Det er litt svimlende å fantasere om. Litt som når du våkner fra et mareritt hvor du har gjort noe irreversibelt eller utilgivelig, sier Ekman.

Fra ditt ståsted, hva er bokas hovedbudskap, hva ønsker du at leserne skal bli påminnet om?

– Husk å kjøre forsiktig. Og tenk over hvor raskt du kan bli en person du aldri hadde sett for deg at du kunne bli. Vi er – og nå lyder jeg litt som min veldig religiøse bestemor – bare noen få dårlige valg fra avgrunnen.

De kapable kan bestilles hjem her

Klas Ekman er en av 60 krimforfattere som besøker Oslo under Krimfestivalen 2022. Meld deg på her!