Johan Høst: – I all beskjedenhet kombinerer «En nasjon i sjakk» det beste fra Jo Nesbø og Dan Brown

KrimbøkerThrillerJohan Høst: – I all beskjedenhet kombinerer «En nasjon i sjakk» det beste fra Jo Nesbø og Dan Brown

Debutant og Krimfestivalen-aktuelle Johan Høst la lista skyhøyt med den ambisiøse thrilleren En nasjon i sjakk, men kom over med god margin. Ideen til det hele oppsto på en tredemølle.

Estimert lesetid 4min
Foto av forfatter Johan Høst utenfor Stortinget
Johan Høst (f. 1971) er tekstforfatter, gründer og kreativ leder i eget reklamebyrå. Han er også programleder for Norsk tipping på NRK, fire ganger norgesmester i curling og curlingkommentator. VG ga debutboka hans terningkast 6, og DN kalte den «en ellevill thriller». (Foto: Thomas Brun, NTB)

Denne våren har sjakk og krimlitteratur til stor begeistring fra kritikerne blitt del av samme sak. Årsaken til all viraken er krimkometen Johan Høst. Med thrilleren En nasjon i sjakk, hvor en terrorist spiller sjakk om livet til statsministeren, høster han nå fruktene av store ambisjoner og nitid arbeid.

Johan Høst kommer til Krimfestivalen 2022.
Se hele festivalprogrammet her.
Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her.

Gisseldrama + statsministeren + Magnus Carlsen

– Spiren til ideen fikk jeg på en tredemølle på Sats, forteller debutanten.

– Foran mølla var det en drøss med TV-skjermer som viste forskjellige programmer. Et av dem var en nyhetssending med et gisseldrama, et annet en sak med statsministeren og på det tredje en sportssak med Magnus Carlsen. Tankene fløt rundt i hodet før de materialiserte seg i det som i dag er hovedplottet.

Sjakk på liv og død

DN skriver at «plottet vrir og vender seg som en sulten kvelerslange». Og med hovedplottet mener du?

– Statsministeren blir kidnappet. En terrorist spiller sjakk om livet hans, forklarer Johan Høst.

– Hver brikke på brettet representerer en person. Bøndene er de som beskytter makten, politi, militæret og domstoler. Offiserene er topper innen næringsliv og politikk. Om terroristen tar en brikke, vil han også la et passende offer bøte med livet. Som i alle store sjakkpartier er tid en kritisk faktor. Makten og terroristen er gitt 24 timers tenketid hver. Statsministeren er låst fast til en bombe med en klokke som tikker ubønnhørlig nedover.

Omhyggelig planlegging

Sjakkekspert Atle Grønn, som også har satt opp spillet i boka, har lest omtrent alt av skjønnlitteratur om sjakk. Han har uttalt at Høst har et ambisjonsnivå som overgår alle. Så viste det seg å være vanskeligere enn han hadde tenkt?

– Det har vært et nitid arbeid å få rytme mellom sjakktrekkene og attentatene. Først hadde jeg et riss av karakterene som skulle bli ofre for terroristen. Deretter begynte jeg å finne et egnet sjakkparti, men hadde som kriterium at det skulle være knyttet til Magnus Carlsen, sier forfatteren.

Etter å ha lest seg opp på historiske, spektakulære tvekamper ved sjakkbrettet og bladd igjennom noen hundre forskjellige partier, landet han på Carlsens parti mot Wang fra 2010.

Lar bekjente «prøvespille» rollene

En nasjon i sjakk har et heftig tempo over seg fra start. Likevel biter man seg fort merke i noen herlige karakterer.

Høst forteller at han har et omfattende galleri av bekjente han lar «prøvespille» rollene.

– Til rollen som bombeeksperten var det for eksempel tre på audition; en smørblid nordlending med ADHD, en streng lærerinne-type fra Vestlandet og en autist fra Løten. Sistnevnte fikk rollen. Det har dessuten en kjempefordel når du skriver. Fordi du kjenner personen, gir det seg selv hvordan han/hun ser ut, snakker og oppfører seg, påpeker forfatteren.

Finleste Jo Nesbø og Dan Brown

Denne blandingen av spenning og tankespill. Er det typisk for romaner du selv liker?

– Jeg er inspirert av fortellergrepet i Dan Browns bøker; han trekker leseren med seg gjennom en gåtelabyrint i høyt tempo. I enden venter en grandios løsning, gjerne i form av et paradigmeskifte av globale proporsjoner, sier Høst.

Han finleste også sin personlige Nesbø-favoritt, Snømannen, og førte logg på temposkifter i fortellingen og karakterer som forberedelse til egen roman.

– I all beskjedenhet har «En nasjon i sjakk» kombinert det beste fra Nesbø og Brown, konstaterer debutanten.

Skrivingens terapeutiske effekt

Men det var ikke nok for ham å lage fortellinger i reklamebransjen? Han måtte ta steget ut i det store romanformatet?

– Jeg har brukt 27 år på å forme og formidle budskap innenfor svært begrensede formater, samt utviklet kreative konsepter. Det vokste frem en drøm om å kombinere det jeg har øvd på i nesten tre tiår med interessen for eventyr og historier. Å ta steget fra en hektisk reklamebransje til en nesten meditativ tilstand som forfatter har en særs positiv terapeutisk effekt, avslutter Johan Høst.

Johan Høst kommer til Krimfestivalen 2022.
Se hele festivalprogrammet her.
Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her

Relaterte artikler