6 til Atle Nielsen, journalistkrimmens Jørn Lier Horst: – Velkomponert og spenstig

KrimbøkerThriller6 til Atle Nielsen, journalistkrimmens Jørn Lier Horst: – Velkomponert og spenstig

Journalist Atle Nielsen imponerer med thrilleren «Mord og kjærlighet» hvor hans yrkesfelle Ole Bulls farlige nysgjerrighet får fatale konsekvenser.

Estimert lesetid 5min
Foto av boka «Mord og kjærlighet» av Atle Nielsen
Atle Nielsen vet å skildre journalistikken fra innsiden og med bunnsolid troverdighet. I Ukas krimtips «Mord og kjærlighet» får en kontroversiell sak store ringvirkninger. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Der Jørn Lier Horst vet å skildre en politimanns hverdag gjør Atle Nielsen det samme med journalistens. Med lang erfaring innen yrket vet han selv mye om hva som rører seg på innsiden av dramatikk, dilemmaer, gråsoner og samvittighetskvaler.

Vi har tidligere møtt den nysgjerrige TV2-journalisten Ole Bull i Ett blod, som bl.a. fikk 5’er i både Bergens Tidende og Nettavisen. I ukas krimtips Mord og kjærlighet møter vi ham igjen.

Denne gangen trumfer Bull igjennom noen kontroversielle reportasjer som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når en av hans medarbeidere blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Atle Nielsen gjester Krimfestivalen i Oslo 17.-19. mars.
Mord og kjærlighet kan du bestille hjem her.

Om forfatteren

Atle Nielsen

Foto av journalist og forfatter Atle Nielsen
Atle Nielsen (Foto: Privat)

Atle Nielsen er journalist av yrke og har jobbet for flere aviser, magasiner, i radio og fjernsyn. Han har vært ankermann i TV2-sporten, og har også ledet flere radioprogrammer i NRK, i tillegg til å ha lang fartstid som både quizmaster og artist.

Nielsen har skrevet flere bøker, hovedsakelig innen sakprosasjangeren, men har også utgitt tre ungdomsromaner. I 2020 debuterte han som krimforfatter med Ett blod, den første boka i serien om journalisten Ole Bull. Nye Mord og kjærlighet og er den andre boka i denne serien.

Boka «Mord og kjærlighet» kan du bestille hjem her.

– Strålende oppfølger

Selv om Mord og kjærlighet bare så vidt har rukket å komme fra trykkeriet, er Bergensavisen allerede på ballen med anmeldelse – og for en anmeldelse!

«Velkomponert og spenstig […] rett og slett en svært god kriminalroman», skriver avisa og lar terningen lande på en 6’er.

Anmelderen mener Nielsen skriver lett og elegant, og ikke henfaller til krimsjangerens velkjente klisjeer på veien.

Nettavisen triller en femmer og mener Mord og kjærlighet er en «strålende oppfølger […] en lettfattelig og velskrevet krim det er veldig vanskelig å la ligge i fred lenge om gangen.»

I tillegg mener Bergens Tidende at boka «oppleves som en aktuell kriminalroman om både pressens rolle og ulike strømninger i tiden.» og Stavanger Aftenblad skriver: «mer en godt nok til at Mord og kjærlighet skiller seg ut blant vinterens kriminalromaner».

Foto av boka «Mord og kjærlighet» av Atle Nielsen
Mord og kjærlighet er en mørk thriller om farlig nysgjerrighet og journalistikkens integritet, som stadig settes på prøve. (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

«Det eneste som er verd å skrive om»

For de av dere som måtte lure på hvor bokas tittel kommer fra, forteller Atle Nielsen:

– «Mord og kjærlighet» er et sitat fra min ungdomshelt Aksel Sandemoses roman «Det svundne er en drøm». Og ifølge en av karakterene i boken «det eneste som er verd å skrive om». Ole Bull finner boken i bokhyllen i begynnelsen av denne historien, og den minner ham om hans døde samboer. Et annet sted i romanen er det et dikt om de «som dør av kjærlighet».

Ole Bull – streit, ensom og drivende dyktig

Da Atle Nielsen skulle begynne på krimserien om Ole Bull, stod det klart for ham at han ville ha en journalist i hovedrollen.

– Jeg har vært journalist hele livet selv, og har ofte støtt på moralske dilemmaer av samme type som Ole gjør. Ole fikk form etter hvert. Jeg ser ham veldig klart for meg, og han er ikke helt ulik «forfattaren sjølv».

Kjennetegnet på en journalist i bøker og film er i følge forfatteren ofte cordfløyelbukser uten cordfløyel, uflidd hår, skulderveske og praktiske sko. Ole Bull skulle være noe annet.

– Jeg ville ha en kontrast til det. En posør, som bruker lang tid på å se tilfeldig ut, og som egentlig er en streiting, med dyre klær, pent hjem og jålete drikkevaner. Men Ole har samtidig et sårt sinn, og føler skyld for samboerens død. Og han er ensom, selv om han omgås kolleger og har draget på damene, noe han gjør nytte av, sier Nielsen.

Han forteller videre om Ole Bull at han er en drivende dyktig og tabloid journalist, men etter hvert litt ukomfortabel i jobben. Han avslører korrupsjon og maktmisbruk, men ser at det går kraftig utover enkeltmennesker.

– Feinschmeckerne vil dessuten kjenne igjen karaktertrekk og vaner fra Morgan Kane hos Ole Bull. De «dype, grå øynene». Han «ser nedover neseryggen sin» han lar «røyken sive ut gjennom de fint formede neseborene», akkurat slik Kane gjør i en rekke bøker. En skjult hommage for nerdene der altså, avslører forfatteren.

Korrupsjon og drap på nyhetssjef

I Mord og kjærlighet trumfer altså TV 2-journalisten Ole Bull igjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen.

Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit. Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet. Den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.

Atle Nielsen gjester Krimfestivalen i Oslo 17.-19. mars. Mord og kjærlighet kan du bestille hjem her.

På Krimfestivalen 2021 ble Atle Nielsen bokbadet sammen med Helene Flood. Se hele samtalen med Aftenpostens krim- og film-ekspert Asbjørn Slettemark.