Fra Unni Lindell til Jørn Lier Horst: Dette er krimforfatternes TV-seriefavoritter

KrimbøkerFra Unni Lindell til Jørn Lier Horst: Dette er krimforfatternes TV-seriefavoritter

Krimfestivalen 2022 braker snart løs. Vi spurte ti av forfatterne du kan se på scenen under festivalen hvilken tv-serie de har som sin favoritt.

Estimert lesetid 4min
Foto av Kate Winslet i tv-serien "Mare of Easttown"
Kate Winslet har fått massiv ros for sin rolle som politietterforskeren Mare i «Mare of Easttown». Tom Egeland har serien som sin favoritt. (Foto: HBO Nordic)

Hvilke tv-serier er for tiden på topplistene til landets ledende krimforfattere? Her får du vite hva bl.a. Unni Lindell, Jørn Lier Horst, Gunnar Staalesen og Hans Olav Lahlum ser på når de ikke skriver. Alle forfatterne som er med i saken her treffer du dessuten på Krimfestivalen, som går av stabelen 17.-19. mars.

Det er ikke for sent å få med seg årets store happening for krimfans. Krimfestivalen holder koken fra morgen til kveld, torsdag til lørdag, i Akersgata i Oslo. Gratis inngang! Festivalen strømmes også direkte på krimfestivalen.no.

Få med deg de seneste oppdateringene i Facebook-arrangementet!

Krimforfatternes TV-seriefavoritter

Anne Holt: Station Eleven

Foto av forfatter Anne Holt
Anne Holt (Foto: Anna-Lena Ahlström)

Jeg synes vel at Station Eleven er både godt laga og ekstremt relevant. Et annerledes postpandemisk drama (skrevet før korona), som mest av alt handler om nødvendigheten av kultur i menneskenes liv. Komplekst, nesten komplisert bygget opp, men vel verd timene foran skjermen.

Gunnar Staalesen: Mørke sjeler

Foto av Gunnar Staalesen
Gunnar Staalesen (Foto: Foto: Helge Skodvin)

Jeg har nettopp med stor interesse sett den franske serien Mørke sjeler, som handler om en skoleskyting og konsekvensene av denne for de pårørende. Spennende, gripende, velspilt og et meget godt manus.

Jørn Lier Horst: BOSCH

Foto av Jørn Lier Horst
Jørn Lier Horst (Foto: Anton Soggiu)

Etter seks år og sju sesonger er det slutt for en av de aller beste krimserier fra Hollywood. Har du ikke sett Bosch ennå, er du heldig. Da har du en seriemaraton foran deg – en hardkokt krimserie fra livet i LA’s bakgater, full av levd liv og mørke menneskeskjebner

Unni Lindell: Wisting 2

Foto av Unni Lindell
Unni Lindell (Foto: Eivind Taksrud/Who Dares)

Jeg anbefaler sterkt andre sesong av Jørn Lier Horsts Wisting. Den er så bra! Høy spenning, stilige typer og herlige Sven Nordin som sliten og dyktig etterforsker.

Sigbjørn Mostue: Yellowstone

Foto av Sigbjørn Mostue
Sigbjørn Mostue (Foto: Agnete Brun)

Jeg har nettopp oppdaget Yellowstone, og ser den parallelt med 1883. Det er både noe kjent og samtidig svært eksotisk ved dette cowboy-livet. Anbefaler også den israelske serien Fauda – beinhard realisme fra en nådeløs virkelighet. Ja, ta med Narcos og Narcos Mexico også!

Tom Egeland: Mare of Easttown

Foto av Tom Egeland
Tom Egeland (Foto: Raymond Mosken)

Mare of Easttown, med en strålende Kate Winslet i hovedrollen som en konstant sur lokal politietterforsker, var den siste virkelig fantastiske tv-serien jeg så. Godt plott, fabelaktige karakterer.

Hans Olav Lahlum: Foyles krig

Foto av Hans Olav Lahlum
Hans Olav Lahlum (Foto: Agnete Brun)

Jeg er opptatt med å lese og skrive romaner, samt med å svare på enqueter, og rekker derfor ikke se så mye på TV-serier i min tilmålte krimtid. Men Foyle´s War var en betydelig inspirasjon for min nyeste roman, og er klassisk britisk kvalitetskrim jeg håper å få tid til et gjensyn med i 2022.

Jørgen Jæger: Åsted Norge

Foto av Jørgen Jæger
Jørgen Jæger (Foto: John Andresen)

Jeg ser ikke så mye på TV, men følger Åsted Norge hver mandag. For tiden synes jeg det er det beste tv-programmet som sendes, fordi det reflekterer virkeligheten og tar leserne med inn i etterforskningen og lar oss bli en del av den. Så ser jeg av og til på Vera og Lewis, og på CSI, spennende alle sammen. 

Grethe Bøe: Greyzone

Foto av Grethe Bøe
Grethe Bøe (Foto: FredJonny)

Den danske/svenske TV-serien Greyzone har gjort inntrykk. Ingredienser: dansk/svensk etterforskerteam oppdager et tiltenkt terrorangrep i Skandinavia, men de vet ikke hvem som står bak, hva terrormålet er, eller når det vil skje. Samtidig følger vi droneeksperten Victoria som blir holdt som gissel sammen med sin sønn av terroristen, som ønsker å bruke hennes teknologiske kunnskap for å utløse terrorangrepet. Den samfunnskritiske overbyggingen er sterk, men det er de dypt menneskelige karakterskildringene og det presise filmspråket som virkelig imponerer.

Helene Flood: The White Lotus 

Foto av Helene Flood
Helene Flood (Foto: Julie Pike)

Jeg er hekta på The White Lotus. En gruppe mennesker er samlet på et meget luksuriøst hotell, klasseforskjellene mellom gjester og ansatte er store, så å si ingen er sympatiske, og ikke alle kommer levende fra det hele.

Få med deg de seneste oppdateringene fra Krimfestivalen i Facebook-arrangementet!