Fjorårets beste norske krimroman: De nominerte til Rivertonprisen 2021

KrimbøkerFjorårets beste norske krimroman: De nominerte til Rivertonprisen 2021

De nominerte til Rivertonprisen 2021 ble offentliggjort under Krimfestivalen av professor Hans H. Skei. Prisen deles ut til den beste norske kriminalromanen fra året som var.

Estimert lesetid 4min
Foto av de nominerte til Rivertonprisen
Årets nominerte til Rivertonprisen for 2021 er Samuel Bjørk, Terje Bjøranger, Anne Holt, Jan-Erik Fjell og Heine Bakkeid (ikke avbildet). (Foto: Slipstream Media)

Krimfestivalen 2022 er i full gang, med over 60 krimforfattere fordelt på 50 programposter. Torsdag, fredag og lørdag kan du oppleve gratisfestivalen i Cappelen Damm-huset og i Centralteatret. Du kan også se den direkte på Krimfestivalen.no.

På festivalens første dag, torsdag, er en av de faste programpostene offentliggjøringen av de nominerte til Rivertonprisen, ved professor, juryformann og æresmedlem i Rivertonklubben, Hans H. Skei. Prisen går til den beste norske kriminalromanen som kom ut i fjor, og deles ut 7. april.

Juryen har i år bestått av juryformann Hans H. Skei, Kurt Hanssen og Sarah Natasha Melbye.

Se de nominerte og juryens begrunnelse under.

Foto av forfattere fra Krimfestivalen 2022
Mange av forfatterne under årets Krimfestival samlet seg på scenen i Cappelen Damm-huset for et fellesbilde. (Foto: Slipstream Media)

Det er enda ikke for sent å få med seg årets store begivenhet for krimfans. Krimfestivalen holder koken frem til lørdag i Akersgata i Oslo, og strømmes samtidig direkte på krimfestivalen.no.

Krimfestivalarrangører fikk ærespris

Også Rivertonklubbens ærespris ble delt ut torsdag morgen. Den gikk til primus motor i Krimfestivalen, Knut Gørvell og Pip Hallén. De fikk hver sin gylne revolver for arbeidet med Krimfestivalen.

– Vi er utrolig overrasket og utrolig stolte over å få denne prisen, sier Krimfestival-generalene.

Foto av Knut Gørvell og Pip Hallén
Krimfestival-sjefene Knut Gørvell og Pip Hallén mottok Rivertonklubbens ærespris. (Foto: Slipstream Media)

Årets nominerte og juryens begunnelser

Her er de fem nominerte til Rivertonprisen for 2021 og juryens begrunnelse.

Heine Bakkeid, St. Avenger. Aschehoug.

Forfatterens fjerde roman om Torkild Aske er lagt til Stavanger, der vi følger korrupsjon og forbrytelser både i nåtid og for fem år siden. Alt stoppet opp for fem år siden da Aske som utsendt fra Spesialenheten for politisaker ble lurt trill rundt, og politimannen som var anmeldt forsvant. Fem år etter dukker liket av politimannen opp; Aske haster til Stavanger, og så viser det seg at fortiden ikke er død; den er ikke engang fortid. Den nekter lenge å gi slipp på sine grusomheter, men denne godt komponerte og velskrevne kriminalromanen holder oss i angst og uro helt til siste slutt.

Terje Bjøranger, Kalifatet. Cappelen Damm

En ung mann i oransje kjeledress, og med sitt eget avkappede hode i hendene, blir funnet på Bygdøy. Det er bare starten på en rekke brutale terroraksjoner i Norge og Sverige.

I den fjerde boken om den egenrådige politietterforskeren Charlie Robertson, står han i en kamp mot klokka for å avverge flere drap og flere terroraksjoner. Resultatet er en intens og actiontett krimopplevelse. Kalifatet er både svært spennendeog svært skremmende om hevn og internasjonal terror.

Samuel Bjørk, Ulven. Cappelen Damm

I Ulven rykker Bjørk tilbake til start i serien om Holger Munch og Mia Krüger, og tar oss med på etterforskerparets aller første sak.

To gutter blir funnet drept på et jorde like utenfor Oslo, med en død rev mellom seg. Åstedet er iscenesatt, og saken er skremmende lik en hendelse i Sverige åtte år tidligere. Holger Munch, som er nyutnevnt leder i egen drapsenhet, trenger hjelp til å løse saken, og inn kommer den unge politistudenten Mia Krüger. Nok et fornøyelig møte med Munch og Krüger i en skarp komponert historie som bekrefter Samuel Bjørks posisjon i toppsjiktet av norsk krim.

Jan-Erik Fjell: Ringmannen. Bonnier

Jan-Erik Fjells faste hovedperson, Anton Brekke, har mistet jobben i politiet, men han er likevel høyst delaktig i løsningen av de stygge drapene i Ringmannen. Brekkes yngre kollega, Magnus Torp, trer enda mer inn i rampelyset denne gangen, og den friske dialogen mellom de to etterforskerne holder fortsatt et høyt nivå når de prøver å lirke ut svar fra både nåtiden og fortiden.

Anne Holt: Det ellevte manus. Gyldendal.

Veteranen Anne Holt har sjelden vært så god som hun er her, med sin gamle og vise helt Hanne Wilhelmsen i en litt motvillig hovedrolle i en svært velskrevet spenningsroman. Bakteppet er et stille og pandemistengt Oslo, og selv om handlingen dreier seg om norsk forlagsbransje og et etterlengtet, men forsvunnet bokmanus, har det også skjedd et drap som får en ung politietterforsker til å søke hjelp hos Wilhelmsen.