Høydepunktene blant vårens nye krimbøker 2022

KrimbøkerHøydepunktene blant vårens nye krimbøker 2022

Vinter og vår betyr høysesong for oss krimelskere. Her er 17 krimbøker vi ser frem til denne sesongen.

Estimert lesetid 17min
Collage hvor omslagene til ni av vinteren 2022s nye krimbøker er samlet på lys bakgrunn
Vinteren og våren 2022 byr på spenning i toppklasse innen stort sett alle typer krim.

I tiden fremover mot krimhøytiden påske, kommer det høykvalitets krimbøker som perler på en snor. Både de beste oversatte romanene fra verden rundt, samt flere svært gode norske bidrag til sjangeren. Her har vi funnet 17 spenningsbøker du kan kose deg med i vår. Da har du også nok å fylle ventetiden med frem til Krimfestivalen 2022 går av stabelen i midten av mars.

Nytt krimgull fra forfatteren av Den tause pasienten

Alex Michaelides: Jomfruene

Den tause pasienten tok verden med storm og var den bestselgende oversatte krimromanen i 2020. Nå er Alex Michaelides tilbake med en ny knakende god psykologisk krim som har fått like strålende kritikker i USA! Jomfruene har også i mange uker ligget på The New York Times’ bestselgerliste.

Jomfruene er en snedig og smart pageturner ispedd en dose gresk mytologi – en frisk og original twist! Sannsynligheten er stor for at mange kommer til å ha mareritt om Persefone – dødens gudinne og underverdenens dronning, etter at boka er ferdiglest.

Det intelligente plottet setter handlingen til Cambridge-universitet. Historiens forteller er psykologen Mariana. Hun bringer etter hvert sin egen personlige tragedie og sorg inn i historiens gåte. En gruppe unge kvinner som kalles «jomfruene» holder til på universitetet. De svermer rundt en professor i gresk litteratur. Når en av jentene blir drept, er Mariana overbevist om at professoren ikke har rent mel i posen.

Jomfruene lanseres 14. januar.

Årets svenske krimdebut – en feelbad krim

Klas Ekman: De kapable

De kapable har fenget svenskene så sterkt at den i fjor vant både sølv i Bonniers Bokklubbers avstemning om Årets bok og Crimetimes pris for årets beste debut. De kapable er en klaustrofobisk thriller om vanlige mennesker som havner i en livsavgjørende ulykke. Klas Ekman skiller seg ut ved å krydre det svarteste mørke med varme, humor og høy gjenkjennelsesfaktor. Resultatet er en skrudd leseopplevelse som sitter i lenge etter at boken er ferdig.

En mann og en kvinne sjekker inn på et hotell. Johan gleder seg til en het natt med elskerinnen Anna. Mens Anna på sin side planlegger å avslutte affæren med Johan for å redde familielivet sitt. Helgen blir ikke helt som de har sett for seg. Ikke i det hele tatt. I forlengelsen av en katastrofal feiltakelse tar de en skjebnesvanger beslutning. Det fører til ytterligere dårlige beslutninger, og snart har de totalt mistet kontroll over det som i utgangspunktet var to helt alminnelige liv.

En dansk anmelder oppsummerer leseopplevelsen fint: «Hvis du synes, ditt eget liv eller parforhold er lidt håpløst, så skal du lese denne boken. Så får du det straks meget bedre. For i det mindste står du ikke og pakker likdele i affaldssækker.»

De kapable lanseres 21. januar.

Norsk action på internasjonalt nivå

Sigbjørn Mostue: Taus savanne

Taus savanne er oppfølgeren til Sigbjørn Mostues Riverton-nominerte og neglebitende thriller Himmelen skal gråte blod, hvor vi møter helten Even Stubberud, leder for en topphemmelig antiterrorenhet.

Der han i første bok ble involvert i en brutal flykapring, søker den pensjonerte spesialsoldaten nå en ny tilværelse i Kenya. Med et ønske om å gjøre bot for den brutaliteten han gjennom sin tidligere karriere har stått bak, skal han bidra i opplæringen av viltvoktere på savannen, for å stanse den nådeløse nedslaktingen av elefanter og annet dyreliv. Det skal imidlertid vise seg at det er sterke krefter som står bak krypskytingen – med forgreininger til en av verdens mektigste nasjoner.

Samtidig får Stubberuds tidligere sjef, Elna Husøy, leder for Forsvarets etterretningstjeneste, vite at regjeringen har besluttet å igangsette tidenes byggeprosjekt i Norge, finansiert av krefter hun for alt i verden ønsker å stå opp mot. Jobben blir ikke enklere da Stubberud starter en personlig vendetta i Nairobi, som truer med å kaste Norge inn i et diplomatisk mareritt. Det synes å være bare en utvei: Even Stubberud må dø.

Med et eggende imperialt bakteppe er Taus savanne en intenst spennende thriller, som berører en av vår tids største katastrofer: Naturen som forsvinner.

Taus savanne lanseres 4. februar.

Ny kritikerrost thriller fra Elskede barn-forfatteren

Romy Hausmann: Marta sover

Elskede barn var 2021-vinterens mestselgende oversatte krim, og ble kritikerrost i alle land den utkom i. Marta sover er Romy Hausmanns andre psykologiske thriller, og en ny krim i toppklassen. Også Marta sover gikk rett til topps på bestselgerlistene i Tyskland og har solgt over 100 000 eksemplarer der.

Romy Hausmann er et sjeldent talent som også blir å treffe på Krimfestivalen. Bøkene hennes er fylt med marerittaktig spenning og er utfordrende og uhyggelig lesning, samtidig skriver hun så vakkert at det aldri blir spekulativt.

I Marta sover er det mange år siden Nadja ble dømt for en grusom forbrytelse. Hun har sonet straffen ferdig og vil bare leve et vanlig liv, bo i leilighet, jobbe, ha noen få venner. Men kan man noensinne bli fri fra sine synder? Nadja er ikke bare det perfekte offer. Hun er også den perfekte syndebukk.

Marta sover lanseres 4. februar.

Journalistkrimmens Jørn Lier Horst

Atle Nielsen: Mord og kjærlighet

Mord og kjærlighet er en mørk thriller om farlig nysgjerrighet og journalistikkens integritet som stadig settes på prøve. Og der Jørn Lier Horst vet å skildre en politimanns hverdag, i så vel rutiner som dramatikk, gjør Atle Nielsen det samme med journalistens – og det med bunnsolid troverdighet.

Mord og kjærlighet, et velkjent Sandemose-sitat, er tittelen på Atle Nielsens andre bok. Vi møter TV 2- journalisten Ole Bull, som trumfer gjennom en kontroversiell reportasje som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når Bulls sjef blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Politiet, med den oppfarende, men dyktige Ingemunn Fenne i spissen, forstår at drapet kan spores tilbake til TV2s reportasjer om den påstått korrupte byråden. Dessuten mistenker politi og presse at den ukjente drapsmannen kan ha flere navn på listen.

Ole Bull går i dekning i London. En by han kjenner godt, og hvor også fotografen Emma Byrnes bor. Lite vet han at et av sporene i drapssaken peker nettopp hit. Det blir et kappløp på liv og død, både i London og på Vestlandet. Den garvede journalisten Ole Bull stilles overfor sitt livs vanskeligste valg når menneskene bak drapet på TV2s nyhetssjef nærmer seg sitt neste offer.

Mord og kjærlighet lanseres 18. februar.

Det totale marerittet

Mikaela Bley: Død for deg

Mikaela Bley har solgt svært godt av sin journalistkrim-serie om kriminalreporter Ellen Tamm. Død for deg er første bok i en ny serie som har fått navnet The Killer, og som har fått enda bedre mottakelse, både blant svenske lesere og anmeldere. I serien følger vi to av Sveriges beste etterforskere – den tidligere fotballproffen Henrik «The Killer» Hedin og den erfarne drapsetterforskeren Leia Kaplan.

Caroline og Gustav er det perfekte paret som har alt de noen gang har drømt om – familie, lykke, suksess, penger, et stort sosialt nettverk og mange som følger drømmelivet deres i sosiale medier. Men hva vil skje hvis de blir fratatt alt?

På en varm dag i begynnelsen av august forsvinner gravide Caroline og parets to små døtre sporløst fra sin eksklusive strandvilla i Malmö. Omstendigheter rundt forsvinningen forvirrer politiet. En massiv leteaksjon settes i gang under ledelse av Henrik Hedin og Leia Kaplan.

Snart blir det klart at ingenting er hva det ser ut til å være, og vi følger en kamp mot klokken hvor overraskelsene kommer på løpende bånd.

Død for deg lanseres 14. mars.

Medisinsk thriller fra krimkonkurransevinner

Lars Ove Sæther: Newtons vugge

Lars Ove Sæther kommer med sin andre krim i februar.

Newtons vugge er en mørk og original medisinsk thriller i britisk tradisjon som er både uhyggelig og stemningsfull. Lars Ove Sæther er fra Trøndelag og debuterte som forfatter i 2013 med Hanegal, som vant førstepris i Cappelen Damms krimkonkurranse. Newtons vugge er en bok med mange lag, og ikke minst en gåte leseren nok tror de skjønner løsningen på. Men ting henger virkelig ikke sammen helt som vi har regnet med.

Vi møter Isak, en adoptert gutt som har flere medisinske utfordringer. Han har ansiktsskader som gjør at han må gjennomgå omfattende ansikts- og kranierekonstruksjon. Han er i tillegg adoptert og blir både plaget og mobbet på skolen. En dag forsvinner Anders, den ekleste og slemmeste mobberen. Han er borte i flere måneder før han blir funnet drept.

Isak er stemmen som forteller historien – men kan vi stole på Isak?

Newtons vugge lanseres 18. februar.

Finsk krimsensasjon

Elina Backman: Når kongen dør

Finsk krim er i vinden, og Elina Backmans kjappe, spennende og sjarmerende debut Når kongen dør har blitt en sensasjon. Den er allerede solgt til 15 land og har fått strålende anmeldelser.

Når kongen dør er en krim med meget sterke karakterer. Hovedpersonen Saana er journalist og reiser til den lille byen Hartola for å komme til et rolig sted for å skrive. Men da hun får vite at en tenåringsjente ble drept i Hartola for 30 år siden, legger hun om planene og begynner å etterforske saken. Saana møter sterk motstand fra lokalbefolkningen. Ingen i bygda ser ut til å ville røre opp i den gamle drapssaken.

I Helsinki utreder sjefsetterforsker Jan et besynderlig drap, der kroppen til avdøde har brennmerker som ser ut som symboler. Snart dukker det opp et lik til med liknende arr. Det kan virke som den finske hovedstaden er rammet av en seriemorder.

Saana og Jan møtes tilfeldigvis på en blind date, der begge forteller om sakene de etterforsker. Kan det virkelig være en kobling mellom drapene?

Når kongen dør lanseres 28. januar.

Den svenske mesteren

Arne Dahl: Isløsning

Isløsning er den femte frittstående boken i den kritikerroste serien om Sam Berger og Molly Blom. Denne Arne Dahl-serien er krim i verdensklasse og en favoritt hos mange anmeldere og lesere. Isløsning er nok en fartsfylt, blodig og skrekkelig spennende psykologisk thriller fra den svenske mesteren.

Vinter går mot vår, og isen brister raskt på fjorden. Sam Berger, Molly Blom og ikke minst Deer – som er deres kontakt i politiet og som må lære seg å gå igjen etter angrepet som forandret livet hennes – er overbevist om at det er en sammenheng mellom likene som flyter i land i den svenske skjærgården. Noen kommer til å drepe igjen. Kan Sam, Molly eller Deer hindre det? Eller er sannheten for langt unna deres forestillingsevne?

Isløsning er kvalitet over absolutt hele linja, med jakt på drapsmenn, bindinger og linker fra sakene til etterforskerne, etterforskere som stadig befinner seg i fare, sjokkerende funn hos rettsmedisinerne og våpen som klikker når man skal forsvare seg mot skumle inntrengere i en avsidesliggende hytte.

Isløsning lanseres 11. februar.

Gullkule-vinneren med ny kritikerrost krim

C.J. Tudor: Brennende jenter

C.J. Tudor er klar med ny thriller i slutten av februar.

C.J. Tudor vant Gullkulen for årets beste oversatte krim med debutromanen Krittmannen i 2018. Nå er hun tilbake med en krimroman som engelske kritikere mener er enda bedre.

I den eksplosive og urovekkende thrilleren Brennende jenter møter en ukonvensjonell prest den mørke fortiden til en avsidesliggende landsby hjemsøkt av død og forsvinning.

En mørk historie henger over Chapel Croft. For fem hundre år siden ble protestantiske martyrer forrådt – deretter brent. For tretti år siden forsvant to tenåringsjenter sporløst. Og for noen uker siden hengte presten i den lokale menigheten seg i kirkeskipet.

Pastor Jack Brooks, aleneforelder med en fjorten år gammel datter, ankommer landsbyen i håp om en ny start. I stedet finner Jack en by som er full av konspirasjoner og hemmeligheter. Han blir møtt med en advarende lapp: «Men det er ingenting som er tildekket som ikke vil bli avslørt, og skjult som ikke vil bli kjent.»

Jo mer Jack og datteren Flo utforsker byen og blir kjent med de merkelige innbyggerne, jo dypere blir de trukket inn i de eldgamle konfliktene og mysteriene.

Brennende jenter lanseres 25. februar.

En rå psykologisk thriller

Amy Engel: Hjem til mørket

Hjem til mørket er Amy Engels første bok på norsk. Det er en gripende og rå psykologisk thriller om kjærlighet og tap og en rystende historie om arvesynd og familiebånd. Spenningen holdes oppe fra start til slutt, og den overraskende twisten kommer til å slå knockout på de fleste.

Eva er sønderknust etter at datteren ble drept på en lekeplass, og søker rettferdighet. Hun er ikke fremmed for de mørke sidene ved livet, ettersom hun og broren vokste opp med en voldelig og alkoholisert mor. Eva har gjort alt hun kan for ikke å videreføre dette livet til sitt eget barn, men må hente fram en rå kraft for å finne ut hva som faktisk hendte med datteren, og for å finne sannheten om seg selv.

Hjem til mørket er en beksvart perle av en psykologisk thriller.

Hjem til mørket lanseres 11. februar.

Avslutningen på den fantastiske Bellman-trilogien

Niklas Natt och Dag: 1795

Med 1795 avslutter Niklas Natt och Dag et helt unikt prosjekt, nemlig Bellman-trilogien bestående av bøkene 1793, 1794 og 1795. Du har aldri lest maken. Krimhistoriene i disse tre romanene er helt brilliante, intelligente, groteske og fæle, men bøkenes hovedkarakter er vel så mye byen Stockholm som menneskene.

Det historiske portrettet av den svenske hovedstaden er unikt, man kan bokstavelig talt lukte seg gjennom bøkene samtidig som beskrivelsene av folk, hus, kroer, lov og orden og hygiene er så gode at historikere lar seg imponere.

Som et skadet dyr vandrer Tycho Ceton rundt i byen mellom broene, mens han legger en plan for å gjenvinne glansen han har tapt. Hans tilbakekomst skal bli mer spektakulær enn noe man hittil har sett i datidens Stockholm.

Den som har bestemt seg for å stoppe ham er Emil Winge. Men han føler at støtten til jakten er i ferd med å avta. De paranoide myndighetene har viktigere ting å gjøre, og hans våpendrager Mickel Cardell er opptatt med sin eget søken etter Anna Stina Knapp, som har forsvunnet etter hennes to barns død.

1795 lanseres 10. mars.

Ny svensk suksess-serie

Lisa Bjerre & Susanne Casserfeldt: Ensomt vitne

Den svenske duoen Bjerre og Casserfeldt er klar med bok i februar.

Ensomt vitne er den første delen av krimserien Linje 17 som finner sted i en forstad i Stockholm. Dette er en krim for dere som liker NRK-serien «Den tynne blå linjen». Begge forfatterne er journalister, og Susanne Casserfeldt er også krimforfatter som tidligere har solgt over 250 000 i Sverige.

Det har vært en skyting i en forstad til Stockholm, og offeret er en ung kvinne uten kriminell bakgrunn. Politibetjentene Lina Kruse og Jack Karlberg ankommer åstedet, hvor de finner tretten år gamle Eddie, den yngre broren til en beryktet gjengleder.

Det viser seg snart at skytingen bare er begynnelsen på en gjengkrig der bare én kan stå igjen som vinner. Når volden eskalerer, blir Eddie revet mellom lojalitet til broren og frykten for å bli det neste offeret. Skal han velge gjengen – eller skal han tørre å vitne?

Ensomt vitne lanseres 11. februar.

Hitler store kjærlighet og første offer?

Fabiano Massimi: Engelen fra München

Engelen fra München er en fantastisk spennende roman satt til München i 1931. Den har vekket stor oppmerksomhet – ikke bare i Tyskland. Mordofferet i denne historien heter Angela Maria Raubal, populært kalt Geli. Hun var Hitlers yndlingsniese.

Eksistensen til Geli er et historisk faktum. Det samme er dødsfallet. Men historikere har strides om dødsårsaken. Det ble antatt den gang at det var selvmord. Geli ble funnet med en av Hitlers pistoler ved siden av seg. Men det har selvsagt vært spekulert i om hva som egentlig kan ha skjedd, og Massimis roman utforsker dette.

Det som også er et historisk faktum, er at Geli var utrolig vakker og hadde et helt spesielt forhold til Hitler. Dødsfallet hennes påvirket ham veldig sterkt, og det er blitt beskrevet at det endret hans forhold til alle mennesker rundt seg. En historiker som Joachim Fest beskriver Geli som «Hitlers eneste og største kjærlighet». Kanskje var hun også hans første offer?

Engelen fra München lanseres i april.

Ny krim fra JK Rowling

Robert Galbraith: Lange skygger

Omslaget til krimboka "Lange skygger" av Robert Galbraith
Lange skygger
Robert Galbraith

JK Rowling fortsetter sin suksessrike krimserie under psevdonymet Robert Galbraith. Cormoran Strike-serien er svært populær også som strømmeserie.

Under et besøk hjemme i Cornwall blir privatdetektiv Cormoran Strike overfalt av en kvinne som ber ham hjelpe til med å finne moren, Margot Bamborough – som forsvant under mystiske omstendigheter i 1974.

Det er nytt for Strike å jobbe med en henlagt sak – for ikke å snakke om en førti år gammel uløst en. Til tross for den minimale sjansen for suksess, blir han interessert og tar på seg oppgaven. Den kommer på toppen av en rekke saker han og hans partner i detektivbyrået, Robin Ellacott, allerede jobber med. Robin sliter samtidig med en problematisk skilsmisse, uønskede tilnærminger fra annet hold og sine følelser for Strike.

Etterforskningen av Margots forsvinning viser seg å være en djevelsk kompleks sak, som inkluderer tarotkort, en psykopatisk seriemorder og upålitelige vitner. Og de må bare innse at selv en flere tiår gammel sak kan vise seg å være dødelig.

Lange skygger lanseres 25. februar.

Bygde-Norges skyggesider

Jaran Dammann: Dødsengelen

Med Dødsengelen er Jaran Dammann ute med fjerde bok om Georg Bråten, politietterforskeren som kjenner bygde-Norges skyggesider bedre enn de fleste.

Denne gangen tar forfatteren oss med på en bloddryppende reise i Valdres’ idylliske fjellområder.

En gruppe ungdommer fra Numedalen folkehøgskole skal på bli kjent-tur i fjellet. Men det som skal være et høydepunkt i semesteret utvikler seg katastrofalt. Først forsvinner en av elevene. Deretter læreren. Kort tid etter blir det funnet et lemlestet lik, nedsunket i et tjern. Den døde har et symbol skåret inn i kroppen. Når enda en maltraktert kropp dukker opp, skjønner etterforsker Georg Bråten at de står overfor en uvanlig sak. En mulig seriemorder med religiøse motiver.

En ny Lee Child-roman hvert femte sekund

Lee Child: Heller dø

Lee Child er en av verdens mestselgende krimforfattere. Hvert femte sekund selges det en Lee Child-roman i verden. Alle Jack Reacher-bøkene går rett til topps på bestselgerlistene i USA.

Jack Reacher går hvor han vil, når han vil. Denne morgenen er han på vei vestover, vandrende under den nådeløse ørkensolen – helt til han blir møtt av et merkelig syn: En jeep har krasjet inn i det eneste treet i mils omkrets. Og en kvinne henger over rattet. Er hun død? Nei, ingenting er som det ser ut.

Kvinnen er Michaela Fenton, tidligere militær, nå FBI-agent, som prøver å finne tvillingbroren sin. Hun er redd han har rotet seg borti noen ekstremt farlige folk. Folk som heller vil dø enn å forråde sin fryktinngytende leder, som har full kontroll over den slitne, lille grensebyen rett i nærheten. Den mystiske Dendoncker styrer med hard hånd i det skjulte, ute av syne og under radaren, og ingen vet hva han bedriver.

Han vet nok hva som er skjedd med broren til Fentons. Reacher er god til å spore opp folk som ikke ønsker å bli funnet, og han tilbyr å hjelpe, til tross for en følelse av at Fenton skjuler noe. Men et liv er i fare. Kanskje flere. Å knekke Dendoncker kan bli den mest risikable jobben Reacher har stått overfor. Å mislykkes er ikke et alternativ, for i denne type situasjon er det bedre å dø enn å tape.

Heller dø lanseres 28. januar.