I «Død for deg» tar Mikaela Bley oss med bak den svenske overklassens falske fasader

KrimbøkerPolitikrimI «Død for deg» tar Mikaela Bley oss med bak den svenske overklassens falske fasader

– Sannheten kan ha flere ansikter, sier Mikaela Bley, som tidligere har hatt stor suksess med sin serie om tv-reporter Ellen Tamm. I hennes nye serie møter vi for første gang etterforsker og tidligere forballproff Henrik «The Killer» Hedin.

Estimert lesetid 5min
Foto av krimforfatter Mikaela Bley
Mikaela Bley er ute med sin femte bok på norsk. Tidligere jobbet hun som innkjøper i TV4, nå er hun forfatter på heltid. (Foto: Elvira Glänte)

Det er ikke så mange årene siden Mikaela Bley levde av å kjøpe inn gode programideer for svensk TV4. Nå er hun forfatter på heltid og lever av egne krimhistorier.

Hun debuterte med stor suksess i 2015 med Lykke. Så fulgte tre nye bøker med TV4-journalisten Ellen Tamm i hovedrollen. Bøkene er blitt solgt til et tosifret antall land. Nå er Mikaela Bley aktuell med Død for deg, første bok i en helt ny krimserie med Henrik «The Killer» Hedin i hovedrollen. I den forbindelse kommer hun også til Krimfestivalen 2022 som går av stabelen 17.-19. mars.

Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her.

Om boka

«Død for deg»

Omslaget til krimboka "Død for deg" av Mikaela BleyI Død for deg møter vi Caroline og Gustav, det perfekte paret som har alt: familie, lykke, suksess, penger, stort nettverk og mange som følger drømmelivet deres i sosiale medier.

Så forsvinner gravide Caroline og parets to små døtre sporløst fra sin eksklusive strandvilla i Malmö. Omstendigheter rundt forsvinningen forvirrer politiet. En massiv leteaksjon settes i gang under ledelse av Henrik «The Killer» Hedin og Leia Kaplan.

Snart blir det klart at ingenting er hva det ser ut til å være.

«Solid underholdning og god spenning»
Upsala Nya Tidning

Død for deg kan du bestille hjem her
Kjøp Død for deg som e-bok her

«Død for deg» er oversatt av Cecilie Winger.

Første bok med «The Killer»

Henrik «The Killer» Hedin er en helt ny krimhelt fra Mikaela Bley. Han er tidligere nasjonalt fotballikon, men omskolerte seg til politi fordi temperamentet hans ble for drøyt på fotballbanen, hvor de færreste ville møte han i nærkamp.

Samtidig er han en omtenksom familiefar og svært opptatt av rettferdighet. I Død for deg, bok nummer én i serien, er han i tospann med en av Sveriges beste etterforskere, Leila Kaplan. Sammen etterforsker de et forsvinningsmysterium rundt det tilsynelatende svært så vellykkede kjendisekteparet Caroline og Gustav.

Falske, vellykkede fasader

– Det er jo faktisk sånn at få forhold er så perfekte som de ser ut til å være i sosiale medier, sier Bley.

– Ideen til Død for deg fikk jeg da jeg oppdaget at flere familier med vellykkede fasader i mitt nærmiljø viste seg å leve med grove livsløgner. Samtidig leste jeg om en ustraffet middelklassefar som myrdet hele familien sin i USA. Hvordan kan det være mulig? Jeg leste meg opp på liknende tilfeller og relasjoner, og et frø ble sådd til historien om Gustav og Caroline – paret som lever «det perfekte liv», sier Mikaela Bley.

Se Mikaela Bley bli intervjuet om sine Ellen Tamm-bøker under Krimfestivalen 2021

Mor og to barn forsvinner

– Kort fortalt er Caroline den blonde overklassejenta fra vestkanten i Stockholm som mot alle odds gifter seg med Gustav Jovanovic, den geniforklarte entreprenøren som vokste opp under enkle forhold i Rosengård i Malmø, forklarer Bley.

De har alt: En vellykket familie, lykke, framgang og penger, og lever et drømmeliv, iallfall i følge sosiale medier. Hva ville skjedd om de mistet alt?

Da Caroline og de to døtrene forsvinner, får The Killer og Leila Kaplan saken i fanget, og det viser seg snart at ingenting er hva det ser ut til å være. Dermed er den berømte kampen mot klokka i gang.

Ondskap er ofte ikke svaret

Mikaela Bley brukte to år på å skrive Død for deg, og som vanlig gjorde hun et solid researcharbeid før hun startet. Hvordan kan tilsynelatende vanlige mennesker begå grusomme drap?

Årsaken beskrives ofte som ondskap, men det er absolutt ikke tilstrekkelig, ifølge Bley. Hun leste seg opp om kvinnelige mordere da hun skrev serien om krimjournalist Ellen Tamm, og har også brukt mye tid på å forberede seg før hun begynte å skrive serien om The Killer.

Løsningen er alltid å skrive

– Skriv, skriv, skriv, svarer hun på spørsmålet om hva man gjør når skrivesperren dukker opp for en stakkars skribent.

– Sett stoppeklokken på 45 minutter, og i løpet av denne tiden skal du ikke gjøre noe annet enn å skrive. Når klokken ringer etter 45 minutter, er du i gang, jeg lover. Skrivesperre handler ofte om at man ikke kjenner sine karakterer godt nok eller at scenen ikke fungerer. Kanskje skal akkurat den scenen strykes, sier Mikaela Bley.

Må bry seg om karakterene

Hun begynte selv å skrive da hun oppdaget hvordan fantasien kunne ta henne til de skumleste steder. Hun har alltid følt en dragning til mørke historier, og elsker psykologisk krim. Uansett må de bøkene hun leser ha karakterer som hun bryr seg om, drivkraften hennes er at hun vite hvordan karakterene klarer seg.

Når hun selv kjenner at det er noe som mangler, skriver hun om manuset. Nye øyne på teksten er bestandig bra, og så fortsetter hun å jobbe og jobbe og forbedre og skrive – helt til hun får en positiv bekreftelse på at hun er på rett vei.

Tolker sannheten forskjellig

– Jeg håper leserne mine kan ta med seg nye perspektiver og tanker om hvordan et forhold fylt av kjærlighet og tillit kan ende i sjelelig forfall, og hvor lett det er å misforstå omgivelser som er basert på ulik arv og oppvekst, sier Bley.

– Jeg har dessuten forsøkt å vise hvordan Caroline og Gustav plutselig oppfatter sannheten ulikt. Sannheten kan ha flere ansikter, og for å finne ut hva som er sannheten og hvem som er skyldig i dette dramaet, må du rett og slett kaste deg over Død for deg, smiler Mikaela Bley.

Død for deg kan du bestille hjem her.
Meld deg på Krimfestivalen 2022 på Facebook her.