Din guide til tidenes bokhøst: 25 nye bøker du ikke vil gå glipp av

SkjønnlitteraturDin guide til tidenes bokhøst: 25 nye bøker du ikke vil gå glipp av

Det kan være vanskelig å orientere seg i det som ligger an til å bli tidenes bokhøst. Derfor har vi plukket ut 25 høydepunkter du ikke vil gå glipp av.

Estimert lesetid 27min
Fotokollasj av Trine Sandberg, Erlend Loe, Ingeborg Arvola, Lars Saabye Christensen, Vigdis Hjorth, Halvor Bakke og Trygve Skaug med teksten «Høydepunker i bokhøsten»
Det er bokhøst og dette er noen av forfatterene som kommer med nye bøker: Trine Sandberg, Erlend Loe, Ingeborg Arvola, Lars Saabye Christensen, Vigdis Hjorth, Halvor Bakke og Trygve Skaug.

Sommerferien er over, skolen er i gang, og dermed er bokhøsten her for alvor. Også i år kan forlagene love at det blir en overveldende rik litteratursesong, med nye bøker både fra våre største forfattere og nye stjerner innen både skjønnlitteratur og sakprosa.

Men med såpass overveldene utgivelseslister, kan det være vanskelig å orientere seg. Derfor har vi plukket ut 25 nye bøker som stikker seg ut i bokhøsten 2022. God lesning!

Høydepunkter blant høstens nye bøker 2022

«Vidunderlig og storslagen»

Kniven i ilden av Ingeborg Arvola

Kniven i ilden kan bli høstens store bestselger, og den har allerede fått flere strålende anmeldelser. Det begynte i VG der Guri Hjeltnes trillet en sekser på terningen og konkluderte: «Dette er et storslagent epos fra Ingeborg Arvola. Kniven i ilden skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front.» Dagbladets anmelder, Maya Troberg Djuva var nesten like begeistret: «Saftig sex og tøylesesløst begjær… kan leses i et begjærlig jafs.».

Også Klassekampens anmelder Janneken Øverland hyller Kniven i ilden: «Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman! En sanselig, virkelighetsnær og svært poetisk bok.» Selv har jeg forsøkt å selge inn denne fantastiske romanen som om Herbjørg Wassmo møter Lucinda Riley med en liten dose av Veiviseren.

Kniven i ilden er en fengslende historisk roman om arbeid og kjærlighet, sterkt familiesamhold og fri erotikk, kirkemakt og styresmakt. Handlingen i Kniven i ilden begynner i 1859, og det handler om Ingeborg Arvolas tippoldemor Brita Cajsa. Huner en vakker og sterk kvinne som er midt i livet da hun spenner på seg skiene og går den lange veien fra Finland til Norge med de to barna sine. Hun forlater gården der hun vokste opp og kirka der hun har måttet stå i tukt foran menigheten. Hun har barn med to menn, en av dem er gift med en annen kvinne. Hun kan helbrede syke dyr og mennesker.

Målet for reisen er Bugøynes der broren Pehr Pudas bor, der torskefisket noen år gir eventyrlig inntekt og der hun skal finne seg en mann å gifte seg med. På veien slår Brita Cajsa og sønnene Aleksi og Heiki leir i Neiden, for å arbeide for det barnløse paret Gretha og Mikko. De er gode og rause mennesker. Brita Cajsa blir den folk ber om hjelp når dyra er syke, når en kvinne skal føde eller en gammel mann har høy feber.

Skjebnen eller menneskehjertene – hva vi nå velger å kalle det, fører til at Brita Cajsa og Mikko faller for hverandre, elsker hverandre. Finner Øvrigheta ut at hun nok en gang har et forhold til en gift mann, kan det være tukthuset som venter. Embetsmennene fra sør er nidkjære når det gjelder alt fra hvem som eier reinen til hvem som tilhører hverandre. Mange samiske jordeiere mister alt i disse årene, bare saksomkostninger kan ruinere et liv. For Brita Cajsa og Mikko vil den store kjærligheten også knyttes til stor frykt.

En storslått roman fra krigen

De uverdige av Roy Jacobsen

Roy Jacobsen er ikke bare en av Nordens største forfattere, i sommer skrev Canadas største avis at han er en av verdens ledende forfattere. I forrige uke annonserte Jacobsen plutselig at han kommer med en ny roman i oktober.

I De uverdige følger vi en gjeng gutter og jenter fra en bygård på østkanten i Oslo under den tyske okkupasjonen. De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjele som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden.

Med denne barneflokken tegner den prisbelønte forfatteren et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette er en Roy Jacobsen-roman av aller beste merke. De uverdige er både brutal og underholdende, en klok perle av en fortelling, skrevet av en forfatter på hjemmebane.

Den største amerikanske forfatteren du burde ha hørt om

Hjem og Gilead av Marilynne Robinson

Marilynne Robinson er amerikansk litteraturs «Grand Old Lady». Hun er regnet som USAs kanskje fremste kvinnelige romanforfatter og skriver også sakprosa.

Nå kommer hennes mesterverk Gilead-suiten ut på norsk. Den består av fire romaner. I høst kommer to av dem ut. De kan leses i tilfeldig rekkefølge, men henger sammen med miljø og karakterer. Gilead har vært ute på norsk før, mens den andre Hjem er ute for første gang på norsk.

Romanene kretser først og fremst rundt livet til to aldrende pastorer i lokale frikirker, samt deres mer eller mindre skakkjørte forfedre og etterkommere. Den ytre og iblant dramatiske historien er ikke fraværende, men den er heller ikke et poeng i seg selv. I Gilead som overalt ellers utfolder livet seg, men det forfatteren bruker sine formidable litterære evner til å utforske, er hvorfor og hvordan. Hva er kreftene som driver mennesker til å velge rett eller galt? Hva kan forklare vår lojalitet mot medmennesker, vår evne til tilgivelse, til nestekjærlighet og til innsikt i egne feil og mangler? Hvor tungt veier våre synder og forbrytelser? I hvor mange generasjoner? Og hvor trygt hviler vi egentlig i Guds hånd?

Vigdis Hjorth på sitt beste

Femten år. Den revolusjonære våren av Vigdis Hjorth

I Femten år. Den revolusjonære våren skriver Vigdis Hjorth lysende og innsiktsfullt om et ungt liv, om å oppdage løgn og velge å leve sant.

Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet – måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn.
Roen brytes den sommeren Paula oppdager to bunker med brev som moren og mormoren har skrevet til hverandre. Familielivet som beskrives i morens brev er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Forstillelsen blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

«En mann ved navn Ove» møter «Tollak til Ingeborg»

Giæver og Iunker av Erlend Loe

Erlend Loe er tilbake i storform med en sin særegne humor og skarpe observasjoner – dette er ham på hans aller beste. Denne Loeske romanen kan kanskje beskrives som om En mann ved navn Ove møter Tollak til Ingeborg.

Er dalen stor nok til både Giæver og Iunker? Nei, tvert imot spør du Giæver-ene. Gamle-Giæver synger på siste verset og bestemmer seg for å fortelle familiehistorien til sønnen for å bevare den for framtiden. Skikker og sedvaner, kunnskap og livsvisdom han er redd skal gå i glemmeboken dersom det ikke skrives ned, så han går i gang med å diktere:

«Du! Hei! Se på meg når jeg snakker! Noterer du? Er du klar? Har du slått på opptakeren? Jeg vil at du tar opp det jeg sier og noterer samtidig. Da får du med deg alt. For det som ikke fortelles forsvinner. Det som fortelles forsvinner også, men det tar lenger tid. Betraktelig lenger tid. Okay? Greit? Du er du klar? Godt.

Jeg forteller ikke dette bare sånn ut i løse lufta. Jeg gjør det for din skyld. Og for alle Giævere til alle tider, levende, døde og ufødte. Du noterer jo ikke! Du må notere! Pennen mot papiret! Sånn ja! Da starter jeg. Jeg heter Giæver.»

Tre romaner i én

Pikkoloens bagasje av Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen kommer med et overflødighets horn av en bok i høst. Pikkoloens bagasje er en gave til alle som en gang har latt seg begeistre av Saabyes verden. Her får du tre fortellinger eller kortromaner i én bok.

Pikkoloens bagasje: Tre fortellinger dykker Lars Saabye Christensen ned i tre forskjellige univers, som samtidig henger sammen gjennom forfatterens umiskjennelige stil og tematikk. Her møter vi kjente og kjære temaer og figurer fra det saabyeske repertoar. Det er fortellinger som er preget av en forfatter med stor selvtillit og trygghet i sitt stoff, som tør å gå utenfor romanen så vel novellens som rammer – uten at han gir slipp på fortellingens glede og kraft.

Pikkoloen, Polaroid og Brukt kan alle tre leses hver for seg, men utgjør samtidig et hele. Her er Oslos gater og figurer i utkanten av de store hendelsene kanskje i tydeligere relieff enn noen gang.

En av verdens mestselgende bøker i år

Leksjoner i god kjemi av Bonnie Garmus

Leksjoner i god kjemi er blitt en bestselger i alle land den kommer ut i, og har også fått strålende kritikker. The Guardian skrev for eksempel: «Innimellom skjer det: Det utgis en debutroman i et kaos av hyping og TV-avtaler, og før du har lest første kapittel, må du juble innvendig fordi det for en gangs skyld er helt berettiget.»

Du har aldri lest noe som likner på denne romanen. Gled deg til å møte den fantastiske Elizabeth Zott – lynende intelligent, sosialt klønete, kompromissløs og med sterk rettferdighetssans. Elizabeth er forsker og brennende opptatt av kjemi, men kollegaene hennes (som alle er menn) mener at hennes rette plass er på kjøkkenet, og dit bør hun i grunnen pelle seg fortest mulig. Spesielt siden hun er noe så uhørt som en ugift alenemor!

Dette er opptakten til en fascinerende fortelling om kjønnsroller, barneoppdragelse, TV-show, utdanning og trakassering … og veldig mye mer. Boka har en sterk tidskoloritt (California på 1960-tallet) og er full av små episoder som både er humoristiske og dønn alvorlige, og som til sammen minner oss på at mange sterke kvinner – og menn – før oss har kjempet for å få oss dit vi er i dag.

Norges mestselgende poet

Dikt til navngitte menn av Trygve Skaug

Dikt til navngitte menn er en samling nyskreven poesi, komponert med et av flere mål for øye: å fortelle om noen av menneskene poeten omgis av og setter pris. Dette er selvbiografiske dikt, men dikt som også lar seg lese høyt eller gjenlese, anvende i festtaler eller glede seg over i en lesestund i favorittstolen.

Trygve Skaug har i flere år vært Norges mestselgende poet – både for vokse og barn. Hans instapoesi har nådd titusener, og han fyller Oslo Spektrum og Operaen med de han omtaler som verdens fineste publikum. Han har også vært gjenstand for debatt, og kan derfor skilte med to motstridende begreper: Han er kontroversiell og populær.

Men mer enn noe annet er Skaug en varm stemme, og det er denne stemmen som har gledet så mange – og som nå finner en ny retning i Dikt til navngitte menn. Diktene handler om faktiske personer, om alt fra Siggen på kjøpesenteret, han som observerer alle som går forbi, til vennen som tok sitt eget liv.

Vi er på reise sammen med poeten, sitter ved frokostbordet eller bålet sammen med poeten – og hyller de levende og døde i diktform, på karakteristisk, jordnært og hverdagslig Skaug-vis. Noen av tekstene er kjent fra før av, i form av sangtekster. Men de aller fleste er nye, og skrevet i et litt annet toneleie enn instapoesien. Resultatet er en vakker, helhetlig samling som vil være perfekt for Skaug-fans, men også trekke til seg nye lesere – og overbevise skeptikerne.

Sterke dikt om rasisme i Norge

Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn

Kvit, norsk mann er en rørende og viktig bok om noe mange opplever hver dag – nemlig, rasisme – og bør være obligatorisk lesning for alle i Norge.

kva vil du bli
når du blir stor?

eg vil bli
ein kvit, norsk mann

Etter denne brutale åpningen på Brynjulf Jung Tjønns nye diktsamling Kvit, norsk mann, fortsetter forfatteren å skildre egne opplevelser av rasisme. Vi får lese om vonde barndomsopplevelser, men presenteres også for komiske scener – som seminarlederen som er bekymret for korona og spør om Tjønn har vært i Kina nylig.

Kvit, norsk mann trekker dessuten linjer til andre som har opplevd rasisme og antyder på den måten muligheter for fellesskap og samhold, også når det verste skjer.

Lansering 2. september

Ny Kepler-feber

Edderkoppen av Lars Kepler

21. oktober er det verdenslansering på Lars Keplers nye bok Edderkoppen! Det er den niende boken om Joona Linna, og her er det bare å glede seg!

For tre år siden mottok Saga Bauer et postkort med en truende tekst om en pistol med ni hvite kuler – hvorav en ligger og venter på Joona Linna. Det sto at hun var den eneste som kunne redde ham. Hun viste kortet til Joona, men tiden gikk og trusselen bleknet som en meningsløs provokasjon. Helt til nå.

En sekk med nesten helt oppløst kropp blir funnet fastspent til et tre i Kapellskär. En melkehvit patronhylse er funnet på drapsstedet. Gjennom kompliserte gåter begynner en bestialsk gjerningsmann å gi politiet muligheten til å stoppe drapsserien.

Joona Linna og Saga Bauer kjemper side om side for å sette sammen puslespillet og redde de utpekte ofrene før det er for sent. Den voldelige jakten blir stadig mer desperat. Kanskje denne seriemorderen er umulig å stoppe, kanskje de allerede sitter fast i spindelvevet.

«Fossum-krim av beste merke»

Natteløperen av Karin Fossum

Karin Fossums nye krim er nervepirrende lesning for den kresne og intelligente leser, og den nye, sjarmerende krimhelten Eddie Feber vil forføre nye lesere. Natteløperen kom ut i slutten av juli og fikk strålende anmeldelser bl.a. terningkast 5 i både VG og Dagbladet. Cathrine Krøger i Dagbladet konkluderte slik: «En sjarmerende etterforsker og en nervepirrende gal morder. Her får du Fossum-krim av beste merke.»

Fossums nye krimhelt Eddie Feber (som vi så vidt ble kjent med i Drepende drage. Angrende hund) får utfolde seg til fulle i denne romanen: der Sejer er sindig, gjennomtenkt og avmålt, er Eddie Feber en uvanlig type etterforsker: en kvikk, kjekk og uvøren type som kaller seg selv Supermann.

En gammel dame våkner av at det står noen over senga hennes. Ansiktet er uvirkelig, det lyser som månen, skikkelsen er liten. De små, bleke hendene løfter en Colt SA Army og trekker av, men det er et vådeskudd uten patron, og skikkelsen forsvinner like raskt som den dukket opp.

I kvinnens leilighet finner etterforsker Eddie Feber en post-it-lapp med en tallkode – er det tilfeldig eller betyr det noe? Det viser seg raskt å være et viktig spor, men hvordan tolke det? Etter kort tid får flere eldre mennesker besøk av Natteløperen og tror deres siste time er kommet, og snart faller det første offeret for en kule fra Colten.

Eddie Feber er et kraftfelt på jobb, og hjemme har han et hus fullt av unger og kona Karmen som skriver krimromaner. Feber bruker utradisjonelle metoder for å finne sannheten, noen vil kalle strategiene hans uforsvarlige.

Norgesmester i psykologiske thrillere

Hund uten grav av Torkil Damhaug

Torkil Damhaug kommer endelig med en ny psykologisk thriller! Hund uten grav er en ambisiøs og intrikat thriller med alle Damhaugs kjennetegn. Han er en av de få krimforfatterne som har vunnet Rivertonprisen to ganger. Damhaug har til nå nektet å skrive om en seriefigur, men denne gangen får vi et gjensyn med advokat Fred Rivers fra Glasshjerte.

TV-profilen Gina Witt (42) blir funnet drept i soverommet til søsteren sin i en villa på Korsvoll. Obduksjonen avslører at Witt var gravid.

Gina Witt hadde en egen evne til å fascinere folk. Aktualitetsprogrammet hennes Witts verden har gitt henne mange fans og mange fiender, for Gina Witt var en kompromissløs programleder som var villig til å gå langt for å spisse en debatt, enten den handlet om innvandring eller overgrep. Hun har fiender.

Ginas søster Evelyn anså henne som sin nærmeste venn. Evelyns mann Sten lå med Gina i smug, med en egen mobil for kontakt mellom de to. Den sju år gamle nevøen Leon lagde tegninger av henne og drømte om at de skulle bli kjærester.

Den kanskje viktigste og uten tvil mest fengslende av karakterene i denne krimromanen er Silje på seksten. Gina Witts niese. De to er som venninner. Silje er spesielt god i boksing, ganske god til småstjeling, særlig av kredittkort. Hun har nettopp slått opp med treneren sin Malik, og er blitt sammen med John. Hun er også datteren til etterforsker Fred Rivers, som dere kjenner igjen fra Torkils tidligere forfatterskap. Gina Witt er eks-svigerinna til Rivers, datteren Silje bor i huset der hun ble drept.

Fred Rivers er på begge sider av bordet i denne medrivende krimromanen – han begynner å lete etter spor og løsninger, og han unnslipper ikke selv å bli mistenkt for drapet på Gina Witt.

Norges farligste mann

Gudfaren. Min reise i underverdenen av Guhlam Abbas og Kjetil Østli

Hvem er farligst i landet her? Mange vil peke på Ghulam Abbas, lederen av den såkalte B-gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og som flere hevder er den største og farligste forbryterorganisasjonen landet har sett. Abbas er norsk-pakistaner, eldste bror i den beryktede Rasool-familien – og ble i 2009, sammen med flere av sine brødre, dømt til mange års fengsel for organisert kriminalitet. Etter endt soning har Abbas fått livet på rett kjøl. I dag er han familiefar og ungdomsarbeider i bydelen Furuseth i Oslo.

Den prisbelønte journalisten og forfatteren Kjetil Østli har i flere år hatt jevnlige møter med Ghulam Abbas. Sakte, men sikkert har den tidligere gjenglederen tegnet opp et liv som ikke ligner noe annet i Norge. Han har fortalt om en harmonisk barndom med varme og tilstedeværende foreldre, skolegang, utfordringen med norskfaget, den tiltakende skulkingen, den ville ungdomstiden, om merkeklær og pengejag, ran og blind vold, om hasjrøyking og salg av narkotika, gjengkriger og skytingen på Aker Brygge, om drap, hvitvasking, rettssaker, fengselslivet og ikke minst: Hvordan han klarte å komme seg ut av dette miljøet, stifte familie og etablere et liv som en normal, godt integrert familiemann.

I denne dokumentaren får vi et unikt innblikk i et lukket og myteomspunnet miljø, og ikke minst får vi et nytt og forfriskende syn på den vanskelige integreringen. Fra en som har opplevd utenforskap på kroppen.

«Storslått og imponerende»

Haugianerne av Trygve Riiser-Gundersen

Haugianerne har allerede fått flere strålende anmeldelser. Marius Wulfsberg i Dagbladet ga den f.eks. terningkast seks og konkluderte: «Haugianerne er en fascinerende thriller av det intellektuelle slaget.»

Sommeren 1804 surret København av rykter. En skremmende bevegelse hadde spredd seg blant allmuen i Norge, tilhengerne var som gale – rasende, fortvilte, fanatiske, ute av stand til å lytte til fornuft. Hovedmannen bak bevegelsen hadde i flere år pisket allmuen opp mot staten og embetsmennene, gjennom svindel og lyssky økonomisk virksomhet hadde han lagt seg opp en enorm formue. Denne sommeren var mannen kommet til Danmark. Målet var å spre bevegelsen sørover. I Norge beskrev embetsmennene bevegelsen som en dødelig epidemi, eller som et angrep fra et grusomt rovdyr. Biskopen i Kristiansand sammenlignet til og med uroen i Norge med wahhabistenes blodige religiøse opprør i Arabia – det vi i dag kjenner som begynnelsen på den islamske fundamentalismen. Til slutt hadde myndighetene i København fått nok: I oktober 1804 gikk det ut arrestordre på en farlig «person fra Norge» – en opprører som i årevis hadde spredd en lære like truende for «ethvert Individ som for Staten og det almindelige Vel».

Den etterlyste var en viss «Hans Nielsen Houge». Bevegelsen det var snakk om haugianismen. I dag er både Hauge og haugianerne trygt plassert i sentrum av den norske historien. I 1804 så alt annerledes ut. I Haugianerne. Ånden og maskinen tar Trygve Riiser Gundersen oss med tilbake til samtida vekkelsen tilhørte. Hva slags bevegelse var egentlig haugianismen? Hvilken virkelighet sprang ut den av? Hva var staten og embetsmennene så redde for? Og hvor har denne redselen blitt av siden? Resultatet er en ny fortolkning av en av de viktigste og mest omtalte fenomenene i den moderne norske historien. Men også et nytt bilde av det norske samfunnet og den norske folkelige kulturen rundt 1800 – i en verden preget av uro, forandring, rastløshet og motstand. Haugianerne. Ånden og maskinen er medrivende, innsiktsfull og annerledes historieskriving om en helt avgjørende periode i norsk historie.

Mobbing, homohelbredelse og eventyrlig design

Mitt rom av Halvor Bakke

Halvor Bakke er kjent fra tv-ruta for sine populære, eventyrlige oppussingsprogrammer som nå er inne i sin sjuende sesong. Interiørinteresserte får ikke nok av hytter og fritidsboliger som får en total make-over signert Halvor Bakke. En rekke like populære og like eventyrlige praktbøker er kommet fra hans hånd.

I denne selvbiografien, ført i pennen av Svein Tore Bergestuen forteller Halvor om oppveksten som odelsgutt på Bakke gård i Stavern, om skoleår med mobbing og om den gryende erkjennelsen av å være homofil – og med det frykten for å skuffe og miste familien. Og for å brenne i helvete, slik pastoren i det frikirkesamfunnet Bakke-familien tilhørte sa ville skje med sånne som ham. Det gjorde ikke saken enklere at Halvors egen far satt i kirkens eldsteråd.

Men Mitt rom er også, og ikke minst, den eventyrlige fortellingen om Halvor Bakkes vei fra stillingen som flyvert til posisjonen som landets mest ettertraktede fagperson på sitt felt. Halvor Bakke omsetter i dag egendesignede produkter for eventyrlige 400 millioner kroner årlig. I boken forteller han om hemmeligheten bak suksessen.

Folkekongens mest populære år

Olav V. Ensom majestet av Tore Rem

Det tredje bindet i den store fortellingen om Olav V omhandler først og fremst selve kongegjerningen, et ensomt virke der kongen mangler en dronning ved sin side. Det dreier seg om hoffets ritualer, om hverdagens rutiner, om en hektisk reisevirksomhet, om jubileum etter jubileum, om en mann som først strever med å følge i sin myteomspunnede fars fotspor, men som ender opp som en desidert suksess, en folkekjær folkekonge.

Olav V. Ensom majestet er en historie om kontinuitet, om et Norge i vekst og framgang, men også om et kongelig liv preget av savn og ensomhet. Det handler om beslutninger som fattes alene, om utfordringer på det personlige plan, om regelrette handikap. Gjennom ulike dagbøker, en mengde personarkiver og et stort og hittil ukjent brevmateriale, kommer vi ikke minst nær den lille norske kongefamilien, deres britiske slektninger, vennekretsen og hoffet, som aldri før. Til sist i denne boka går forfatteren tett på en konges død, en død som utløser en landesorg uten like.

Årets sterkeste bok fra Ukriainas ledende forfatter

Dagbok frå ein invasjon av Andrej Kurkov

Allerede da de russiske troppene begynte å samle seg ved Ukrainas østgrense begynte Andrei Kurkov – Ukrainas kanskje viktigste romanforfatter – å skrive på denne boken.

Fra dag til dag følger vi hendelsene fra bakkeplan i Kyiv – senere gjennom flukt og forflytting lengre vest i landet. Kurkov, som selv er russiskspråklig, kobler skildringer av små og store hendelser i krigshverdagen med politiske og kulturelle analyser på en innsiktsfull, brennende engasjert og uhyre velskrevet måte.

Boken er et nødvendig tilskudd for bedre å forstå krigen og bakgrunnen for den.

U2-vokalistens litterære selvbiografi

Surrender. 40 sanger. En historie av Bono

Surrender er en litterær memoarbok. Med sin unike stemme tar Bono leseren med fra oppveksten i Dublin, hvor moren døde brått da han var 14 år gammel, han møtte sin fremtidige kone og bandkamerater, til U2s usannsynlige reise for å bli en av verdens mest innflytelsesrike rockeband, og til 20 år med aktivisme i kampen mot AIDS og ekstrem fattigdom. Med dyp selvrefleksjon og sans for humor tar Bono et tilbakeblikk på livet frem til i dag, troen, familien og vennene som alltid har vært der, utfordret og formet ham.

Undertittelen «40 sanger. En hstorie», er et nikk til bokens 40 kapitler, som alle er oppkalt etter en U2-sang. Bono har også laget 40 originale tegninger i boken.

Den russiske revolusjonen

Russland av Anthony Beevor

Antony Beevor er en av verdens fremste sakprosa-forfattere. Nå har han skrevet den store boken om den russiske revolusjonen. 

Etter sammenbruddet av tsarimperiet raste mellom 1917 og 1921 en ødeleggende kamp i Russland. Mange anser denne voldsomme borgerkrigen som en av de viktigste begivenhetene i moderne tid. En uforsonlig allianse av moderate sosialister og reaksjonære monarkister hadde liten sjanse mot Trotskijs røde hær og Lenins kommunistiske diktatur.

Terror skapte mer terror, som igjen førte til enda flere og større grusomheter mellom folk, mann mot mann, mot kvinner og barn. Kampen ble på mange måter starten på en verdenskrig da Churchill satte inn tropper fra det britiske imperiet, med støtte fra væpnede styrker fra USA, Frankrike, Italia, Japan, Polen og Tsjekkoslovakia.

Høstens herligste strikkebok

Skappelglede – Spinnvill strikk i norsk ull av Dorthe Skappel

Endelig kommer det en ny strikkebok fra Dorthe Skappel. Denne er det mange som har ventet på! Alt strikkes i bærekraftig, myk norsk ull i herlige farger og mønstre, med den etter hvert så kjente Skappel-touchen som har gjort Dorthes strikk så populært.

Her er det oppskrifter både for nybegynnere og viderekomne. Det er bare å stupe inn i det lekne Skappeluniverset og la seg inspirere av høstens herligste strikkebok!

Spiseforstyrrelser, skam og håp

Vår vei ut. En fortelling om spiseforstyrrelse, skam og håp av Kari Løvendahl Mogstad

Spiseforstyrrelser kan ramme begge kjønn, og forekomme i alle aldre. Det er et økende samfunns- og helseproblem og under pandemien har spiseforstyrrelser økt, særlig blant unge.

Dette er psykiske sykdommer som kan ha alvorlige fysiske konsekvenser. I denne boka forteller Kari Løvendahl Mogstad om hvordan det er når barnet ditt får en slik sykdom. Mogstad er fembarnsmor og omsorgsperson, men også en erfaren lege og samfunnsdebattant med stor kunnskap om spiseforstyrrelser. I 2017 ga hun ut boka Kroppsklemma som omhandler kroppspress og samfunnets store fokus på utseende. Ingen er spart eller skånet for utfordringer og et par år etter utgivelsen opplever Mogstad at datteren Selma får anoreksi. Vi følger mor og datter gjennom sykdommen, og ser hvordan hele familien blir satt på store prøvelser.

Mogstad skriver om spiseforstyrrelser generelt, hvilke tegn og symptomer man skal være obs på, hvordan det er å være foreldre eller pårørende til en med spiseforstyrrelser, informasjon om behandling, kulturelle og samfunnsmessige faktorer og ny forskning. Teksten har personlige historier fra mor og datter, om hvordan det oppleves når en i familien har anoreksi. Vi følger familien gjennom opp- og nedturer, behandlingsopplegg hos ulike hjelpeinstanser og frem til i dag når det endelig går bedre og Selma er erklært frisk. De klarer å snu følelsen av skam og mislykkethet til å bli en ressurs, og bruker åpenhet for å hjelpe seg selv og andre.

Julebok fra Norges mestselgende kokebokforfatter

Trines jul av Trine Sandberg

Trines jul får du alle juleoppskriftene fra Norges største matblogger og mest populære kokebokforfatter samlet på et sted. Boka inneholder 140 oppskrifter og alt du trenger for å lykkes med adventstidens sysler som konfekt- og kakeforberedelser, og alle julens måltider. Ønsker du å bake perfekte safransnurrer, lage brente mandler, mozartkuler, kanelstjerner, luftige kokosboller og deilig iskake med marengs? Vil du for første gang forsøke deg på perfekt pinnekjøtt, juleskinke, lutefisk eller reinsdyrfilet? Trine tar deg med gjennom alle eventuelle fallgruver og gir deg de uunnværlige rådene. Og selvfølgelig finner du også oppskrifter på brownie-juletrær, pavlova med julens smaker, tomatsild og rømmesild, vintersalater, sprø knekkebrød og saftige rundstykker.

Alle oppskriftene er samlet i kapitlene adventskos, julekonfekt, julebakst, julens middager, julens kakebord, julens desserter, julefrokosten. Trine har også samlet alt om spiselige gaver i et eget oversiktlig kapittel, og du får gode tips til hvordan du enkelt kan invitere til juletrefest med store og små.

Med denne boka gir Trine Sandberg deg alle familiens juletradisjoner, og slik sett anser hun Trines jul for å være den mest personlige kokeboka hennes.

Spis som en konge på budsjett

Sparekokeboka av Kristoffer Tvilde

Hvordan koker man egentlig suppe på en spiker? Sparekokeboka gir deg svaret! Økonom, matprofil og forfatter Kristoffer Tvilde, bedre kjent som @krisslovesfood på Instagram, måtte nemlig stille seg dette spørsmålet i 2013 da han og samboeren lånte over evne, kjøpte seg rekkehus og blakket seg fullstendig. De begynte med dumpster diving, oppdaget hvor mye man sparer på å spise rester og bruke sansene i stedet for å kaste utgått på dato-mat, og de fikk snart økonomien på rett kjøl igjen.

De neste årene spiste de som konger og reduserte matbudsjettet fra 8000 til 1500 kroner i måneden. To barn og fire år senere startet Kristoffer Instagramkontoen Krisslovesfood og deretter sin egen TikTok-kanal, og i dag har kontoene vokst seg til samlet over 130.000 følgere.

Kristoffer Tvilde er kjent for sine smarte, smakfulle og overraskende ideer til hvordan du tryller frem deilige retter med maten du allerede har på kjøkkenet. I Sparekokeboka får du drøssevis av digge oppskrifter, mange av dem basert på typiske norske middagsrester, ukemenyer, shoppingguide og supernyttige og praktiske tips til hvordan du reduserer matsvinn. Han guider deg til hvilke matvarer du bør se etter, kurerer datoskrekk, knuser matmyter og viser hvordan du med enkle og nyttige tips vil senke matbudsjettet ditt uten at det går på kompromiss med smaken.

Dette er boka for alle som er elsker god mat, ønsker seg en tykkere lommebok og bryr seg om miljøet. Kort sagt: Dette er kokeboka du trenger i høst!

En bok for deg som nesten aldri har lest en kokebok

Ole lærer å lage mat av Sultne gutter

Hvorfor lære av egne feil når du kan lære av Oles? Ole lærer å lage mat er Sultne gutters andre kokebok. Sultne gutter består av Magnus Liøkel og Ole Kristian Samuelsen. På Instagram deler de enkle oppskrifter og vakre bord via kontoen @sultnegutter. De har også en digital takeaway-restaurant og en egen serie på YouTube.

I løpet av årene Ole og Magnus har vært sammen, har Ole kun laget mat en håndfull ganger. Det vil Magnus gjøre noe med. Han setter opp et kjøkkentreningsprogram for å forvandle samboeren fra sulten gutt til habil hjemmekokk.

Følg Oles progresjon og Magnus’ frustrasjon gjennom 14 underholdende og lærerike kapitler som tar utgangspunkt i hver sin grunnleggende matlagingsteknikk. Etter hver teknikk følger flere klassiske oppskrifter enhver hjemmekokk med sans for god mat, bør kunne.

Ole lærer å lage mat er boka for deg som ønsker å bli sikrere på kjøkkenet, vil perfeksjonere teknikkene dine, eller som rett og slett ønsker enkle og gode oppskrifter på fransk- og italienskinspirert mat – deilige retter som er akkurat slik vi vil ha dem nå.

Følg med her på boktips.no fremover for nyheter, omtaler, intervjuer og tips til flere av høstens nye bøker!