Boktips’ podcast: Tore Rem, kongebiograf og Dickens-ekspert

Dagens gjest i Boktips’ podcast er Tore Rem, som prater om sin nye kongebiografi «Olav V» – den danske innvandreren som ble folkekongen, den norskeste av de norske – og sin store lidenskap for Charles Dickens.

Estimert lesetid 2min
Tore Rem
Tore Rem er dagens podcast-gjest. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Tore Rem (f. 1967) er forfatter og litteraturforsker, og han leder nå den tverrfaglige satsingen UiO:Norden ved Universitetet i Oslo. Tidligere har Rem blant annet utgitt tobindsbiografien om Jens Bjørneboe: Sin egen herre (2009) og Født til frihet (2010). For sine bøker er han blitt nominert både til Språkprisen og Brageprisen, og for Knut Hamsun. Reisen til Hitler (2014) mottok han Kritikerprisen for årets beste sakprosabok for voksne.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

En oversikt over alle episodene i podcasten, finner du her:

Folkekongen Olav V

Olav V. Den fremmede 1903 – 1940 er første bind i trilogien om folkekongen kong Olav. Dette er fortellingen om en fremmed, en innvandrer, som skal bli norskere enn de norske. Kong Olav V (1903-1991) er en skikkelse som så å si kommer ut av Viktoria-tiden. Likevel endte han opp som et symbol på det moderne Norge, som folkekjær bestefar i velferdsstaten, som «en av oss». Kong Olav Vs liv inneholder et fascinerende spenn av tider og begivenheter. 

Dette første bindet i den store fortellingen om kongens liv omhandler ankomsten til Norge og oppveksten som enebarn på Slottet i Kristiania. Man kommer tett på den famlende dyslektikeren og den uvørne idrettsmannen, og blir kjent med kronprinsen som student ved Krigsskolen og i Oxford. Her er en ung mann som sliter med å finne seg til rette i sin rolle, som gifter seg med sin Märtha og stifter familie. Til sist møter leseren en kronprins som, i opptakten til en ny verdenskrig, har et håp om å endre historiens gang.

Hyllet av kritikerne

Dette første bindet i trilogien om Olav V er blitt hyllet av kritikerne, og har bl.a. fått terningkast 5 i VG, Dagbladet, Adresseavisen og Stavanger Aftenblad. Anmeldernes mening kan kanskje oppsummeres i Bernhard Ellefsens konklusjon i Morgenbladet: «Her sitter man etter 550 sider, pluss noter, 400 av dem av dem nærmest trivielle, og dirrer etter fortsettelsen.»

Ekspert på Charles Dickens

Tor Rem forteller i andre del om hvilke bøker som har inspirert ham gjennom livet. Han begynner med barnebøkene, og går via seriebøker for ungdom og Alistair Maclean til Fjodor Dostojevskij. Men først og fremst er han opptatt Charles Dickens forfatterskap.