Dansk jubelbrus: – Ja! Ja! til Vigdis Hjorths kloke, rørende, tankevekkende og vakre portrett

SkjønnlitteraturRomanerDansk jubelbrus: – Ja! Ja! til Vigdis Hjorths kloke, rørende, tankevekkende og vakre portrett

Vigdis Hjorths nyeste roman «Femten år. Den revolusjonære våren» er sluppet i Danmark, og det til vill begeistring i en lang rekke toneangivende medier.

Estimert lesetid 6min
Foto av Vigdis Hjorth med boka si "Femten år. Den revolusjonære våren"
– Vigdis Hjorth trekker ned stripe for stripe av det dobbeltmoralske tapetet på veggene, mener Jyllands-Posten, og er ikke alene om å hylle «Femten år. Den revolusjonære våren» i Danmark. (Foto: Lina Hindrum)

I Femten år. Den revolusjonære våren skriver Vigdis Hjorth om unge Paula som tar moren i å lyve grovt for mormoren gjentatte ganger, og opplever at livet, slik hun har kjent det, begynner å slå sprekker. Det handler om et ungt liv, om å oppdage løgn og å velge å leve sant.

– En av de virkelig store nordiske forfatterne

Femten år. Den revolusjonære våren ble nylig lansert i Danmark, og i løpet av få dager er boka blitt anmeldt i alle de toneangivende danske avisene.

– Det sier mye om interessen for forfatterskapet, og at Hjorth nå for alvor er etablert som en av de virkelig store nordiske forfatterne, forteller Ingvild Haugland Blatt, som leder Cappelen Damm Agency.

En av de mange avisene som hyller Vigdis Hjorth er Weekendavisen, og anmelderen holder ikke mye tilbake:

«Det er innebygd et så sympatisk og modig nei! i denne romanen at jeg må bryte ut i et begeistret, bekreftende ja! Ja! til Vigdis Hjorths kloke, rørende, tankevekkende og vakre portrett av Paula.»

Også Information og Berlingske kaster ros etter Femten år. Den revolusjonære våren. Sistnevnte oppsummerer: «Det er skrevet så overbevisende at jeg som leser ble helt oppslukt».

«På listen med anbefalte bøker, som borer og gnager i det evig fascinerende ungpikesinnet, kan du trygt skrive Vigdis Hjorths roman om Paula, melder Politiken, Kristeligt Dagblad skriver at «Paulas coming-of-age er skildret med en fin sanselighet» og Jyllands-Posten påpeker at «Vigdis Hjorth trekker ned stripe for stripe av det dobbeltmoralske tapetet på veggene».

I Nordjyske Stiftstidende skriver Bodil Christensen: «Når man leser norske Vigdis Hjorths roman ”Femten år”, står Tove Ditlevsen som en god og eldre venninne til Vigdis Hjorth roman. Hjorth og Ditlevsen har begge et helt spesielt blikk for barnet, som snart skal bli voksent.»

Entret bokhøsten med storm

Heller ikke her til lands manglet det på ros fra kritikerne da Femten år. Den revolusjonære våren utkom like etter at startskuddet for bokhøsten var gått.

«Jeg ble helt øm inni meg av denne romanen.», skrev Aftenpostens anmelder Mari Grydeland i sin anmeldelse. Hun var svært begeistret for romanen, slo fast at «dette er Hjorth på sitt beste», og skrev videre:

«Hjorth er klok og subtil i måten hun lar oss bli kjent med Paula på. […] Boken er også vittig og vakker. Her er fine og friske språklige bilder.»

Til slutt la hun til: «I boken er naturen og skrivingen redningen. Psykologene hadde fått lite å gjøre hvis Paulas åpenbaringer hadde vært allmennkunnskap.»

Inderlig og intens

Dagbladets Inger Bentzrud fullroste også Femten år. Den revolusjonære våren.

«Vigdis Hjorths nye roman er en nydelig oppvekstroman om eksistensiell angst og opprør mot konvensjoner. […] Igjen viser Vigdis Hjorth seg som en mester i å formidle hva som skjer i unge menneskers hoder og hjerter.»

Lesningen ga henne assosiasjoner til Hjorths egen klassiker Jørgen + Anne er sant.

«Vi vet jo at det gjør vondt når knoppene brister, men jeg vet ingen som kan skildre det med slik inderlighet og troverdighet som Vigdis Hjorth.»

Bentzrud fant Hjorths innlevende beskrivelser av Paulas revolusjonære erkjennelser både vittige og alvorlige.

«Paulas sjelelige berg-og-dal-bane-ferd er nydelig utlagt med den særegne Hjorth-blandingen av letthet og tyngde.»

Femten år. Den revolusjonære våren har blitt en favoritt blant mange norske lesere. Nå hylles boka i Danmark.

Femten år. Den revolusjonære våren kan bestilles hjem her.
Kjøp Femten år. Den revolusjonære våren som e-bok her.

– Vi har alle vært Paula

Adresseavisens Ole Jacob Hoel trillet en femmer på terningen og mente at «dette vil gå rett i hjertet på de fleste som en gang har vært 15 år.»

Han påpekte at denne boka er enklere i formen, mer umiddelbar, enn tungvekterne Arv og Miljø og Er mor død. Men hovedtematikken er den samme, den kompliserte dynamikken i en familie.

«Boka er også preget av den samme suverene språkbehandlingen og komposisjonen. De enkle setningene, de upretensiøse observasjonene, de effektive gjentagelsene. Og så har hun hentet inn den mest åpenbare styrken i sitt tidlige forfatterskap. Hun har en spesiell evne til å formidle sårbarheten og dedikasjonen til de yngste tenåringene».

«Det er en øm og fin historie som formidles, med finstemte virkemidler. […] Vi har alle vært Paula (i større eller mindre grad), og mange av oss har vært Paulas mor også, eller hennes lett fraværende far?»

Eminent formidler av familieliv

I VG skrev Guri Hjeltnes at Vigdis Hjorth er «en eminent formidler av familieliv, denne gang av en ung jentes opprør og løsrivelse. […] I det hele vet Vigdis Hjorth å skildre stemning og familierelasjoner.»

Hun mente at språket er vakkert og fylt av innlevelse, og at «Hjorth er på sitt beste i skildringene av familiens forberedelser til konfirmasjonsselskapet, familiens strev med bordplassering og regi av familiemedlemmer som knapt har møttes og ikke har sans for hverandre.»

NRKs Anne Cathrine Straume skrev i sin anmeldelse at hun likte boka godt, og at «ingen som kjenner Vigdis Hjorths forfatterskap vil være i tvil om at «Femten år. Den revolusjonære våren» er en bok fra hennes hånd.» Hun utdypet videre at «Hjorth er ikke redd for å fremstå inderlig når hun skal beskrive øyeblikket der en tenåring oppdager at verden ikke bare er vidunderlig, men også vanskelig.» og «de nesten suggererende repetisjonene av årstidenes gang er nydelige.»

Stålkontroll

Romanen traff også Gerd Elin Stava Sandve i Dagsavisen.

«Vigdis Hjorth husker godt. Hun skriver om tenårige Paulas eksistensielle oppvåkning slik at det er lett å minnes det man ellers måtte ha glemt fra sin egen. Forvirringen. Skuffelsen. Ungdomssmerten kondensert. […] Også i «Femten år» har forfatteren stålkontroll på språket, på rytmen, på repetisjonene og gjentakelsene og alt som maner fram energi – i kontrast til roligere, luftigere partier.»

Hun mente Femten år. Den revolusjonære våren var en fin inngangsport til Hjorths forfatterskap, særlig for yngre lesere. «Den er mindre kompleks, men ikke mindre intens, enn flere av henne tidligere bøker.»

«Vigdis Hjorth er god på sin særegne form for naturlyrikk, på skildringene av glimt som virker vanlige, men som likevel kan gi ro og trøst. […] Hun bryr seg om det hun skriver om, og det er godt å kjenne på. Også for livsløgnerne blant oss.»

Her forteller Vigdis Hjorth selv kort om Femten år. Den revolusjonære våren.

Femten år. Den revolusjonære våren kan bestilles hjem her.
Kjøp Femten år. Den revolusjonære våren som e-bok her.