6’er til Ingeborg Arvolas «Kniven i ilden»: – Et storslagent epos

SkjønnlitteraturRomaner6’er til Ingeborg Arvolas «Kniven i ilden»: – Et storslagent epos

«En imponerende kjærlighetserklæring til en kultur og kulturmøter som ikke lenger er», konstaterer VG om Ingeborg Arvolas fengslende roman med vakre og myteomspunne Brita Caisa Seipajærvi i front.

Estimert lesetid 2min
Fotocollage av foto av forfatter Ingeborg Arvola og foto av boka hennes "Kniven i ilden"
Ingeborg Arvola har vært en favoritt blant kritikerne i mange år. Med «Kniven i ilden» ligger hun an til endelig å få et gjennombrudd også blant leserne. (Foto: Lina Hindrum/Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS)

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi, bygget på Ingeborg Arvolas egen tipp-tipp-tipp-oldemor, spenner på seg skiene, pakker reinsleden og legger ut på den lange ferden fra Finland til Norge med sine to unge sønner.

Hun har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

I Kniven i ilden, første bok i serien «Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet», spenner kritikerroste Ingeborg Arvola opp et stort lerret. Det handler om hardt arbeid og besettende kjærlighet, naturen, enkeltmennesket og øvrigheten – og VGs anmelder Guri Hjeltnes har falt pladask.

Kniven i ilden kan bestilles hjem her
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her

Om forfatteren

Ingeborg Arvola

Foto av forfatter Ingeborg Arvola
Foto: Anna Julia Granberg/ Blunderbuss

Ingeborg Arvola (f. 1974 i Honningsvåg) er oppvokst i Tromsø, og bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke kritikerroste bøker for både barn og voksne, blant annet romanene Neiden 1970 og Plutselige varmegrader samt de populære barnebøkene om Buffy By.

Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn. Buffy By er talenfull (2019) ble tildelt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – Litteraturprisen og ble også nominert til Brageprisen.

Hennes nye Kniven i ilden er første bok i serien «Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet».

Kniven i ilden kan bestilles hjem her
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her

– En imponerende kjærlighetserklæring

«Dette er [et] storslagent epos fra Ingeborg Arvola. «Kniven i ilden» skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten, med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front – vakker og myteomspunnet.», lyder anmeldelsens innledning. Hjeltnes fortsetter videre:

«Arvola fører et vakkert språk, skildringene av landskap, elver, fjell og hav er i partier vidunderlig poetiske. Hun skildrer den finske saunatradisjonen så det damper på sidene, det samme kan sies om erotikken mellom Brita og Mikko. Romanen er en imponerende kjærlighetserklæring til en kultur og kulturmøter som ikke lenger er.»

VG legger ikke skjul på sin store begeistring for «Kniven i ilden». (Foto: Lina Hindrum)

Fascinerende og fjetrende førstebok i trilogi

Hjeltnes finner bokas persongalleri frodig og fargerikt, og ser det som åpenbart at det ligger mye reserach bak de detaljerte skildringene av kvinners tradisjonsrike håndarbeid og husstell i fattige kår, og av jordbruk, fiske og slakt.

Men først og fremst er boka «fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse. Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg.», avslutter hun.

Kniven i ilden kan bestilles hjem her
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her