Kritikerhyllest til Ingeborg Arvolas «Kniven i ilden»: – Vidunderlig og storslagen

SkjønnlitteraturRomanerKritikerhyllest til Ingeborg Arvolas «Kniven i ilden»: – Vidunderlig og storslagen

Denne høsten har Ingeborg Arvola endelig fått sitt store gjennombrudd. Nå er «Kniven i ilden» i tillegg nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen.

Estimert lesetid 4min
Fotocollage av foto av forfatter Ingeborg Arvola og foto av boka hennes "Kniven i ilden"
Ingeborg Arvola har vært en favoritt blant kritikerne i mange år. Med «Kniven i ilden», om vakre og myteomspunne Brita Caisa Seipajærvi, har hun endelig også fått et gjennombrudd blant leserne, og bokhandlerne har nominert henne til sin egen pris. (Foto: Lina Hindrum/Anna-Julia Granberg/BLUNDERBUSS)

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi, bygget på Ingeborg Arvolas egen tipp-tipp-oldemor, spenner på seg skiene, pakker reinsleden og legger ut på den lange ferden fra Finland til Norge med sine to unge sønner.

Hun har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

I Kniven i ilden, første bok i serien «Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet», spenner kritikerroste Ingeborg Arvola opp et stort lerret. Det handler om hardt arbeid og besettende kjærlighet, naturen, enkeltmennesket og øvrigheten. Nær sagt hele anmelderkorpset har falt pladask, og med nominasjonen til Bokhandlerprisen viser også landets bokhandlere at romanen har rukket å bli en leserfavoritt.

Kniven i ilden kan bestilles hjem her
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her

Om forfatteren

Ingeborg Arvola

Foto av forfatter Ingeborg Arvola
Foto: Anna Julia Granberg/ Blunderbuss

Ingeborg Arvola (f. 1974 i Honningsvåg) er oppvokst i Tromsø, og bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke kritikerroste bøker for både barn og voksne, blant annet romanene Neiden 1970 og Plutselige varmegrader samt de populære barnebøkene om Buffy By.

Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn. Buffy By er talenfull (2019) ble tildelt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – Litteraturprisen og ble også nominert til Brageprisen.

Hennes nye Kniven i ilden er første bok i serien «Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet». Boka/bokserien er hittil solgt til seks land, bl.a. Frankrike og Nederland, og er nominert til både Brageprisen og Bokhandlerprisen.

Kniven i ilden kan bestilles hjem her.
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her.

– Storslagent epos

«Dette er [et] storslagent epos fra Ingeborg Arvola. «Kniven i ilden» skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten, med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front – vakker og myteomspunnet.», lyder det i innledningen i VGs sekser-anmeldelse. Anmelder Guri Hjeltnes fortsetter videre:

«Arvola fører et vakkert språk, skildringene av landskap, elver, fjell og hav er i partier vidunderlig poetiske. Hun skildrer den finske saunatradisjonen så det damper på sidene, det samme kan sies om erotikken mellom Brita og Mikko. Romanen er en imponerende kjærlighetserklæring til en kultur og kulturmøter som ikke lenger er.»

VG legger ikke skjul på sin store begeistring for «Kniven i ilden», som hittil er solgt til seks land. (Foto: Lina Hindrum)

Fascinerende og fjetrende førstebok i trilogi

Hjeltnes finner bokas persongalleri frodig og fargerikt, og ser det som åpenbart at det ligger mye reserach bak de detaljerte skildringene av kvinners tradisjonsrike håndarbeid og husstell i fattige kår, og av jordbruk, fiske og slakt.

Men først og fremst er boka «fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse. Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg.», avslutter hun.

– Saftig sex og tøylesløst begjær

I Dagbladet triller anmelder Maya Troberg Djuve en sterk 5’er, og mener Kniven i ilden har bestselger-potensial: «Romanen har potensial til å bli en storselger. Her er spennende stoff, drama og driv. Ubendig begjær og saftig sex. Og en spire av noe foruroligende som driver leseren framover.»

At stoffet er sterkt og sårt gir kraft til romanen, mener Djuve, og uttrykker sin fascinasjon for Brita Caisa. Arvola skildrer menneskene i boka med «ømhet og kunnskap», det harde arbeidet «tett og godt».

«Hun skriver overveiende med stor trygghet og kan skape pustfrarøvende setninger som snor seg over en hel side. Da er intensiteten sterk. «Kniven i ilden» er en medrivende og historisk interessant roman som – til tross for sine 450 sider – kan leses i ett begjærlig jafs.»

Kniven i ilden kan bestilles hjem her
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her

Spår Arvolas store gjennombrudd

Også Aftenposten-anmelder Anne Merethe K. Prinos er svært begeistret. Hun sammenligner boka med «en vill vårflom av sensualitet», og mener «Arvola skriver med uimotståelig sensualitet.» […] Om jeg skal tippe, vil Kniven i ilden bli Ingeborg Arvolas store gjennombrudd som forfatter.»

Både Stavanger Aftenblad og Altaposten triller terningkast 5. «Medrivende» fastslår førstnevnte, mens Altaposten peker på at «det er så mye å like i denne romanen […] Språket er godt, fortellingen er spennende og dramatisk, natur-beskrivelsene er vakre, og person-tegningene er troverdige. […] altså en skikkelig godbit av en roman».

– Nakent og beint fram sexy

Og anmelderne i hhv. Klassekampen og NRK fremhever, som flere av de andre, hvordan Arvola lykkes med å få fram den sterke kjærlighetshistorien. ««Framfor alt er det den forbudte tiltrekningen og kjærligheten mellom Brita Caisa og den gifte Askan Mikko som setter futt i fortellingen. Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman! En sanselig, virkelighetsnær og svært poetisk bok.», skriver førstnevnte.

NRK påpeker noe av det samme: «Forbudt kjærlighet, sydende ishavsfiske og helbredende hender. Ingeborg Arvolas finnmarksroman har alt som skal til for å bli en bestselger. […] maken til het kjærlighetslengsel – og like dampende elskov – er det lenge siden jeg har lest om i en norsk roman.»