Ingeborg Arvolas hyllede gjennombruddsroman «Kniven i ilden»: – Vidunderlig og storslagen

SkjønnlitteraturRomanerIngeborg Arvolas hyllede gjennombruddsroman «Kniven i ilden»: – Vidunderlig og storslagen

I fjor høst fikk Ingeborg Arvola sitt store gjennombrudd. «Kniven i ilden» vant Brageprisen og ble nominert til Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris. 31. oktober kan boka også bli kåret til Nordens beste roman i 2022.

Estimert lesetid 4min
Foto av forfatter Ingeborg Arvola, omslaget boka hennes "Kniven i ilden" lagt oppå.
Ingeborg Arvola har vært en favoritt blant kritikerne i mange år. Med «Kniven i ilden», om vakre og myteomspunne Brita Caisa Seipajærvi, har hun endelig også fått et gjennombrudd blant leserne. (Foto: Fartein Rudjord/NORLA)

Året er 1859. Brita Caisa Seipajærvi, bygget på Ingeborg Arvolas egen tipp-tipp-oldemor, spenner på seg skiene, pakker reinsleden og legger ut på den lange ferden fra Finland til Norge med sine to unge sønner.

Hun har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

I Kniven i ilden, første bok i serien «Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet», spenner kritikerroste Ingeborg Arvola opp et stort lerret. Det handler om hardt arbeid og besettende kjærlighet, naturen, enkeltmennesket og øvrigheten.

Priser og nominasjoner i fleng

I fjor høst falt nærmest hele anmelderkorpset pladask, boka vant Brageprisen og ble nominert til Bokhandlerprisen.

Suksessen fortsatte inn i det nye året med nominasjon til Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris, og deretter til den kanskje gjeveste litterære prisen av alle: Nordisk råds litteraturpris.

Sistnevnte deles ut i Operaen i Oslo tirsdag 31. oktober, og spenningen er stor rundt hvem av alle de sterke kandidatene som i år vil stikke av med prisen for fjorårets beste skjønnlitterære verk.

Kniven i ilden kan bestilles hjem her
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her

Om forfatteren

Ingeborg Arvola

Foto av forfatter Ingeborg Arvola
Foto: Anna Julia Granberg/ Blunderbuss

Ingeborg Arvola (f. 1974 i Honningsvåg) er oppvokst i Tromsø, og bor nå i Oslo. Hun debuterte i 1999 med romanen Korellhuset og har siden skrevet en rekke kritikerroste bøker for både barn og voksne, blant annet romanene Neiden 1970 og Plutselige varmegrader samt de populære barnebøkene om Buffy By.

Arvola er også dramatiker. I 2004 mottok hun Cappelenprisen, og i 2008 ble hun tildelt Havmannprisen for barneromanen Ingen dager uten regn. Buffy By er talenfull (2019) ble tildelt Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur – Litteraturprisen og ble også nominert til Brageprisen.

Hennes nyeste roman, Kniven i ilden. er første bok i serien «Ruijan rannalla – Sanger fra Ishavet». Boka/bokserien er hittil solgt til 11 land, bl.a. Frankrike, Tyskland og Nederland, vant Brageprisen og er blitt nominert til Nordisk råds litteraturpris, Bokhandlerprisen, Kritikerprisen og Ungdommens kritikerpris.

Kniven i ilden kan bestilles hjem her.
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her.

– Storslagent epos

«Dette er [et] storslagent epos fra Ingeborg Arvola. «Kniven i ilden» skjærer inn i et krevende liv på Nordkalotten, med den fascinerende kvinnen Brita Caisa i front – vakker og myteomspunnet.», lød det i innledningen i VGs sekser-anmeldelse. Anmelder Guri Hjeltnes fortsatte videre:

«Arvola fører et vakkert språk, skildringene av landskap, elver, fjell og hav er i partier vidunderlig poetiske. Hun skildrer den finske saunatradisjonen så det damper på sidene, det samme kan sies om erotikken mellom Brita og Mikko. Romanen er en imponerende kjærlighetserklæring til en kultur og kulturmøter som ikke lenger er.»

VG la ikke skjul på sin store begeistring for «Kniven i ilden», som hittil er solgt til 11 land. (Foto: Lina Hindrum)

Fascinerende og fjetrende førstebok i trilogi

Hjeltnes fant bokas persongalleri frodig og fargerikt, og så det som åpenbart at det ligger mye reserach bak de detaljerte skildringene av kvinners tradisjonsrike håndarbeid og husstell i fattige kår, og av jordbruk, fiske og slakt.

Men først og fremst er boka «fascinerende og fjetrende lesning, med en slutt som bare åpner for en fortsettelse. Og ja, forlaget lover en trilogi. Bare å glede seg.», avsluttet hun.

– Saftig sex og tøylesløst begjær

I Dagbladet trillet anmelder Maya Troberg Djuve en sterk 5’er, og mente Kniven i ilden hadde bestselger-potensial: «Romanen har potensial til å bli en storselger. Her er spennende stoff, drama og driv. Ubendig begjær og saftig sex. Og en spire av noe foruroligende som driver leseren framover.»

At stoffet er sterkt og sårt gir kraft til romanen, mente Djuve, og uttrykte sin fascinasjon for Brita Caisa. Arvola skildrer menneskene i boka med «ømhet og kunnskap», det harde arbeidet «tett og godt».

«Hun skriver overveiende med stor trygghet og kan skape pustfrarøvende setninger som snor seg over en hel side. Da er intensiteten sterk. «Kniven i ilden» er en medrivende og historisk interessant roman som – til tross for sine 450 sider – kan leses i ett begjærlig jafs.»

Kniven i ilden kan bestilles hjem her
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her

Spår Arvolas store gjennombrudd

Også Aftenposten-anmelder Anne Merethe K. Prinos var svært begeistret. Hun sammenlignet boka med «en vill vårflom av sensualitet», og mente at «Arvola skriver med uimotståelig sensualitet.» […] Om jeg skal tippe, vil Kniven i ilden bli Ingeborg Arvolas store gjennombrudd som forfatter.»

Både Stavanger Aftenblad og Altaposten trillet terningkast 5. «Medrivende» fastslo førstnevnte, mens Altaposten pekte på at «det er så mye å like i denne romanen […] Språket er godt, fortellingen er spennende og dramatisk, natur-beskrivelsene er vakre, og person-tegningene er troverdige. […] altså en skikkelig godbit av en roman».

– Nakent og beint fram sexy

Og anmelderne i hhv. Klassekampen og NRK fremhevet, som flere av de andre, hvordan Arvola lykkes med å få fram den sterke kjærlighetshistorien. ««Framfor alt er det den forbudte tiltrekningen og kjærligheten mellom Brita Caisa og den gifte Askan Mikko som setter futt i fortellingen. Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman! En sanselig, virkelighetsnær og svært poetisk bok.», skrev førstnevnte.

NRK påpekte noe av det samme: «Forbudt kjærlighet, sydende ishavsfiske og helbredende hender. Ingeborg Arvolas finnmarksroman har alt som skal til for å bli en bestselger. […] maken til het kjærlighetslengsel – og like dampende elskov – er det lenge siden jeg har lest om i en norsk roman.»