Disse bøkene gleder vi oss til i høst

SkjønnlitteraturDisse bøkene gleder vi oss til i høst

Boktips-redaksjonen plukker ut noen boblere fra høstlista som vi gleder oss litt ekstra til å lese.

Estimert lesetid 9min
Fotokollasj av Håvard Røsæg, Turid Oline Hepsø, Kristoffer Kringlebotn og Trine Weydahl med teksten «Bøkene vi gleder oss til»
Boktips-redaksjonen har plukket ut noen personlige favoritter blant høstens nye bøker som vi gleder oss litt ekstra til. Fra venstre: Håvard Røsæg, Turid Oline Hepsø, Kristoffer Kringlebotn og Trine Weydahl. (Foto: Privat)

Høsten byr, som vanlig, på en rekke litterære fristelser fra noen av våre største forfattere – og denne høsten er kanskje uvanlig sterk: Vigdis Hjorth skriver sårt og rått om å være femten år, Roy Jacobsen kommer med en overraskelsesroman, Erlend Loe er tilbake med et ellevilt nabodrama, Trygve Skaug utgir nok en samling av nyskrevne dikt, mens Lars Saabye Christensen legger til flere bøker i sin bibliografi, både som redaktør og forfatter.

Som om det ikke var vanskelig nok å orientere seg, kommer det lovende bøker fra flere mindre kjente navn også. Vi har plukket ut noen boblere som vi i Boktips-redaksjonen personlig gleder oss litt ekstra til – enten vi har fått snikkikke på dem eller ikke.

Se også vår store guide til bokhøsten her:

Turid Oline Hepsø, innholdsprodusent

Turid Oline Hepsø har ansvar for skjønnlitteratur i Boktips-redaksjonen. (Foto: Privat)

Gåsehud etter bare et par sider

Kniven i ilden av Ingeborg Arvola

Da jeg i vår begynte å lese manuset til Arvolas roman, som bygger på historien om hennes vakre og myteomspunne tipp-tipp-tipp-oldemor Brita Caisa Seipajærvi, satt jeg med gåsehud etter bare et par sider. Av innledningssitatet, hentet fra det historisk verket Finnmarkes folk fra 1928, skjønner man at det venter et stort drama: «Men så kom Priita-Kaisa från Sodankylä till trakten, och Mikko gikk från gård och grund». I tillegg er skildringene av naturen og det harde arbeidet noe helt for seg selv, og man får et kikkhull inn i en fascinerende del av norsk historie få egentlig kjenner til.

Året er 1859. Brita Caisa spenner på seg skiene, pakker reinsleden og legger ut på den lange ferden fra Finland til Norge med sine to unge sønner. Hun har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk, men på ferden møter hun Mikko, og ting går ikke som planlagt.

Boka har allerede rukket å komme ut, og kritikerne er samstemte: Dette er en helt «vidunderlig og storslagen» roman, for å sitere VG, som også trillet en 6’er. At romanen i tillett er ganske «hot» trekkes også fram: «Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman!», skriver Klassekampen, mens Dagbladet rett og slett konstaterer: «Saftig sex og tøylesesløst begjær […] kan leses i ett begjærlig jafs.».

Kniven i ilden er første bok i serien Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet.

Boka er i salg nå – bestill den hjem her.

Inspirert av norgeshistoriens verste seriemorder

Døden skal du lide av Hanne Gellein

Hanne Gellein gikk på Cappelen Damms krimforfatterskole og debuterte i 2020 til flotte kritikker med krimmen Alle fugler små. Boka var satt til de mørke gangene rundt i St. Olavs hospital i Trondheim. Denne gangen har trønderen, som selv er utdannet sykepleier, latt seg inspirere av norgeshistoriens kanskje mest gåtefulle seriemorder, sykepleieren Arnfinn Nesset. I 1983 ble han tiltalt og dømt for å ha drept 22 beboere på Orkdal sykehjem over en fireårs periode. I avhørene tilstod han 27 drap, men rett før rettssaken trakk han tilståelsen tilbake.

I uhyggelige og uforutsigbare Døden skal du lide følger vi patolog Silje Andersen. Rekken av dødsfall på Moveien sykehjem gir henne en dårlig følelse og beboerne virker forskremte, redde og forvirrede. Silje mistenker at noe kan være fryktelig galt. Men hvordan kan hun klare å bevise det? Det er jo naturlig at de gamle dør.

Religiøs fanatisme, forvrengt selvbilde og kunsten å stole på seg selv står sentralt i boka, og litt etter litt blir det klart hvilke grufulle handlinger et forkvaklet menneskesinn kan få seg til å forsvare.

Boka er i salg nå – bestill her og få den signert.

Trine Weydahl, innholdsprodusent

Trine Weydahl har ansvar for TikTok i Boktips-redaksjonen. (Foto: Lina Hindrum)

Om å være forelska i en kjendis

Kjendisgossip av Kirsti Kristoffersen

Jeg gleder meg utrolig til høsten, for da kommer siste bok i serien Kjendiskjæreste, kalt Kjendisgossip. En serie om å være forelska i en kjendis, og hva som skjer når hele verden vil ha kjæresten din. Kirsti Kristoffersen har vært manager for Marcus og Martinus og er trolig den i Norge som vet mest om fankultur! En serie jeg har fulgt med på fra start, og da siste bok endte på tidenes cliffhanger, så har jeg telt dagene til siste bok kommer!

Serien handler om Karoline (med K) som møter Mathias på en avsidesliggende campingplass en sommer hun blir tvunget til å bli med bestemoren sin på ferie. Den første forelskelsen, alt virker så perfekt. Men det er noe rart med Mathias, hva er det han skjuler?

I siste bok i serien får vi større innblikk i fankulturen rundt det å være superstjerne. At hele verden har lyst på kjæresten din, og helst skulle ønske han var singel og ikke med deg… Karoline både leser og hører så mye rart. Hun tror hun vet at det bare er sladder, men hun klarer likevel ikke å stoppe å tenke: Er Mathias fortsatt til å stole på, eller har livet som superkjendis gått til hodet på ham?

I salg fra 16. september.

Kristoffer Kringlebotn, innholdsprodusent

Kristoffer Kringlebotn har ansvar for sakprosa i Boktips-redaksjonen. (Foto: Privat)

Lederen av B-gjengen forteller sin historie

Gudfaren av Guhlam Abbas og Kjetil Stensvik Østli

På tidlig 2000-tall var gjengkrigene i Oslo noe av det som fikk aller mest oppmerksomhet i nyhetsbildet, og ikke uten grunn. Det var alltid skremmende og skummelt (men også litt spennende) å høre om skyting, ran og hevn mellom de ulike gjengene i hovedstaden. Det føltes som om Oslo plutselig var blitt et tablå i en amerikansk mafiafilm, bare at det her ikke var snakk om italiensk-amerikanske medlemmer som lagde tomatsaus, men norsk-pakistanere som kjempet om tronen.

Som leder av den beryktede B-gjengen var Abbas Gulam en av Norges farligste, og mest fryktende menn på denne tiden – han var den norsk-pakistanske gudfaren.

Abbas Gulam har hele livet blitt lært opp til å ikke snakke, ikke tyste og mest av alt – aldri vise følelser. I dag er ting anderledes, og i boken Gudfaren, skrevet av Kjetil Østli, forteller Abbas endelig den dramatiske historien fra Oslos undergrunn. Dette er en bok med mye action, men også en historie om anger, integrering, tilgivelse og om veien fra gjengmedlem til småbarnsfar og ungdomsarbeider.

I salg fra 29. august – bestill her.

Plantehjelp du kan stole på

Alt du lurer på om planter av Plant Papis

Det er ingen hemmelighet at norske stuer stadig fylles opp av diverse planter og blomster. Planter er hipt, pent, herlig og bra for inneklima.

Likevel, hvis jeg bruker meg selv som målestokk, kan det være vanskelig å holde alle disse plantene i live.

Internett er jo det stedet aller flest går til for å finne info om hva man kan gjøre for å redde en sliten Monstera, eller hvordan man lager en stikling. Internett er likevel noe herk, og alt for ofte får man motstridene svar på disse spørsmålene.

I boken Alt du lurer på om planter gir den grønn-fingrende duoen Plant Papis (med 104k følgere på Instagram) deg alle svar du måtte trenge. Dette er virkelig en bibel innenfor plantestell, og vil definitivt redde mange planteliv utover høsten.

I salg fra 22. august – bestill her.

Håvard Røsæg, redaktør for Boktips.no

Håvard Røsæg er redaktør for Boktips.no.

Lævmælt Pulitzerprisvinner

Gilead-suiten av Marilynne Robinson

Noen forfattere får aldri den oppmerksomheten de fortjener. Hjemme i USA er ikke Marilynne Robinson en av dem. Over dammen har hun blitt en slags litteraturens Grand Old Lady, sies det, og selveste Barack Obama er uttalt fan. Han har arrangert flere litterære samtaler med henne, som du blant annet kan høre på podcast her.

Likevel har nok det sobre, men majestetiske forfatterskapet hennes gått relativt sett upåmerket hen her til lands. Når de to første bøkene i Gilead-suiten kommer på norsk i høst, håper mange ihuga tilhengere på at mange skal få øynene opp for hennes sobre, men majestetiske prosa.

Det er få ting ved handlingsreferatet til som får meg til å stoppe opp – dette er lavmælt og undrende om tro, tvil og to aldrende frikirke-pastorer i den fiktive byen Gilead. Likevel kjenner jeg det krible litt ekstra når jeg leser blurber som denne fra NRKs Anne Cathrine Staume: «Dette er enestående skrivekunst, et uvanlig nyansert tekstunivers som stimulerer både følelsene og intellektet».

Og blant de som allerede har lest Robinson i forlaget, sies det fint: Liker du ikke denne, tar du feil.

Gilead er oversatt av Kjell Olaf Jensen. Hjem er oversatt av Ingrid Haug.

I salg nå – bestill hjem her.

Nøkkelverk i Ukrainsk samtidslitteratur

Moskoviaden av Jurij Andrukhovytsj

Fyllerør og postsovjetisk satire i skjønn forening? Greit det! Moskoviaden er Ukrainske Jurij Andrukhovytsj gjennombruddsroman fra 1993, og den korte og intense boka har den siste tiden fått æren av å ha forutsett mye av utviklingen til det totalitære russiske regimet.

Vi blir med en ung forfatterspire på ett døgns kalas gjennom Moskvas gater like etter Sovjetunionens fall – en tur på byen som ender opp i lekebutikken Barnas verden i Mosvka sentrum. Butikken lå angivelig vegg i vegg med KGBs hovedkvarter, og når vår hovedperson tar feil av en dør, ender han opp i katakombene under Kreml, der han får et ublidt møte med den russiske eliten.

Andrukhovytsj regnes ved siden av Andrej Kurkov som en av de mest sentrale Ukrainske forfatterne og Moskoviaden er et nøkkelverk i Ukrainsk samtidslitteratur.

Boka er oversatt av Dagfinn Foldøy, og blir med det en av et eksklusivt knippe bøker som er oversatt fra ukrainsk til norsk.

I salg fra 29. august.

Tirsdag 6. september kommer Jurij Andrukhovytsj til Norge og møter Erlend Loe til samtale på Litteraturhuset. Meld deg på arrangementet på Facebook her.

Se også vår store guide til enda flere nye bøker denne høsten her.