Brynjulf Jung Tjønn vant P2-lytternes romanpris: – Vil få leseren til å se de barna som ikke blir sett

RomanerRomanerBrynjulf Jung Tjønn vant P2-lytternes romanpris: – Vil få leseren til å se de barna som ikke blir sett

Brynjulf Jung Tjønn fikk under lørdagens live-sending overrakt P2-lytternes romanpris 2021 av kulturminister Anette Trettebergstuen. Han er glad for at juryen mener boka bidrar til å synliggjøre de barna som trenger det mest.

Estimert lesetid 3min
Collage av foto av forfatter Brynjulf Jung Tjønn med omslaget til boka hans "Kvar dag skal vi vere så modige"
– En viktig bok, sa kulturminister Anette Trettebergstuen under prisutdelingen om «Kvar dag skal vi vere så modige». (Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss)

Lørdag var det duket for live-sending i NRKs ærverdige Store Studio. Både kringkastingssjef, kulturminister og deler av juryen var møtt opp for å hylle vinneren av P2-lytternes romanpris 2021, Brynjulf Jung Tjønn, på direkten for hans Kvar dag skal vi vere så modige.

Foto fra utdelingen av P2-lytternes romanpris, prisvinner Brynjulf Jung Tjønn til midten til venstre.
Live radio. F.v. jurymedlem Anett Mykleby, prisvinner Brynjulf Jung Tjønn, programleder Cille Biermann og jurymedlem Robert Bykvist. (Foto: John Erik Riley)

En stemme til de utsatte barna

Romanen gir en stemme til de mange barna som har det vanskelig, og som hver dag må være modige. I boka klarer ikke moren til Isak å ta seg av ham, snarere er rollene snudd på hodet.

Fortellingen kan også leses som et «sterkt forsvar for nabokjerringa», som NRK skrev i sin rosende anmeldelse da boka utkom. Kanskje tør man lettere, etter at man har lest boka, å si ifra hvis man ser barn som ikke får den omsorgen de trenger.

«Kort, men stor», kalte et av jurymedlemmene Kvar dag skal vi vere så modige under utdelingen. NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen mente den var en verdig vinner, og kulturminister Anette Trettebergstuen slo fast at det var en viktig bok.

Om boka

Kvar dag skal vi vere så modige

Foto av boka "Kvar dag skal vi vere så modige"
Foto: Åsmund Holien Mo

Heime gjer Isak alt for at mora skal halde ut. For mora treng kvile. Ho er avhengig av han, og tvingar han til å skulke skulen.

Gradvis utviklar mannen fra nabogarden og guten eit slags taust vennskap. Mannen gir guten tyggis eller kjeks. Naboen har også ein kjærast med langt, lyst hår. Dei inviterer Isak med på grilling og bading. Kan dei bli ein ny familie for Isak? Vil dei det?

Anmelderne om boka:
«Nært og medrivende portrett […] en fin tekst som kaller på leserens omsorg og medfølelse.» Terningkast 5
Sigmund Jensen, Stavanger Aftenblad

«Sterkt forsvar for nabokjerringa […] teksten [opnar] for at lesaren kan kjenne på ei smerte som har ramma nokon andre. Dette er noko av det edlaste litteraturen kan gjere.»
Marta Norheim, NRK

Kvar dag skal vi vere så modige kan bestilles hjem her
Kjøp Kvar dag skal vi vere så modige som e-bok her

Gjev pris

Vinneren selv opplevde det å bli nominert til, og senere vinne, akkurat denne prisen, som stort. Han er klar på at P2-lytternes romanpris for ham er en av de aller viktigste prisene. Dette fordi en fagjury nominerer og en lytterjury kårer vinneren.

I tillegg var det veldig stas å bli nominert sammen med så dyktige forfatterkolleger.

– Eg er til dømes ein stor tilhengar av Linn Ullman og har lese alle bøkene hennar. Det at eg vann, har ikkje heilt gått opp for meg. Men det gir meg inspirasjon og tru på at det eg skriv kan bety noko for den som les, forteller Tjønn.

– Eg prøvde å vere han

I Kvar dag skal vi vere så modige er det den forsømte gutten Isak som er fortelleren. Hvordan er det å skrive fra et barns perspektiv?

Tjønn forteller at stemmen til hovedkarakteren ofte er det første han finner når han skriver.

– Det dukkar gjerne opp ei stemme og ei scene, og så skriv eg vidare, utan heilt å vite kva som skal skje. Så eg blei kjend med Isak medan eg skreiv. Eg prøvde å finne ut kva han følte, kva han såg og kva han tenkte. Eg prøvde å vere han, forklarer Tjønn.

Noe mer enn en fortelling

Isak er utsatt, også i møte med nye mennesker. Juryen påpeker at det er et eget spenningselement i å følge hvordan naboparet bygger en relasjon til ham.

Et av jurymedlemmene uttalte under sendingen hvor vinnerboka ble kåret at:

«Jeg håper at hvis jeg noen gang havner i en situasjon senere i livet hvor jeg observerer et barn som har det som Isak, at jeg, basert på å ha lest den boka, ser det, og skjønner det. Og undersøker det, kanskje. Og gjør noe med det.»

Hvordan er det for en forfatter å høre dette fra en leser?

– Det var kanskje det aller finaste som blei sagt. Det at boka kan vere noko meir enn ei forteljing og få lesaren til å tenke nettopp på desse barna som har det slik som Isak. Det er jo mykje difor eg skriv om barn. Eg vil at bøkene mine skal bety noko, og eg vil at dei skal kunne gjere ein forskjell, sier Brynjulf Jung Tjønn.

Kvar dag skal vi vere så modige kan bestilles hjem her