Hør Roy Jacobsen og Hans Olav Lahlum i Boktips’ podcast

Roy Jacobsen og Hans Olav Lahlum er gjester i dagens Boktips-podcast.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Roy Jacobsen og Hans Olav Lahlum
Roy Jacobsen og Hans Olav Lahlum er med i dagens podcast-episode, som ble tatt opp under Boktips LIVE.

I denne episoden av Boktips-podcasten forteller Roy Jacobsen om romanen Mannen som elsket Sibir, og den dramatiske, autentiske historien som ligger til grunn for den. Også historien om Reiulf Steen er dramatisk, og Hans Olav Lahlum forteller mange fascinerende detaljer fra bokhøstens store biografi-vinner: Reiulf Steen. Historien, triumfen og tragediene.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

En eventyrer i det ville Østen

Roy Jacobsens roman Mannen som elsket Sibir er historien om den tyske jegeren og eventyreren Fritz Dörries. Han jaktet tiger, bjørner i Sibir og hadde mange dramatiske ekspedisjoner i flere tiår på slutten av 1800-tallet. Roy Jacobsen forteller den fantastiske historien om hvordan han og hans kone, Anneliese Pitz, fikk det autentiske dagbokmanuset som fortalte om Dörries eventyrlige reiser, og hvordan de har omskapt det til en roman.

Romanen som gjør «Lars Monsen til en pusling»

Cathrine Krøger i Dagbladet skrev om Mannen som elsket Sibir at den gjør «Lars Monsen til en pusling», for her er det dramatikk på Monsen-nivå i tiende potens. Fritz Dörries var en stor jeger. Han skjøt tigre og bjørner, fanget hjorter og andre dyr til zoologiske haver og samlet over 60 000 sommerfugler – hvorav mange tusen var nye uregistrerte arter. I tillegg var det selvsagt like mye drama som i det ville Vesten med skurker, konflikt med urinnvånerne og ville kosakker. 

Aldri vært så rasende på hverandre

Roy Jacobsen skriver alltid sine romaner alene og i ensomhet. Først på slutten av skrivearbeidet får kona og redaktøren lov til å lese. Arbeidet med Mannen som elsket Sibir var totalt annerledes. Denne romanen har Roy og hans kone Anneliese Pitz jobbet fram sammen. Det var ikke udramatisk. I et avisintervju hevdet Anneliese at «Vi har aldri vært så rasende på hverandre, og samtidig aldri ledd så mye som dette året». Roys versjon i podcasten er: «Vi har krangla mye, men har lært oss en måte å krangle på og så lure informasjon inn i hverandre.»

Reiulf Steen-biografien – bokhøstens vinner

I høst ble det masse medieoppmerksomhet rundt Hans Olav Lahlums biografi om Reiulf Steen, og den ble en av bokhøstens store vinnere salgsmessig. I podcasten forteller Hans Olav Lahlum om denne eneste partiformann i Arbeiderspartiet (til nå) som aldri ble statsminister. Det er en historie om triumfer, men også om tragedier, angst og alkohol.

Togturen ingen husker

Reiulf Steen hadde i mange år et stort alkohol problem som var svært ødeleggende både privat og i jobbsammenheng. En mer komisk enn tragisk historie er da Arbeiderpartiet arrangerte valgkamp togtur fra Oslo til Trondheim i 1979. Politikerne og journalistene som var med, begynte å drikke lenge før Hamar, og de fleste ble så beruset at de i ettertid hevdet at de ikke husket turen. Da var også statsminister Oddvar Norli like ravende full som Reiulf Steen. Lahlum mener likevel at Norli ikke hadde noe alkoholproblem, men at det var mer riktig som en del journalister sa den gang: «han er bare hedmarking».