10 bøker som kan hjelpe med å forstå krigen i Ukraina

Dokumentar og samfunnBiografier10 bøker som kan hjelpe med å forstå krigen i Ukraina

Krig i Europa er for mange vanskelig å fatte. Vi har samlet noen av bøkene som finnes for deg som vil forstå hvordan denne situasjonen kunne oppstå.

Estimert lesetid 7min
bilde av et barn foran det ukrainske flagget

Vi har blitt vant til å høre om konflikter på andre kontinenter langt borte, både geografisk og kulturelt. Europa på sin side har de siste tiårene fortonet seg som en fredelig oase i en ellers usikker verden, men alt dette endret seg den 24. februar 2022.

Når Putins Russland nå invaderer Ukraina, sitter vi igjen med mange spørsmål. Hvordan kunne noe slikt skje? Kunne det blitt forutsett? Hvordan tenker egentlig Putin og hans likesinnede?  

Selv om det er vår nærmeste nabo, er det de færreste nordmenn som kan kalle seg Russland-kjennere. Er du blant dem som synes landet fremstår som mystisk, er du nok ikke alene: Ikke bare er landet verdens største, men det er også i et rart krysningspunktet mellom øst og vest, og det er vanskelig å slå fast hva som faktisk er landets kulturelle identitet.

Vi har samlet et knippe av de beste bøkene om Russland som kan hjelpe med å forså den russiske historien, mentaliteten og politikken.

10 bøker om Russland og Ukraina

Ukrainas lange kamp

Ukraina av Morten Strand

I denne boken forteller forfatter Morten Strand historien om Ukraina, og landets forhold til nabolandet Russland. Boken har et imponerende omfang, og trekker linjer helt fra kristningen av landet for over 1000 år siden, fram til Putins annektering av Krim i 2014. Boken går også inn i folkeavstemninger, revolusjoner og andre politiske forhold. Selv om Ukraina i stor grad prøver å trekke de store linjene, tar likevel Strand seg tid til å fortelle de små historiene, om de store skjebnene. I boken møter vi blant annet et gammelt ektepar i Tsjernobyl, som etter et langt og turbulent liv ikke lenger vet om de er russere eller ukrainere.

Hungersnød som politisk virkemiddel

Rød Sult av Anne Applebaum

Josef Stalins kollektivisering av landbruket i 1929 førte til den aller største hungersnøden i Europas historie, og flere millioner mennesker mistet livet. I denne boken hevder forfatter Anne Appelbaum at minst 3 millioner av de som døde i løpet av denne matkrisen var ukrainere, og at dette ikke var en tilfeldighet. Rød Sult forteller en historie om Stalin, som bevist valgte å bruke denne hungersnøden for å bli kvitt et politisk problem: ukrainere i opprør. Boken skildrer vanlige menneskers brutale kamp mot et maktapparat som ikke skyr noen midler.

Det moderne demokratiets bane

Demokratiets Svanesang av Anne Applebaum

Etter at Russland invaderte sin selvstendige nabo Ukraina, er det naturlig å snakke om det moderne demokratiets posisjon i Europa. Anne Appelbaum var tidlig ute med å advare mot den tendensen vi ser over hele Europa i dag, og i denne boken beskriver hun hvordan totalitære og nasjonalistiske ideer, igjen har fått fotfeste i flere land. Demokratiets svanesang er en svært viktig bok, og gir en omfattende analyse om hvordan despoter ved hjelp av konspirasjoner, sosiale medier og nostalgi, klarer å endre samfunnet de selv er en del av, med enkle og farlige ideer.

Hvorfor støtte sin undertrykker?

Hvorfor stemmer russerne på Putin? av Bernhard L. Mohr

Det kan være vanskelig – nesten uforståelig, å fatte hvorfor Putin gang på gang blir stemt frem av sitt eget folk. Fra vesten ser man et folk som blir stadig mer undertrykt av en leder de selv ønsker at skal lede dem. Det er dette tilsynelatende paradokset Bernhard Mohr analyserer i denne boken. Forfatteren selv bodde i Moskva i 2006, i en tid der troen på et demokratisk og velfungerende Russland var til stedet. Da han kom tilbake til denne byen ti år senere, hadde dette endret seg. Hva var det som skjedde? Hvorfor stemmer fremdeles russerne på Vladimir Putin?

Fra KGB til president

Putin av Hans-Wilhelm Steinfeld

Hans-Wilhelm Steinfeld har bodd 20 år i Russland, og var i fire perioder NRKs Moskva-korrespondent. I boken Putin gir han en skarp analyse av Russlands president Putin fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland, fram til hans maktovertagelse i verdens største land. Steinfeld prøver å belyse flere ting i denne boken, men noe av det viktigste han trekker fram er hvordan Putin på veien mot makten mistet vesten, og hvordan vesten mistet Russland.

Anstrengt naboskap

Hva vil russerne med norge? av Bernhard L. Mohr

Russland grenser til hele 14 land (og to utbryterregionen fra Georgia), og et av disse landene er Norge. Det er naturlig at vi har et litt spent forhold til et så stort og mektig naboland, men denne spenningen har økt betraktelig etter Russlands annektering av Krim i 2014. I boken Hva vil Russerne med Norge? ser Bernhard L. Mohr på hvordan forholdet mellom Russland og Norge har endret seg, og beskriver blant annet hvordan Russland etter 2014 flere ganger har innført sanksjoner mot Norge. Disse sanksjonene har heller ikke vært utelukkende økonomiske, men også politiske i form av at norske diplomater ved flere anledninger har blitt nektet visum. Russland har også økt sin militære beredskap ved den norske grensen. I lys av dagens situasjon er det derfor naturlig å spørre: burde vi være redde?

Russland fra A til Putin

Russland er sitt eget sted av Peter Normann Waage

Peter Normann Waages Russland er sitt eget sted er intet mindre enn en bibel for deg som vil forstå Russland. Waage trekker linjer mellom Russlands spede begynnelse da vikinger og Djengis Khan herjet, til det Russland vi kjenner i dag. Hvordan endret Russlands mange ledere landet? Hvem var Peter den Store, Katerina den grusomme og tsar Nikolaj 2? Hvordan skiller Putin seg disse? Dette er bare en brøkdel av de temaene Waage belyser i denne boken om Russland og dets historie.Gufset fra sovjet

Jernteppet av Anne Applebaum (oversatt av Rune R. Moe)

Det sies at for å forstå nåtiden, må vi forstå fortiden. Det er nettopp dette Jernteppet prøver å gjøre. Etter andre verdenskrig stod Sovjetunionen plutselig med kontroll over et enormt område i Øst-Europa. I Jernteppet skildrer Anne Applebaum hvordan samfunnsinstitusjoner ble plukket fra hverandre, og erstattet med ulike regimer. Det er liten tvil om at for å forstå dagens Russland, er det nyttig å se tilbake til Sovjetunionen. Den amerikanske forfatteren Applebaum skriver glimrende, og har blant annet vunnet den prestisjetunge Pulitzer-prisen. Jernteppet er en av hennes mange bøker om Russland og kommunisme.

Usedvanlig modig og fritt-talende

Utrolige hendelser i kvinnecelle nr.3 av Kira Jarmysj

Kira Jarmysj er kanskje aller mest kjent som pressetalskvinne for den russiske opposisjonspolitikeren og aktivisten Aleksej Navalnyj. I boken Utrolige hendelser i kvinnecelle nr.3, viser hun seg også som en svært dyktig forfatter. Boken er delvis selvbiografisk, og skildrer den 29 år gamle Anna, som får ti dager i fengsel for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon. Jarmysj har selv sittet flere ganger inne for ulike demonstasjoner, og protester mot det russiske regimet. Boken tar opp mange av Russlands grunnleggende problemer som diskrimineringen av homofile, rasisme og mangelen på ytringsfrihet. Dette er svært interessant lesning med tanke på hvordan Russland nå forbyr demonstrasjoner mot krigen i Ukraina. Det sier seg selv at denne boken ikke har falt i god jord hos Putin og hans støttespillere, og det hersker ingen tvil om at Jarmysj må karakteriseres som en usedvanlig modig, og fritt-talende russisk samtidsforfatter.


Hisset på seg hjemlandet

Zulejkha åpner øynene av Guzel Jakhina (oversatt av Marit Bjerkeng)

«Det er ikke min krig. Jeg nekter å se på den som min», skrev den russiske forfatteren Guzel Jakhina i VG i en av krigens første dager.

Hennes debut-roman Zulejkha åpner øynene har allerede tatt hjemlandet med storm. Nå høster den også glimrende kritikker her hjemme i Norge.

Jakhina har hisset på seg halve Russland med denne boken, og det er ikke uten grunn. Handlingen tar oss tilbake til Sovjetunionens begynnelse og den grusomme klassekampen og tvangsmoderniseringen som de sovjetiske myndighetene påførte befolkningen.

Splittelsen i synet på historien er blant skillelinjene som går i dagens Russland. Derfor er Zulejkha åpner øynene et interessant innblikk både i russisk historie, men også i ettertidens fortolkning.