15 bøker som kan hjelpe med å forstå krigen i Ukraina

Dokumentar og samfunnBiografier15 bøker som kan hjelpe med å forstå krigen i Ukraina

Krig i Europa er for mange vanskelig å fatte. Vi har samlet noen av bøkene som finnes for deg som vil forstå hvordan denne situasjonen kunne oppstå.

Estimert lesetid 12min
bilde av et barn foran det ukrainske flagget

Vi har blitt vant til å høre om konflikter på andre kontinenter langt borte, både geografisk og kulturelt. Europa på sin side har de siste tiårene fortonet seg som en fredelig oase i en ellers usikker verden, men alt dette endret seg den 24. februar 2022.

Når Putins Russland nå invaderer Ukraina, sitter vi igjen med mange spørsmål. Hvordan kunne noe slikt skje? Kunne det blitt forutsett? Hvordan tenker egentlig Putin og hans likesinnede?  

Selv om det er vår nærmeste nabo, er det de færreste nordmenn som kan kalle seg Russland-kjennere. Er du blant dem som synes landet fremstår som mystisk, er du nok ikke alene: Ikke bare er landet verdens største, men det er også i et rart krysningspunktet mellom øst og vest, og det er vanskelig å slå fast hva som faktisk er landets kulturelle identitet.

Vi har samlet et knippe av de beste bøkene om Russland som kan hjelpe med å forså den russiske historien, mentaliteten og politikken.

15 bøker om Russland og Ukraina:

Trykk for å bla til boka du vil lese om.

15 bøker om Russland og Ukraina

Unik tilgang til Zelenskyj

Spilleren av Simon Shuster

Den anerkjente journalisten Simon Shuster har fått unik tilgang til Volodymyr Zelenskyj og forteller om hans liv og om hvordan han har ledet Ukraina i krigstid.

Han har vært med Zelenskyj i garderoben før komishowene hans i Ukraina til de gjørmete skyttergravene i krigen mot Russland, og han har hatt dusinvis av intervjuer med ham, hans kone, venner og fiender, samt rådgivere, ministre og militærsjefer.

Spilleren forteller en nærgående og øyeåpnende historie om hvordan presidenten gikk fra å være slapstick-skuespiller til et symbol på motstandskraft, og boken avslører hvordan han klarte å samle verdens demokratier bak saken sin.

Bestill boka hjem her.

Zelenskyjs beste taler

Stemmen fra Ukraina av Volodymyr Zelenskyj

«Man skulle kankje tro at Volodymyr Zelenskyjs taler er kjedelig litteratur. Det er de ikke. De lukter av blod, svette og tårer. Av gjørme, sinne og fortvilelse», skriver Dagbladets anmelder om boka der den Ukrainske presidenten har samlet sine viktigste taler.

Siden Zelensky ble valgt som president har han holdt om lag 1000 ulike taler rundt om i verden. Her har han valgt ut 16 taler som til sammen beskriver Ukrainas reise siden 2019, og den vil hjelpe leseren til å forstå hvor det ukrainske folk kommer fra og hvor det er på vei – dets håp, prinsipper og verdier. I en gripende introduksjon reflekterer presidenten over hva han har lært om seg selv og om Ukraina siden den fulle invasjonen.

Talene er en gjennomgang av Ukrainas historie. Det er historien om en nasjon som tappert forsvarer seg mot Russlands aggresjon. Det er også historien om et folk som går foran i kampen for demokrati. Fremfor alt er det et kamprop om at verden må reise seg og slåss for friheten. Hvis ikke nå, når da?

Fra innsiden av krigen

Dagbok frå ein invasjon av Andrej Kurkov

Da krigen brøt ut den 24. februar 2022 befant Andrej Kurkov seg i Ukrainas hovedstad Kyiv. På dette tidspunktet var han i gang med en ny roman, men denne måtte han da legge på hyllen. I stedet begynte han å vende blikket sitt mot gatene der desperate Ukrainere, hans egne landsmenn, kjempet for tilværelsen. Dagbok frå ein invasjon er et nært møte med krigen i Ukraina, og Kurkovs egen hverdag under invasjonen. Denne boka handler ikke først om fremst om krig, men om hva en krig kan gjøre med et helt folk.

Grå bier av Andrej Kurkov

Grå bier er den nyeste romanen til det som er Ukrainas mest kjente forfatter. Handlingen er satt et par år tilbake i tid. Det er krig i Donbass, men Russland har ennå ikke starta sitt fullskala angrep på Ukraina.

De som har lest Døden og pingvinen og Venn av avdøde vil kjenne igjen Andrej Kurkovs uforlignelige svarte humor og situasjonskomikk i denne boka. Men det er et annet alvor nå. 

Vi møter birøkteren Sergej Sergejitsj, som finner ut at han er nødt til å ta med seg biene sine og forlate hjemmet i den såkalte grå sonen. Han tar ut på en reise som introduserer leseren til kamuflasjekledde og sivile på begge sider av konflikten: regimetro, separatister, russiske okkupanter og Krim-tatater. Biene klarer seg bra og produserer honning; menneskene som Sergej Sergejitsj treffer på, står det verre til med.

Grå bier en trist, men varm historie om kjærlighet, medmenneskelighet og om birøktingens kunst – som alle havner under press og må vike under krigens trusler.

«Det gjør vondt å være russer»

Fred eller krig av Mikhail Sjisjkin

En sterk essaysamling fra en av Russlands mest anerkjente og prisvinnende forfattere, Mikhail Sjisjkin.

Fred eller krig (tittelen spiller selvfølgelig på Tolstoj) er en essaysamling om hva det betyr å være russer i dag, om oppvekst under kommunismen og utformingen av ‘sovjetmennesket’, om de dype historiske røttene til det russiske selvbilde, om følelsen av å se sitt fedreland bli stjålet og overtatt av kriminelle, og den dype skamfølelsen i møtet med de russiske overgrepene i Ukraina.

Boka åpner med de seks ordene «det gjør vondt å være russer», en setning som klinger gjennom hele teksten. Det er en dypt personlig tekst, men også preget av Sjisjkins enorme historiske, kulturelle og litterære kunnskaper, her flettes de lange linjene i historien sammen med sylskarpe, dagsaktuelle politiske analyser og filosofiske refleksjoner.

Vårt Lands anmelder mener Fred eller krig «er en påminnelse om at et annet Russland fortsatt er mulig», mens Dagbladet skriver at Sjisjkin har «skrevet ei viktig bok, som er egnet til å skape opplyst debatt».

Til den norske utgaven har Sjisjkin skrevet to nye kapitler om Putin og Ukraina-krigen.

Episk fortelling gjennom et århundre i Ukraina

Aleksandra av Lisa Weeda

Romanen Aleksandra er en episk familiesaga som spenner over et helt århundre i Ukraina. Boka kom på nederlandsk i 2021, fikk strålende anmeldelser og gikk til toppen av bestselgerlistene.

Forfatterens bestemor, Aleksandra, ble født i Donbass i 1924, og som 18-åring ble hun deportert fra Ukraina av nazistene og satt til å jobbe i den tyske krigsindustrien.

Mange år senere, i skyggen av den russisk-støttede okkupasjonen av Øst-Ukraina, tar Aleksandras barnebarn seg over grensen for å oppsøke bestemorens fødested.

Der «møter» hun – på fantasiens vinger – sin oldefar Nikolaj, som i 75 år har ventet på sin datters gjenkomst. Sammen legger de ut på en reise i tid og rom, på jakt etter slektninger som revolusjon, verdenskrig, hungersnød og til slutt den russiske okkupasjonen har spredd for alle vinder.

Ukrainas lange kamp

Ukraina av Morten Strand

I denne boken forteller forfatter Morten Strand historien om Ukraina, og landets forhold til nabolandet Russland. Boken har et imponerende omfang, og trekker linjer helt fra kristningen av landet for over 1000 år siden, fram til Putins annektering av Krim i 2014. Boken går også inn i folkeavstemninger, revolusjoner og andre politiske forhold. Selv om Ukraina i stor grad prøver å trekke de store linjene, tar likevel Strand seg tid til å fortelle de små historiene, om de store skjebnene. I boken møter vi blant annet et gammelt ektepar i Tsjernobyl, som etter et langt og turbulent liv ikke lenger vet om de er russere eller ukrainere.

Hungersnød som politisk virkemiddel

Rød Sult av Anne Applebaum

Josef Stalins kollektivisering av landbruket i 1929 førte til den aller største hungersnøden i Europas historie, og flere millioner mennesker mistet livet. I denne boken hevder forfatter Anne Appelbaum at minst 3 millioner av de som døde i løpet av denne matkrisen var ukrainere, og at dette ikke var en tilfeldighet. Rød Sult forteller en historie om Stalin, som bevist valgte å bruke denne hungersnøden for å bli kvitt et politisk problem: ukrainere i opprør. Boken skildrer vanlige menneskers brutale kamp mot et maktapparat som ikke skyr noen midler.

Hvorfor støtte sin undertrykker?

Hvorfor stemmer russerne på Putin? av Bernhard L. Mohr

Det kan være vanskelig – nesten uforståelig, å fatte hvorfor Putin gang på gang blir stemt frem av sitt eget folk. Fra vesten ser man et folk som blir stadig mer undertrykt av en leder de selv ønsker at skal lede dem. Det er dette tilsynelatende paradokset Bernhard Mohr analyserer i denne boken. Forfatteren selv bodde i Moskva i 2006, i en tid der troen på et demokratisk og velfungerende Russland var til stedet. Da han kom tilbake til denne byen ti år senere, hadde dette endret seg. Hva var det som skjedde? Hvorfor stemmer fremdeles russerne på Vladimir Putin?

Fra KGB til president

Putin av Hans-Wilhelm Steinfeld

Hans-Wilhelm Steinfeld har bodd 20 år i Russland, og var i fire perioder NRKs Moskva-korrespondent. I boken Putin gir han en skarp analyse av Russlands president Putin fra han var KGB-agent i Øst-Tyskland, fram til hans maktovertagelse i verdens største land. Steinfeld prøver å belyse flere ting i denne boken, men noe av det viktigste han trekker fram er hvordan Putin på veien mot makten mistet vesten, og hvordan vesten mistet Russland.

Anstrengt naboskap

Hva vil russerne med norge? av Bernhard L. Mohr

Russland grenser til hele 14 land (og to utbryterregionen fra Georgia), og et av disse landene er Norge. Det er naturlig at vi har et litt spent forhold til et så stort og mektig naboland, men denne spenningen har økt betraktelig etter Russlands annektering av Krim i 2014. I boken Hva vil Russerne med Norge? ser Bernhard L. Mohr på hvordan forholdet mellom Russland og Norge har endret seg, og beskriver blant annet hvordan Russland etter 2014 flere ganger har innført sanksjoner mot Norge. Disse sanksjonene har heller ikke vært utelukkende økonomiske, men også politiske i form av at norske diplomater ved flere anledninger har blitt nektet visum. Russland har også økt sin militære beredskap ved den norske grensen. I lys av dagens situasjon er det derfor naturlig å spørre: burde vi være redde?

Russland fra A til Putin

Russland er sitt eget sted av Peter Normann Waage

Peter Normann Waages Russland er sitt eget sted er intet mindre enn en bibel for deg som vil forstå Russland. Waage trekker linjer mellom Russlands spede begynnelse da vikinger og Djengis Khan herjet, til det Russland vi kjenner i dag. Hvordan endret Russlands mange ledere landet? Hvem var Peter den Store, Katerina den grusomme og tsar Nikolaj 2? Hvordan skiller Putin seg disse? Dette er bare en brøkdel av de temaene Waage belyser i denne boken om Russland og dets historie.


Usedvanlig modig og fritt-talende

Utrolige hendelser i kvinnecelle nr.3 av Kira Jarmysj

Kira Jarmysj er kanskje aller mest kjent som pressetalskvinne for den russiske opposisjonspolitikeren og aktivisten Aleksej Navalnyj. I boken Utrolige hendelser i kvinnecelle nr.3, viser hun seg også som en svært dyktig forfatter. Boken er delvis selvbiografisk, og skildrer den 29 år gamle Anna, som får ti dager i fengsel for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon. Jarmysj har selv sittet flere ganger inne for ulike demonstasjoner, og protester mot det russiske regimet. Boken tar opp mange av Russlands grunnleggende problemer som diskrimineringen av homofile, rasisme og mangelen på ytringsfrihet. Dette er svært interessant lesning med tanke på hvordan Russland nå forbyr demonstrasjoner mot krigen i Ukraina. Det sier seg selv at denne boken ikke har falt i god jord hos Putin og hans støttespillere, og det hersker ingen tvil om at Jarmysj må karakteriseres som en usedvanlig modig, og fritt-talende russisk samtidsforfatter.


Hisset på seg hjemlandet

Zulejkha åpner øynene av Guzel Jakhina

«Det er ikke min krig. Jeg nekter å se på den som min», skrev den russiske forfatteren Guzel Jakhina i VG i en av krigens første dager.

Hennes debut-roman Zulejkha åpner øynene har allerede tatt hjemlandet med storm. Nå høster den også glimrende kritikker her hjemme i Norge.

Jakhina har hisset på seg halve Russland med denne boken, og det er ikke uten grunn. Handlingen tar oss tilbake til Sovjetunionens begynnelse og den grusomme klassekampen og tvangsmoderniseringen som de sovjetiske myndighetene påførte befolkningen.

Splittelsen i synet på historien er blant skillelinjene som går i dagens Russland. Derfor er Zulejkha åpner øynene et interessant innblikk både i russisk historie, men også i ettertidens fortolkning.

Putin-kritiker og Nobelpriskandidat

Det store grønne teltet av Ljudmila Ulitskaja

Ljudmila Ulitskaja (f. 1943) regnes av mange som det største navnet i russisk 2000-tallslitteratur. Hvert år figurerer hun høyt oppe på bookmakernes liste over favoritter til Nobels litteraturpris. Ulitskaja har lenge vært en av president Putins argeste kritikere. Da Russland angrep Ukraina i februar 2022, emigrerte hun til Berlin.

Det store grønne teltet (originalt utgitt i 2011) regnes som et av hennes hovedverk. Boka er en kollektivroman om Sovjetunionens siste 30 år og om de såkalte dissidentene – det vil si gruppen av samfunnskritiske kunstnere og intellektuelle som ble holdt nede med alle mulige midler av KGB.

Vi følger de tre hovedpersonene Ilja, Sanja og Mikha fra de møtes og blir kjent på skolen. Hver av dem har et kunstnerisk talent, og som voksne velger de å følge kallet sitt – og å leve på siden av det regulerte sovjetsamfunnet. Det får store kostnader både for dem selv og deres nærmeste, og ingen av dem greier heller å realisere ambisjonene fra ungdommen.