Sommerens beste bøker 2022

SkjønnlitteraturSommerens beste bøker 2022

Endelig er det ferie- og lesetid. Her har vi samlet tips til 10 av sommerens beste bøker i forskjellige sjangre.

Estimert lesetid 13min
Foto av sommerens beste bøker 2022. Bøker på en brygge.
En av årets beste romaner? Berørende fortellinger fra virkeligheten? Eller kanskje noe som kan gi inspirasjon til sommerkjøkkenet? Dette er 10 av sommerens beste bøker! (Foto: Lina Hindrum)

«En god bok ved vinduet en lys og stille morgen mens solen stiger og huset ennå sover, det er den største og fredeligste gleden livet kommer til å gi,» hevdet Aksel Sandemose. Nå er det ferietid for oss alle. Uansett om du er morgenfugl eller natterangler, trenger du gode lesetips. Her er 10 av sommerens beste bøker i forskjellige sjangre.

Verdens vakreste bok

Valerié Perrin: Å vanne blomster om kvelden

Franske Valérie Perrins Å vanne blomster om kvelden er årets mestselgende bok her til lands. Romanen ble først en enorm anmelder- og publikumsfavoritt i hjemlandet, og har til nå solgt over en million eksemplarer i Frankrike.

Suksessen nådde etter hvert nye høyder da romanen i 2020 utkom i Italia og ble årets mestselgende bok der. Anmelderen i Corriere della Sera, en av Italias største kulturaviser, vant «superlativ-krigen» med følgende konklusjon: «Den vakreste boken i verden. Den fortjener 10+ av 10.»

Kritikerne her hjemme har ikke vært mindre begeistret. Dagbladets Cathrine Krøger trillet en 6’er og skrev under overskriften «Kunne gitt terningkast sju.»:

«Tårene strømmer under lesningen av verdens vakreste bok. […] Allerede på første side ble jeg så betatt at jeg nærmest ble euforisk. Sødmen, melankolien, den tørrvittige galgenhumoren, tematikken, personene – alt er så originalt og gråtevakkert og formfullendt at jeg gladelig ville gitt terningkast sju.»

Å vanne blomster om kvelden er en fortelling om livet og døden – bokstavelig talt. Hovedpersonen, Violette, lever et stille liv som gravlundsvokter i en landsby i Bourgogne. Her steller hun gravene og holder orden, vet nøyaktig hvem som ligger begravet hvor, og har et trøstende ord til alle som trenger det.

Bare én uke i året tar hun fri, for å reise til kysten og svømme i havet. Hun bor alene, men vi skjønner at det har vært en ektemann inne i bildet, og en datter, men hvor er de? Og hvorfor er hun så ensom?

En opprørende og vakker bok om omsorgssvikt og vold i hjemmet

Martin Eia-Revheim: Å sette sammen bitene

Å sette sammen bitene er en opprørende historie om svik og om å vokse opp med en voldelig og uberegnelig far. Denne boken har berørt flere på samme måte som Abid Rajas Min skyld gjorde.

Boken handler om en pappa som svikter i omsorgsrollen, men fortellingen handler mest av alt om sønnens kamp ut av fars skygge. Samtidig er ingen foreldre demoner, og det er nettopp forholdet mellom gode og dårlige minner som gjør barn usikre i sitt ønske om å reparere relasjonen, en kamp mange kjemper helt til det er for seint. Martin Eia-Revheim skildrer forholdet med ambivalens, her er også kjærlighet og lengsel, ikke bare skuffelse og bitterhet.

Historien Eia-Revheim forteller er selvsagt bare hans, men måten han beskriver svikt og svik på, gir en tydelig stemme til de mange tusen barna som opplever akkurat det samme. Han minner oss om at det er lov å blande seg, for statistisk er det slik at de skadede barna er rundt oss hver dag – i hver barnehagebase, i hver skoleklasse, i hvert nabolag og på enhver arbeidsplass.

«Rett og slett suveren»

Michel Houellebecq: tilintetgjøre

Med tilintetgjøre viser kontroversielle Michel Houellebecq nok en gang hvorfor han er samtidslitteraturens største rockestjerne. Etter hans mange kontroverser og ukonvensjonelle opptredener er det nærmest blitt en klisjé å kalle ham litteraturens enfant terrible.

Som da han i 2001 uttalte i et intervju at «islam er den dummeste av alle religioner», noe han ble saksøkt for. Eller da han fortalte i fransk presse at hans mor var død, en påstand som ble kraftig motbevist da moren i 2008 ga ut en bok der hun kalte sønnen «en parasitt» og «en løgner».

tilintetgjøre er Houellebecqs første roman siden suksessen Serotonin fra 2019. Boka, på drøye 600 sider, følger den franske finansministerens nærmeste medarbeider, Paul Raison, opp mot et kommende presidentvalg. Den starter nærmest som en politisk thriller: Kort tid før valget spres en video som viser den sittende finansministeren idet han blir halshogd med giljotin.

Etter hvert blir vi mer kjent med Pauls liv, med en døende far og han selv som får kreft, og ikke minst hans etter hvert gjenoppvekkede kjærlighet til sine kone. Ut ifra et umiskjennelig Houllebecqsk utgangspunkt, utvikler historien seg til en nesten håpefull kjærlighetsfortelling.

Dagbladets anmelder Jon Rognlien er blant dem som lot seg imponere. «Rett og slett suveren» var overskriften i anmeldelsen hvor han trillet terningkast 6. «Michel Houellebecq sprudler i storpolitikk, filosofi, sarkasme og romantikk, og reflekterer suverent om døden», skrev Rognlien.

Lucinda Rileys eneste krimroman

Lucinda Riley: Mordene på Fleat House

Det siste tiåret har Lucinda Riley vært den ubestridt mestselgende oversatte forfatteren i Norge. Riley gikk bort i fjor, så alt for tidlig, men heldigvis har hun etterlatt seg noen romaner. I mai kom hennes eneste krimroman, Mordene på Fleat House, ut. Den er blitt svært godt mottatt av både anmelderne og Riley-fansen.

VGs anmelder Guri Hjeltnes trillet en femmer og skrev: «Bare å glede seg! Som Lucinda Riley kan skape stemning, også som krimforfatter! […] Lucinda Rileys store leserskare kan bare glede seg til den eneste krimboken hun skrev.»

Det plutselige dødsfallet til en elev ved Fleat House på St. Stephen’s – en privat internatskole i det dypeste Norfolk – sjokkerer både skolens elever, ansatte og foreldre. Men skolens rektor er opptatt av å kalle det «en tragisk ulykke».

Det lokale politiet kan likevel ikke utelukke at noe mistenkelig har skjedd, og saken fører til at den anerkjente etterforskeren Jazmine «Jazz» Hunter kommer tilbake til politiet. Jazz trakk seg fra politistyrken i London noen måneder tidligere av høyst private grunner, men hun går motvillig med på å lede etterforskningen som en tjeneste for sin gamle sjef.

Sammen med sin trofaste kollega Alastair Miles entrer hun skolens lukkede verden, og når Jazz begynner å granske omstendighetene rundt Charlie Cavendish’ tragiske død, tar hendelsene snart en ny og urovekkende vending.

Magiske naturopplevelser

Une Cecilie Oksvold: Friluftsfersking

Une Cecilie Oksvold er kjent fra Instagram-kontoen @unececilie, hvor hun deler åpent om psykisk helse og friluftsliv med sine 32 000 følgere. Hennes liv har vært preget av utfordringer rundt angst og depresjoner siden barndommen. Som 24-åring fant hun naturen – en enkel skogstur ga livet mening; det var det eneste stedet angsten ikke fulgte etter. Siden den gang har hun vært en aktiv friluftsfersking, og brukt naturen som antidepressiva på grønn resept.

Friluftsfersking byr på Une Cecilie Oksvolds beste tips og triks som fersking på tur, med hovedvekt på lavterskel-friluftsliv. Alt fra hvilket utstyr du trenger til mentale verktøykasser som gir støtte når du skal sove ute på tur alene for første gang. Du får også bli med på forfatterens personlige erfaringer og reiser ut i naturen.

Denne boken er full av inspirasjon til deg som er helt fersk turgåer, til deg som selv vil benytte deg av naturen på grønn resept, og til deg som har vært på tur, men gjerne vil utfordre deg selv enda mer. Målet er ikke alltid å gå lengst, bære tyngst eller være tøffest, men å utfordre seg selv på det man vil mestre, og bli belønnet med magiske naturopplevelser.

En «smart og guffen hevn-thriller»

Kjersti Halvorsen: Det er jeg som kan hjelpe deg

Kjersti Halvorsen gjorde stor suksess med debutromanen Ida tar ansvar (2019), som blant annet ble nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. Nå er filmatiseringen av boken blitt en av vinterens store suksess-serier på ViaPlay.

Halvorsens nye roman Det er jeg som kan hjelpe deg er ikke gitt ut under betegnelsen krim, men den er uten tvil en av årets mest spennende romaner. Man kan kanskje betegne boken som en gotisk, psykologisk roman med thrillerelementer, og den har fått flere strålende anmeldelser.

Både VG, Stavanger Aftenblad og Framtida.no trillet en femmer, Aftenposten kalte den en «smart og guffen hevn-thriller» og VG skrev «Wow, som Kjersti Halvorsen kan dikte og skrive». Sammen med debutboka Ida tar ansvar er den dessuten nå på vei ut til danske lesere.

Handlingen er knyttet til Kvervel-slottet, et slott i nygotisk stil som nå fungerer som institusjon for rusavhengige. Der jobber psykologen Edvin. Han er forlovet og skal bli far for første gang. En dag ankommer André som pasient. Edvin kjenner ham fra barndommen, men nøler med å fortelle sjefen sin om relasjonen. Han skammer seg og greier ikke si mer enn at de «gikk på samme skole». Det er absolutt ikke dekkende. Edvin er et mobbeoffer, André var mobberen. Nå må de to forholde seg til hverandre på daglig basis.

Hvorfor begynte André å ruse seg? Hadde Edvin selv en rolle i det som skjedde? Hvorfor gikk det dårlig med André, og bra med Edvin? Og hvor bra gikk det egentlig? Edvin drives etter hvert til det ytterste, og må konfrontere både sårene fra egen fortid og nåtidens demoner. Han får fantasier om å gjøre noe drastisk, og det bygges opp til et dramatisk crescendo mot slutten.

Foto av Kjersti Halvorsens roman "Det er jeg som kan hjelpe deg" på en sommerlig brygge.
Kjersti Halvorsens pageturner Det er jeg som kan hjelpe deg kan du bestille hjem her. (Foto: Lina Hindrum)

Den perfekte kokeboka for deg som vil spise grønnere

Vidar Bergum: Nydelig! Spennende mat full av smak 

Vidar Bergum er en av Norges mest populære matbloggere og kokebokforfattere. Han har gitt ut flere kokebøker, blant annet Hummus og Granateple og Aubergine og tahini. Nå er han aktuell med Nydelig! Spennende mat, full av smak.

Her byr Vidar Bergum på over 90 fargerike og velsmakende oppskrifter som gjør det enkelt å spise sunnere og grønnere. Boka spenner fra geniale kombinasjoner av det du finner på nærbutikken, til retter hvor ingredienser som tahini, granateplesirup og spennende krydder gir deg en smaksfest som overgår det meste.

Ønsker du kjøtt eller fisk til, gir Vidar tips om hva som passer spesielt godt til de forskjellige rettene, og han deler også raust av sin erfaring med grønnsaker, belgfrukter og krydder underveis. Nydelig! Spennende mat full av smak er den perfekte kokeboka for deg som vil spise mer grønnsaker, uten nødvendigvis å bli vegetarianer.

Sterk og rørende avslutning på Bjørnstad-trilogien

Fredrik Backman: Vinnerne

Vinnerne er siste del av Fredrik Backmans hyllede trilogi om hockeybyen Bjørnstad. De to første bøkene, Bjørnstad og Vi mot dere, nådde New York Times bestselgerliste, og New York Journal of Books mente at bøkene var «uten tvil hans mesterverk». Bjørnstad er også en suksessrik HBO-serie.

Vinnerne er en sterk, brutal og dypt rørende avslutning på historien om hockeybyen og folkene der. Boka forteller en liten historie om store spørsmål: Hva er en familie? Hva er en hockeyklubb? Hva er et samfunn? Og hva er vi villig til å ofre for å beskytte det vi har?

Det har gått to år siden alt skjedde, det som ingen vil tenke på. Alle har forsøkt å gå videre, men det er noe med denne delen av skogen som liksom aldri lar oss gjøre det. Vi bor et sted med sorg i hjertet og vold i luften, vi elsker historier med lykkelig slutt, men innerst inne visste vi alle hvordan det kom til å ende.

Det begynner med en storm denne gangen, og slutter med en brann. Noen som har vært lenge borte, er på vei hjem. Noen skal begraves. Andre blir forelsket eller drømmer om NHL. Noen drømmer om hevn. Noen sover rygg mot rygg med sin beste venn, noen forsøker å redde ekteskapet sitt, noen forsøker å redde barna sine, og noen tar et skytevåpen og går mot en ishall. Ikke alt vi har kjempet for kommer til å bestå, ikke alle vi elsker kommer til å bli gamle. Så hva er en familie, en hockeyklubb, et samfunn? Det er summen av våre valg. Hva er vi villig til å ofre for å beskytte det? Alt. Bare alt.

Over en halv million solgte i Norge

Sarah Jio: Kjærlig hilsen fra London

Amerikanske Sarah Jio er journalist og internasjonalt bestselgende forfatter. Hun har skrevet elleve romaner, og bøkene hennes utgis i 30 land. Også blant norske lesere gjør hun stor suksess. Til nå har hun solgt over en halv million eksemplarer av sine romaner her til lands, flere av titlene har ligget lenge på bestselgerlistene.

Sarah Jios nyeste roman Kjærlig hilsen fra London har ligget som nummer 2 i mai på Bokhandlerforeningens bestselgerliste.

En ung bibliotekar bosatt i Seattle arver en leilighet og en bokhandel i London fra moren som hun ikke har sett siden tenårene, og sammen med ektemannen reiser hun til England for å inspisere arven.

Men i stedet for å selge både boligen og butikken, for så å returnere til USA, blir hun boende i London. Hun forelsker seg i leiligheten hun har arvet, med dens pastellfargede vegger og trivelige naboer, og hun føler en sterk tilknytning til den sjarmerende, gamle bokhandelen og dens trofaste kunder. For i bøkenes verden finner hun kanskje ut hvorfor moren reiste fra henne, og hvorfor hun ikke ga lyd fra seg på 15 år.

Foto av Sarah Jios roman "Kjærlig hilsen fra London" med sommerlig bakgrunn.
Sarah Jios Kjærlig hilsen fra London kan du bestille hjem her. (Foto: Lina Hindrum)

Alle foreldres verste mareritt

Lars Petter Kjær: Elias og Benjamin

Lars Petter Kjær opplevde alle foreldres verste mareritt da han mistet to sønner til selvmord i løpet av et halvt år. Nå har han skrevet en hjerteskjærende og vakker bok om tapet, sorgen og om å leve videre.

Hvordan møter man sorgen etter selvmord? Og hvordan kan man håndtere skylden, maktesløsheten, skammen og følelsen av å ikke ha gjort nok? Lars Petter Kjær skriver om sjokket etter at den ene gutten døde, og hvordan han ikke klarer å hjelpe tvillingbroren fra å gå til grunne sammen med sin bror. Tvillingene var tett knyttet til hverandre. De var begge svært ressurssterke, men de hadde også høytfungerende autisme (Asperger). For dem kunne det være vanskelig å forstå egne og andres følelser og reaksjoner.

Kjær er utdannet psykolog og er en tilstedeværende far som tar aktivt del i barnas liv. Han er en grunnleggende optimist, og han er vant til å få ting gjort. Han ønsker å forstå sine barn, og legger til rette for at de skal ta del i livet, til aktivitet og ferie, gleder i hverdagen og muligheter for bedring. Men i møte med Elias’ selvmord og Benjamins enorme tap, er det brått lite som nytter.