Sparer 6500 kr på mat i måneden: – Man trenger ikke å spise pasta med ketsjup

Hobby, mat og fritidKokebøkerSparer 6500 kr på mat i måneden: – Man trenger ikke å spise pasta med ketsjup

Da Kristoffer Tvilde og samboeren kjøpte seg rekkehus ble økonomien trang. Nå følger 100,000 Kristoffer Tvildes budsjettmat-konto på TikTok.

Estimert lesetid 5min
Kristoffer Tvilde elsker billig, god og bærekraftig mat. Foto: Ida Bjørvik

Kristoffer Tvilde, også kjent som @Krisslovesfood på Instagram og TikTok, er blitt et kjent navn og ansikt på sosiale medier. Flere hundre tusen har sett videoene hans om hvordan man kan lage god mat til en billig penge og samtidig redusere matsvinn. Nå har han skrevet Sparekokeboka, en bok som inneholder alle triksene for å spise som en konge på budsjett.

Kristoffer Tvilde har alltid vært glad i å lage mat. Foto: Ida Bjørvik

Huslånet ble for stort

Tvildes sparemani begynte i 2012, etter at han og samboeren kjøpte et rekkehus. De visste begge at boligen var i dyreste laget, men: Når man finner drømmestedet er det vanskelig å la være. Likevel tok det kort tid før de kjente at økonomien ble trang.

– Det gikk det tomt på konto etter rundt 10 dager, så da tenkte vi fort: OK, er det noe vi kan gjøre med dette her?, sier Tvilde.

Det var samboeren Christina som kom med løsningen. Hun foreslo at de kunne begynne med dumpsterdiving.

– Jeg var ekstremt skeptisk i starten, men ble likevel med på å teste det ut. Da nok det ikke lang tid før jeg var frelst. Det hele var nemlig en aha-opplevelse. Hvordan går det an at det kastes så utrolig mye mat, som er helt spisende?

Den lille familien sluttet da å kjøpe mat på butikken, og levde bokstavlig talt av det de fant i søppelkassa. Det ga også stort utslag på deres personlige økonomi.

– Vi reduserte faktisk matbudsjettet fra 8000kr til 1500kr i måneden, sier Tvilde.

Det ble en aha-opplevelse for Tvilde da han skjønte hvor mye bra mat som blir kastet. Foto: Ida Bjørvik

Ville ha verdensherredømme

Etterhvert som tiden gikk fikk Tvilde og samboeren bedre råd, men matinteressen avtok ikke. Tvilde har alltid vært opptatt av mat, men nå hadde han også fått øyene opp for mat på budsjett, og mat som reduserer matsvinn.

– I 2017 bestemte jeg meg for å lage matlagningsvideoer på engelsk for å nå ut til et bredt publikum. Jeg tenkte nærmest at jeg ville få verdensherredømme over natta.

Tvildes engelske kanal gjorde det likevel ikke så bra som han ønsket, og det tok ikke lang tid før han byttet over til norsk. Heller ikke det ble en suksess over natta.

– Jeg begynte å lage disse videoene parallelt på Instagram og Facebook, og litt etter litt kom det flere og flere følgere – men også dette tok tid. Etter 2 år hadde jeg rundt 10.000 følgere, men så, nesten over natta, eksploderte det, forteller Tvilde.

Nå har @krisslovesfood over 100 000 TikTok-følgere og nesten 120 000 Instagram-følgere.

Suksess med enkel mat

Når vi spør Tvilde om årsaken til hans suksess er han ikke i tvil:

– Det går på at jeg aldri lager noe som er for fancy. Jeg er opptatt av at alle ingrediensene skal være ting man får kjøpt på helt vanlige butikker, og at det er mat som alle kan like.  

– Jeg tror også dette kortformatet med matlagningsvideoer blir mer og mer populært. Jeg kan også si at de videoene som tar av aller mest er de der jeg gir tips og triks på hvordan man kan kaste mindre mat – det er tydelig at folk er opptatt av det.  

Tre råd for å redusere matbudsjettet

Apropos tips og triks: I Sparekokeboka gir Tvilde en rekke råd om hvordan man kan få ned matbudsjettet og forhindre matsvinn, men vi spurte om han kunne trekke fram sine tre aller beste råd:

– Hvis jeg må velge tre ting vil jeg si: 1. Planlegg innkjøpene, 2. ha én restemiddag i uken og 3. reduser kjøttforbruket. Da sparer du lett 3000kr i måneden på mat – om ikke mer.

Pizza er alltid en vinner!

Når Tvilde blir bedt om å velge én rett fra boka som han setter høyest, ler han:

– Nå spør du vanskelig! Jeg liker jo alle rettene som er det veldig godt, men to av favorittene i familien er grønnsakslasagnen og familiens favoritt-pizza. Det er retter vi ofte kan spise rester av gjennom hele uken, og som smaker vanvittig godt.

Tvilde og familien spiser gjerne pizza flere ganger i uken. Foto: Ida Bjørvik

Spis som en konge på budsjett

Det er tydelig at Tvilde virkelig brenner for bærekraftig og rimelig mat, men hvorfor ønsket han egentlig å skrive denne boka?

– Jeg synes noe av det viktigste budskapet med denne boka er nettopp undertittelen: «Spis som en konge på budsjett». Jeg er veldig opptatt av at folk skal skjønne at man ikke trenger å spise pasta med ketsjup for å få ned matbudsjettet. Det eneste som trengs er litt planlegging, så kan du spise kjempegod, samtidig som matbudsjettet går ned.  

Sparekokeboka – spis som en konge på budsjett kan du kjøpe her.