Bokhandelprisnominerte «De uverdige»: – Roy Jacobsen imponerer igjen, både som historieforteller og menneskeskildrer

SkjønnlitteraturRomanerBokhandelprisnominerte «De uverdige»: – Roy Jacobsen imponerer igjen, både som historieforteller og menneskeskildrer

Roy Jacobsens «De uverdige» er et brutalt ærlig og varmt portrett av et miljø øst i Oslo under krigen, og står til terningkast 6. Nå er romanen nominert til Bokhandlerprisen.

Estimert lesetid 6min
Collage av foto av Roy Jacobsen og foto av boka hans "De uverdige"
– Roy Jacobsen briljerer med skildringer av alskens lyssky virksomhet, skriver VG om «De uverdige», hvor en fattig guttegjeng blir skruppelløse gangstere på siden av krigens gang. (Foto: Lina Hindrum / Maja Hattvang)

Når Roy Jacobsen skildrer kampen for å overleve, blir det lille gjerne stort. Så også denne gang.

I hans nye De uverdige er han på hjemmebane når han både brutalt, varmt og underholdende skildrer en guttegjeng og miljøet rundt disse i Oslo under den tyske okkupasjonen.

De lever i fattigdom, men bidrar på kreativt vis ved å svindle, stjele som ravner, forfalske dokumenter og begå omfattende innbrudd. De kvier seg heller ikke for å utnytte fienden.

Med denne barneflokken tar Roy Jacobsen oss med på innsiden av et miljø, en tid og en hverdag som til nå har vært nær sagt fraværende i krigshistorien. Dette har åpenbart slått an hos så å si hele anmelderkorpset, så vel som bokhandlerne, som har nominert De uverdige til den høythengende Bokhandlerprisen.

Terningkast 6: Knallsterk historie

Både Stavanger Aftenblad og Nettavisen triller terningkast 6.

«Roy Jacobsen har skrevet nok en fantastisk roman», skriver Nettavisens Jan Øyvind Helgesen i sin anmeldelse. Han mener fiorfatteren greier å formidle bilder fra et miljø og en tid som vi knapt har kjennskap til i dag.

«De uverdige er dramatisk, interessant og spennende. Dette er en knallsterk historie som er blitt en veldig god bok.»

Stavanger Aftenblads Steinar Sivertsen er også svært begeistrer og oppsummerer ganske enkelt: «dette er utvilsomt en ny topproman signert Roy Jacobsen.»

Spennende som en thriller

VG triller en 5’er og peker også på at De uverdige er «en liten stor roman igjen, fra Roy Jacobsens hånd […] en bok fra krigsårene om et miljø som knapt er skildret før».

Anmelder Guri Hjeltnes utdyper videre sin begeistring:

«En velskrevet gjennomarbeidet roman, med humor, skrått blikk og varme personskildringer av barn som vokser opp i en kaotisk tid. […] I det hele et mangefasettert persongalleri som Jacobsen fikst knytter tråder mellom i krig og etterkrigstid.»

En klar 5’er kommer det også fra hhv. Bok365 og Dagbladet. Førstnevnte mener at «Med De uverdige har han gjort det igjen. Skapt et miljø og noen typer som vil bli husket.» Dagbladets Inger Bentzrud skriver at boka er «spennende som en thriller. […] Roy Jacobsen er en knakende god forteller.»

I «De uverdige» møter du guttegjengen Carl, Olav og Roar og miljøet rundt dem på Oslo øst i krigsårene. (Foto: Lina Hindrum)

De uverdige kan bestilles hjem her.
Kjøp De uverdige som e-bok her.

Genuin varme for den ruskete gjengen

Rosen hagler også fra både Dagens Næringsliv, Klassekampen og Dagsavisen.

Førstnevnte mener «Roy Jacobsen imponerer igjen, både som historieforteller og menneskeskildrer.» Anmelder Leif Bull observerer at «det er et organisk og uforutsigbart romanunivers Jacobsen har skapt, like asymmetrisk og urolig som livet selv.»

Bull mener De uverdige er Roy Jacobsen «i full vigør»:

«Han skriver med karslig følsomhet, og utviser en genuin varme for den ruskete gjengen sin, i setninger som klinger med en helt egen, grovhugget poesi. Det nesten utdødde østkantmålet håndteres med en selvfølgelig autoritet, og bidrar sterkt til dette skarpe, detaljrike og livaktige tidsbildet fra et svunnet Oslo og en gradvis svinnende epoke i norsk historie.»

Roy Jacobsen på sitt beste

I Klassekampen konstaterer Tom Egil Hverven at «De uverdige må være en av Roy Jacobsens beste romaner», og i Dagsavisen legger heller ikke Turid Larsen skjul på sin store begeistring:

«Roy Jacobsen serverer en ny og ukjent bit norsk okkupasjonshistorie i romanen «De uverdige»» og gir oss «et mørkt helte-epos fra Oslo øst, med en guttegjeng vi ikke visste at vi savnet. […] fortellingen byr på overraskende, humoristiske og frekke innslag som viser Roy Jacobsen på sitt beste.»

Selv om det ikke ble en Barrøy-fortelling denne høsten, oppleves boka som «et svært godt bytte. Fortelleren Roy Jacobsen har pustet liv i noen skjebner som får krigshverdagen og 1940-tallet i Norge til å vise seg med en tydelighet som føles både ubehagelig og smertefull.»

Han beskriver «et forbløffende variert, underholdende, spennende og dramatisk stykke norsk krigshverdag» og «få kan som Roy Jacobsen streke opp karakterer som nesten vandrer rett fra setningene og inn i erindringen».

Åpner med en knyttneve

De uverdige starter med en knyttneve. Og enda en. Carl er 14-15 år, og må ta imot kjeft og kritikk fra faren Erling. Vi befinner oss øst i Oslo sommeren 1942, og en guttegjeng i tenårene gjør som de vil. Hvorfor ikke, de har uansett fått beskjed om at det aldri vil bli folk av dem. De er «De uverdige».

Skolegang er det så som så med. De gir faen, det viktigste er at de og deres familier overlever. De stjeler, selger på svartebørs, forfalsker dokumenter og utnytter fienden. De er skruppelløse gangstere, løsrevet fra krigens gang. Ingen løgn er bedre enn den såkalte sannheten, er slagordet. Og ja, vi heier på dem!

Statspolitiet kommer på døren

Som vanlig utviser Roy Jacobsen stor kjærlighet for sine karakterer, i tykt og tynt, også i De uverdige tar han oss rett inn i miljøet: Carl, som må ta imot farens knyttneveslag. Bestevennen Olav, som vil bli til noe og er sønn av ikke-jøden Aron. Roar, tredjemann i gjengen, skulker skolen han er så opptatt av å gå på. Når de tre stjeler kjøtt hos slakteren, er de i full gang, ingen vei tilbake, men foreløpig lever de i en velsignet uvitenhet om hva som skal komme til å skje.

Faren til Carl er hovmester på Continental der Quisling holder sine møter, og holder en annen stil enn de andre i nabolaget. En dag tar han Carl til side, gir ham et bykart med kryss på ni ulike adresser, og ber ham ta vare på det. Noen dager senere kommer statspolitiet på døra, ransaker leiligheten og tar med seg faren. Så henter de moren til Carl for å vise henne hva de har gjort med mannen hennes.

Hva holdt faren på med? Hva mente han med at Carl skulle si Wo sind wir hvis han kom i trøbbel med tyskere?

Plyndrer hus

Da faren til Olav også forsvinner, blir båndene mellom Carl, Olav og Roar enda sterkere og de utvider sin temmelig lysskye virksomhet.

Kryssene på bykartet var fraflyttede hus, og gutta tømmer dem om natten og selger verdifulle gjenstander via tvilsomme pantelånere og svartebørshaier. Når raidet deres er over, får de seg jobber på Gummifabrikken og flyplassen på Fornebu, og Carl får bruk for Wo sind wir?

De uverdige er et nytt, frittstående kapittel i Roy Jacobsens innspill om hvem som var seierherrer, vidunderbarn, usynlige og uverdige.

De uverdige kan bestilles hjem her.
Kjøp De uverdige som e-bok her.

Hvordan ser det ut der Roy Jacobsen sitter og skriver? Ta en kikk her!