Vold, narkotika og dyre klokker: Gjenglederen med bok om Oslos underverden

Dokumentar og samfunnVold, narkotika og dyre klokker: Gjenglederen med bok om Oslos underverden

I mange år levde Ghulam Abbas i den kriminelle underverdenen. Nå forteller Kjetil Østli hans historie i boken «Gudfaren».

Estimert lesetid 3min

Tidlig på 2000-tallet herjer gjengene i Oslo. A- og B-gjengen er bitre fiender, og skyteepisoder på åpen gate gjør at gjengene får massiv oppmerksomhet av politi og media. I sentrum for det hele står Ghulam Abbas, leder for B-gjengen. I mange år var han på politiets liste over Norges farligste.

Nå forteller han sin historie. I boka Gudfaren gir han et unikt innblikk i Oslos underverden – en verden de aller fleste av oss ikke har vært i nærheten av.

Abbas forteller om dyre klær og klokker, uhemmet bruk og salg av narkotika og ikke minst pistoler, biljakter og utstrakt voldsbruk. I løpet av hans tid som gjengmedlem ble Abbas flere ganger forsøkt drept. To ganger var det også nære på: Han ble skutt, men overlevde.

Men Gudfaren forteller også en annen historie. En historie om en gutt som trivdes ikke på skolen, og som følte seg utenfor det norske samfunnet. Norsk-pakistaneren som kjente rasismen på kroppen i et land som påstår å være tolerant, og som så på nært hold hvordan dette påvirker ungdommer av ikke-norsk etnisitet.

Boka Gudfaren. Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverden kan du kjøpe her.

Aftenposten: «Gudfaren har alt»

Foto av Ghulam Abbas
Ghulam Abbas har alltid vært en taus type, men på innsiden har det alltid skjedd mye. Foto: Lina Hindrum

Gudfaren er også en fortelling om å ønske å bli far, til tross for at man lever med kontinuerlig dødsdom hengende over seg.

I en passasje i boken skildrer Abbas hvordan det var å få sitt aller første barn. Han beskriver hvordan følelsene presset på, mens han samtidig ikke kunne vise disse følelsene på utsiden.

«Da jeg fikk mitt første barn, i 2002, var jeg så redd for følelsene mine at jeg valgte å vente utenfor fødestua. Det var midt i gjengkrigen, jeg var kriminell, og halve hjernen min forsto ikke hvordan jeg kunne bli far, mens hjertet mitt ønsket barn mer enn noe annet», forteller Abbas i boka.

Aftenpostens anmelder har allerede latt seg begeistre: «(…) Gudfaren har alt: en dramatisk historie, viktige budskap og en avslutning som gir håp, tross alt», skriver Erle Marie Sørheim

Ønsker å gi tilbake

Gudfaren er ført i pennen av forfatter og journalist Kjetil Østli. I flere år har Østli møtt Abbas for å snakke. Det har ikke bare vært en enkel prosess.

Abbas forteller at gangstere er lært opp til å ikke snakke. Plutselig skal han sitte å fortelle alt det han aldri har fortalt til en helt fremmed forfatter.

Mye husker han ikke, og mye vil han ikke huske. Det finnes også detaljer fra livet hans som han ikke for lov til å huske – det ville skapt for mye trøbbel i hans gamle miljøer. Likevel har arbeidet med boka fungert som en form for terapi.

I dag er Abbas en lovlydig borger. Den tidligere gangsteren jobber med ungdom på Furuset, der han bor, og prøver å lære dem at kriminalitet ikke er veien å gå. Abbas forteller i boken om hvordan han ønsker å gi tilbake til samfunnet, som en slags botsøvelse. Han ønsker å gjøre en forskjell, og samtidig gjøre livet til gutter og jenter, med lignende bakgrunn som ham selv, lettere.

Boka Gudfaren. Om B-gjengen, integrering og livet i den kriminelle underverden kan du kjøpe her.

Foto av Kjetil Østli og Ghulam Abbas
Kjetil Østli og Ghulam Abbas sammen på innbytterbenken på Furuset-banen, der de ofte har hatt sine møter i forbindelse med Gudfaren. (Foto: Lina Hindrum)