Verdenssuksessen får 5-er i VG: – Ellevill, morsom og humørfylt roman med brodd

RomanerRomanerVerdenssuksessen får 5-er i VG: – Ellevill, morsom og humørfylt roman med brodd

Med sin blanding av brodd og sjarme har amerikanske Bonnie Garmus’ debut tatt anmeldere og lesere med storm verden over. Nå ser den ut til å få strålende mottakelse også her til lands.

Estimert lesetid 3min
Collage av foto av forfatter Bonnie Garmus og omslaget til boka hennes "Leksjoner i god kjemi"
Bonnie Garmus tar oss med til California på 1960-tallet, hvor likestilling ikke akkurat var høyt prioritert. Gled deg til å møte den fantastiske Elizabeth Zott – lynende intelligent, sosialt klønete, kompromissløs og med sterk rettferdighetssans. (Foto: Serena Bolton)

Allerede måneder før Bonnie Garmus skulle debutere med Leksjoner i god kjemi, var forventningene skrudd i taket. Romanen var solgt til over 30 land, og strømmetjenestene kranglet om rettighetene.

Og boka innfridde. Britiske The Guardian skrev for eksempel: «Innimellom skjer det: Det utgis en debutroman i et kaos av hyping og TV-avtaler, og før du har lest første kapittel, må du juble innvendig fordi det for en gangs skyld er helt berettiget.».

Leksjoner i god kjemi vant med sin sjarme og brodd leserhjerter i land etter land, og brakdebuten var et faktum. Og TV-avtalen det siktes til over, ble landet med strømmetjenesten Apple+, som allerede er i full gang med innspillingen av en stjernespekket serie med samme navn som boka, bl.a. med Brie Larson på rollelista.

– Lettlest og fascinerende

Nå ser det altså ut til at boka suser inn i bokhøsten og sjarmerer kritikerne her til lands også.

«Nå er det Norges sin tur for denne leksjonen i underholdning og opprør fra Bonnie Garmus», slår VGs anmelder Guri Hjeltnes fast, og triller en sterk femmer på terningen. Hun skriver videre bl.a.:

«Bonnie Garmus omskaper kjemi til en heidundrende frigjøringskamp i en morsom og humørfylt roman, med atskillig brodd. […] Romanen er lettlest og fascinerende, i et språk godt fanget inn og oversatt av Kurt Hanssen, med især gode, morsomme og talende dialoger og replikkvekslinger.»

Boka er «på et vis en skikkelig underholdningsroman, men med betydelig alvor.»

Leksjoner i god kjemi kan du bestille hjem her.
Kjøp Leksjoner i god kjemi som e-bok her.

Leksjon i opprør

Sterkest inntrykk på Hjeltnes gjør de skarpe skildringene av kjønnsdiskriminering og manglende respekt for kvinners evner og talent i forskningsmiljøer og et forstokket amerikanske samfunn.

«Her makter Bonnie Garmus å skape en «alminnelig» ualminnelig kvinneskikkelse som bryter konvensjoner, går på tvers og får gjennomslag. På et vis er romanen en leksjon i opprør.», avslutter kritikeren.

Kvinnefrigjøring i 60-tallets California

Gled deg til å møte den fantastiske Elizabeth Zott – lynende intelligent, sosialt klønete, kompromissløs og med sterk rettferdighetssans. I Leksjoner i god kjemi er vi i California på 1960-tallet. Elizabeth er forsker og brennende opptatt av kjemi, men kollegaene hennes (som alle er menn) mener at hennes rette plass er på kjøkkenet, og dit bør hun i grunnen pelle seg fortest mulig. Spesielt siden hun er noe så uhørt som en ugift alenemor!

Dette er opptakten til en fascinerende fortelling om kjønnsroller, barneoppdragelse, trakassering, utdanning og ikke minst et ekstremt populært TV-show. Snodig nok blir nemlig Elizabeth etter hvert stjerne i et kokkeprogram på TV. Hennes unike tilnærming til matlaging («Ta en halvliter H2O og tilsett en klype natriumklorid») viser seg å bli revolusjonerende for kvinner over hele Amerika.

For ikke bare lærer hun amerikanske kvinner å lage mat. Hun lærer dem også grunnleggende kjemi og hvordan de kan endre sine liv. Hun lærer dem at kvinnens rette plass ikke nødvendigvis er på kjøkkenet, men ute i verden.

Leksjoner i god kjemi kan du bestille hjem her.
Kjøp Leksjoner i god kjemi som e-bok her.