«Nicholas» av Trygve Skaug

DiktDikt om livet«Nicholas» av Trygve Skaug

Ukas dikt er en sangtekst av Norges mestselgende poet, Trygve Skaug. Den er fra høstens nye diktsamling «Dikt til navngitte menn», som handler om menn og følelser skrevet på Skaugs unike vis.

Estimert lesetid 3min
Foto av lysstråle som slipper igjennom en tett skog
«Gi meg et blikk som aldri viker / et håp som står av seg selv / et hjerte som tåler å knuses / uten at det slår seg i hjel», skriver Trygve Skaug i denne sangteksten. (Foto: Unsplash)

Trygve Skaug er en av Norges mest populære artister og samtidig landets mestselgende poet. Han har over 200 000 følgere på Instagram og deler mange av sine dikt der.

Da Trygve Skaug i 2019 ga ut Følg med nå, ble dette den første diktsamlingen som gikk helt til topps på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for skjønnlitteratur siden 1985, da Rolf Jacobsen toppet samme liste med Nattåpent. 1985 var ellers det året Trygve Skaug ble født.

– Fortell folk hvorfor du setter pris på dem

Denne uka er Trygve Skaug ute med sin nye diktsamling Dikt til navngitte menn. Der skriver han om menn han setter pris på, men selvsagt er dette samtidig dikt alle kan få utbytte av. Igjen viser Skaug sine mesterlige evner som poet, og som tidligere klarer han å uttrykke noe enkelt og allmenngyldig om de vanskeligste og mest såre emnene. 

– Jeg håper boka kan sparke deg litt bak så du tør å si til de du har rundt deg hvorfor du setter pris på dem, sier han selv om boka i denne videoen.

Diktene handler om menn og følelser på et helt unikt vis. Vi er på reise sammen med poeten, sitter ved frokostbordet eller bålet sammen med ham – og er med på å hylle mange typer menn i diktform, på jordnært, humoristisk, alvorlig og hverdagslig Skaug-vis. Det er biografiske dikt som lar seg lese høyt eller gjenlese, anvende i festtaler eller glede seg over i en lesestund i favorittstolen.

Bestill signert bok her og få den hjemsendt.

 
 
 
 
 
Se dette innlegget på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et innlegg delt av Trygve Skaug (@trygveskaug)

Festlansering på gamle Deichman

Mandag 26. september kl. 19:00 feires utgivelsen av Dikt til navngitte menn med festlansering og bokbad på Det gamle biblioteket (det gamle deichmanske bibliotek). Der forteller Skaug mer om diktene sine, og vi skal heller ikke se bort ifra at han også tar med seg gitaren sin.

Begrenset antall billetter – pris kr 100,-/stk.

Bestill billetter til Festlansering for Trygve Skaugs nye diktsamling «Dikt til navngitte menn» her.

Nicholas (sangtekst)

Som en martyr rir jeg stolt inn i natta
uten å vite hvilken kamp jeg skal ta
når det blir så mørkt
at jeg ikke klarer å skille
mellom fanden selv
og Moder Teresa

gi meg et blikk som aldri viker
et håp som står av seg selv
et hjerte som tåler å knuses
uten at det slår seg i hjel
 gi meg bein som orker å løpe
etter hver bidige drøm
gi meg ei tru som flyter
nå jeg legger på svøm

jeg tar hver kamp med sverdet i neven
betaler med blod som ikke er mitt
på spørsmål om jeg overlever
går fanden og Moder Teresa hvert til sitt

gi meg et blikk som aldri viker
et håp som står av seg selv
et hjerte som tåler å knuses
uten at det slår seg i hjel
gi meg bein som orker å løpe
etter hver bidige drøm
gi meg ei tru som flyter
nå jeg legger på svøm

Nesten som det skulle vært et eget dikt, forteller Trygve Skaug her om hva en av hans andre diktsamlinger, «Hjemmekamp», dreier seg om. Bonusdikt til sist! (Video: Åsmund Holien Mo)