Kripos-etterforsker og krimforfatter Terje Bjøranger utforsker IS-terror på norsk jord

KrimbøkerPolitikrimKripos-etterforsker og krimforfatter Terje Bjøranger utforsker IS-terror på norsk jord

Sommerens spenning er sikret. Kripos-etterforsker Terje Bjøranger er tilbake med den nervepirrende «Kalifatet», der terror og hjemkomne fremmedkrigere er tema.

Estimert lesetid 3min
Foto av krimboka "Kalifatet" av Terje Bjøranger
I «Kalifatet» utvikler et kriminalmysterium seg raskt til en nervepirrende thriller om å avverge terroraksjoner man frykter er under planlegging. (Foto: Åsmund Holien Mo)

En ung mann blir funnet drept på Bygdøy. Han er iført en oransje kjeledress og holder sitt eget hode i hendene. Tanken går umiddelbart til IS. Er det ekstreme islamister som står bak, eller er det hele iscenesatt? Det er premisset for Kalifatet, Kripos-advokat Terje Bjørangers fjerde krimroman.

Kalifatet av Terje Bjøranger er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.

Krim fra Kripos

Terje Bjøranger er, i tillegg til å være bejublet krimforfatter, også utdannet jurist og jobber til daglig som politiadvokat i Kripos. Han har i en årrekke vært engasjert i saker knyttet til æresrelatert kriminalitet, som tvangsekteskap, æresdrap, trusler og vold.

Dette ble også hovedtemaet i debutboka Den tredje søsteren (2011). I de neste bøkene av Terje Bjøranger, Barcode (2017) og Business (2019), har vi fulgt den røffe politietterforskeren Charlie Robertsen, som vi også møter igjen i Kalifatet.

Kalifatet: En kamp mot klokka

For Charlie Robertsen og hans kolleger starter det med etterforskningen av denne konkrete forbrytelsen, men snart ser det ut til å dreie seg om terrorhandlinger i Norge, og også etter hvert i Sverige.

Kriminalmysteriet utvikler seg dermed raskt til en nervepirrende thriller, hvor Charlie og kollega Aisha må jobbe effektivt og godt for å avverge flere drap og ikke minst avverge terroraksjoner man frykter er under planlegging. Det blir en «kamp mot klokka» for å unngå at en katastrofe skal inntreffe.

Charlies venn, Kim, spiller også en sentral rolle. Han er i ferd med slippe ut av fengselet. Charlie og Kim har en nær, men kompleks og utfordrende relasjon gjennom mange år, og i Kalifatet møter de begge to sine hittil største utfordringer både sammen og hver for seg.

«Uhyggelig realistisk» om organisert kriminalitet

Terje Bjøranger har siden debuten i 2011, vært en respektert og godt lest krimforfatter. I Barcode dannet organisert kriminalitet, menneskehandel og prostitusjon bakteppet, mens i Business er det menneskesmugling og moderne slavehandel som settes under lupen.

Begge bøkene har fått anmelderne til å ta frem superlativer og høye terningkast. Barcode fikk terningkast 5 i både VG, Dagbladet og Adresseavisen, og Aftenpostens Pål Gerhard Olsen karakteriserte Business som «En sjeldent relevant politiroman» da den utkom. Han påpekte at Business ga et «sterkt innblikk i bunnfallet av organisert kriminalitet». Geir Rakvaag skrev samtidig i Dagsavisen at: «Terje Bjørangers krimromaner kombinerer spennende intrige med et skremmende realistisk preg».

Terje Bjørangers krimromaner kombinerer spennende intrige med et skremmende realistisk preg.

Geir Rakvaag, Dagsavisen

Kalifatet av Terje Bjøranger er tilgjengelig som e-bok og i fysisk format.