Terningkast 6 til «Se en annen vei» av Torkil Damhaug – spås en ny Rivertonpris

KrimbøkerPsykologisk krimTerningkast 6 til «Se en annen vei» av Torkil Damhaug – spås en ny Rivertonpris

Stavanger Aftenblad triller en 6’er, og Fædrelandsvennen lurer på om ikke Torkil Damhaug kommer til å motta en ny Rivertonpris.

Estimert lesetid 3min
Miljøbilde av Se en annen vei av Torkil Damhaug
Mange ganger kritikerroste Torkil Damhaug er utdannet lege med spesialisering innenfor psykiatri. Leger er hovedpersoner i flere av hans bøker, så også i nye «Se en annen vei». (Foto: Maja Hattvang)

Torkil Damhaug er i den eksklusive klubben av seks forfattere som har fått Rivertonprisen – prisen for beste norske krimroman – to ganger. Nå mener Fædrelandsvennens anmelder Bjørn Fredhem at «det spørs om ikke forfatteren kan gjøre plass i våpenskapet til nok en Rivertonpris» for sin siste krim Se en annen vei.

– En topproman

I tillegg til dette gir Stavanger Aftenblads anmelder Steinar Sivertsen Se en annen vei seks øyne på terningen, og mener at «I sin sjanger er dette en topproman. […] I denne vidtfavnende, forviklingsrike teksten forenes sjelelig dybde, ytre spenning, politisk-historisk utsyn og moralfilosofisk alvor. […] Opprullingen av hvordan fortida griper inn i nåtida […] og bruken av ulike ledemotiv er mesterlig turnert.»

Kongen av psykologisk krim

Torkil Damhaug regnes som kongen av psykologisk krim. Ikke så rart kanskje når han både er en strålende forfatter og psykiater.

Torkil Damhaugs bøker er vel så mye psykologiske dramaer som krimromaner, og derfor er han også populær i kretser som er litt skeptiske til krimsjangeren. Damhaug var også årets festivalforfatter under Krimfestivalen 2019. 

En intens psykologisk thriller

Se en annen vei er en intens psykologisk thriller med handling fra Budapest. Vi møter de to hjemløse sigøynerbrødre Karol på 12 år og Marek på 10 år som lever av å rane folk. Så en dag raner de en veske fra feil dame. Vesken inneholder masse narkotika tilhørende ungarsk mafia. Dette er starten på en intens og nådeløs jakt.

En norsk medisinerstudent

I dette fluktdramaet møter vi også den 21 år gamle norske studenten Marlen som studerer medisin i Budapest. Hun bærer med seg en sterk historie, og blir plutselig trukket inn i jakten på de to hjemløse brødrene.

Med Se en annen vei får Torkil Damhaug oss til å fundere over hvordan vi egentlig bærer med oss vår egen fortid. Og om du ikke hadde et hjerte for vakre Budapest tidligere, vil nok boka bidra til at du får det.

– Kort og godt en drivende god bok

Fædrelandsvennens anmelder Bjørn Fredhem er svært begeistret for Se en annen vei. Han skriver bl.a.: «Torkil Damhaug har skrevet en bok det er svært vanskelig å legge fra seg. En bok der leseren blir drevet frem fra side til side nesten uten mulighet for en pause.

I Se en annen vei spenner Torkil Damhaug opp et lerret som inneholder det meste av ingrediensene til en komplett roman, ikke malt med brede strøk, men med sirlig pensel og stor detaljrikdom og kunnskap. Språket er rikt og direkte, aldri kjedelig eller langtrukket. Det er kort og godt en tekst uten ett ord for mye, full av spenning og psykologiske detaljer. […].

Det er, kort og godt, en drivende god bok Damhaug har skrevet og det spørs om ikke forfatteren kan gjøre plass i våpenskapet til nok en Rivertonpris.»