Ti juleromaner som setter deg i julestemning

SkjønnlitteraturRomanerTi juleromaner som setter deg i julestemning

Lys opp adventstiden med en juleroman! Disse bøkene av bl.a. Kjersti Herland Johnsen, Tracy Rees og Siri Østli vil garantert gi skikkelig julestemning.

Estimert lesetid 7min
Tre juleromaner utstilt på gulvet foran pyntet juletre
Blant årets fineste julebøker finner vi Kjersti Herland Johnsens «Jul på Himmelfjell hotell», Tracy Rees’ «Juleønsket» og Anne Marie Ryans «Den beste julegaven». (Foto: Maria Kleppe Vihovde/Lina Hindrum)

Den er den tida på året igjen: Lysene begynner å poppe opp overalt, og butikkvinduene fylles opp av juledekor. Når desember nærmer seg for alvor er det lov å hengi seg til julestemningen. Her er ti juleromaner med hyggegaranti.

Kjersti Herland Johnsen, Jul på Himmelfjell hotell

Gamle hemmeligheter, knuste drømmer og nye sjanser. Jul på Himmelfjell hotell er med sin sjarme, varme og spenning en perfekt jule-feelgood, og vil med sikkerhet fremkalle den rette julestemningen.

Den kjente fjellklatreren og ekspedisjonslederen Ingrid Berg har vendt hjem fra det store utland for å overta ledelsen av Himmelfjell hotell, som familien hennes har drevet i generasjoner. Julen nærmer seg, og mange gjester er ventet. Forventningene er høye, og Ingrid blir sett som det tradisjonsrike klatrehotellets redningskvinne.

Men – det er duket for forviklinger. Det blir etter hvert tydelig at det er noen som ikke ønsker at Ingrid skal lykkes med hotelldriften, og fallhøyden er stor. Og der har Ingrid et problem: Hun har blitt redd for høyder.

På Hverdagsnett.no har Anne Lise Johannessen allerede anmeldt Jul på Himmelfjell hotell. Hun triller en femmer og skriver: «Søt historie som rommer både juleforberedelser, mystikk og en dose romantikk […] En hyggelig bok å lese i førjulstida».

Sjarmerende, varm og spennende – Kjersti Herland Johnsens Jul på Himmelfjell hotell er perfekt jule-feelgood.

Tracy Rees, Juleønsket

Juleønsket er en stemningsfull julefortelling fra Tracy Rees, som både ligger så å si konstant på norske bestselgerlister og som også var en av selveste Lucinda Rileys favoritter.

I den vakre landsbyen Hopley daler snøen ned og glitrende lys tennes overalt. Men tretti år gamle Holly har ingen julestemning. Julen skal jo være den beste tiden på året, men hun føler ikke for å feire. Ikke etter at kjæresten forlot henne og allerede venter barn med en annen. Så Holly planlegger derfor en rolig jul alene.

Som lærer blir hun kjent med nyinnflytteren Edward og hans åtte år gamle datter. Hun forstår raskt at noe har skjedd som har gjort denne jenta så forsiktig og stille. Kanskje hun kan gjøre noe for å hjelpe henne? Til tross for gnisten som oppstår mellom Holly og Edward, vet Holly at hun må beskytte seg selv. Hun bør i hvert fall ikke forelske seg. Men da har hun har ikke regnet med julens spesielle magi.

Anne Marie Ryan, Den beste julegaven

Den beste julegaven er en oppløftende juleroman for alle som elsker bøker.

Det er snart jul, og snøen laver ned i Cotswolds. Simon og Nora gleder seg til jul, selv om bokhandelen de driver er i økonomiske vansker. Som en siste gave til beboerne i landsbyen sender Nora og Simon ut seks ulike bøker til folk som kan trenge en oppmuntring. På hver sin måte er disse bøkene med på å endre folks liv til det bedre, selv om det trolig er altfor sent å redde bokhandelen.

«Krøll deg sammen i godstolen med denne hjertevarme fortelllingen om julens magi, bøker og vennskap.», skriver Booklist.

Siri Østli, Adventskalenderen

I sjarmerende Adventskalenderen balanserer feelgood-veteran Siri Østli humor, alvor og romantikk i fortellingen om Fie.

En helt ordinær tirsdag forteller mannen til Fie at han vil skilles. Han er tannlege, og i mange år har Fie vært ektemannens trofaste tannlegeassistent. Nå blir hun forvist til en liten og utrivelig loftsleilighet på den andre siden av byen. Fortvilet over at livet brått er snudd opp ned, forsøker Fie å dempe sorgene med beroligende tabletter. Den voksne sønnen er flau over morens sammenbrudd og tar ikke telefonen når hun ringer.

Det er søsteren Sara som vekker Fie og nærmest forlanger at hun tar grep. Hun gir Fie en utfordrende adventskalender. Det skal vise seg å bli en opplevelsesrik, til tider overveldende, men ganske fin adventstid likevel.

Beate Grimsrud, God jul. Hvor er du?

En av våre fremste forfattere skrev noen år tilbake denne perlen av en julebok, og i fjor ble den gjenutgitt. I God jul. Hvor er du? skriver Grimsrud morsomt og nostalgisk om jul og tar oss med på en helt spesiell reise.

Bokas fortelling starter i julen 2011. I Wadi Rum-ørkenen ligger romanens hovedperson og ser på stjernehimmelen sammen med søsteren. Minnene om tidligere juler strømmer på: om barndommens forventninger som ble brutt, om ikke å feire jul, om en jul i Harlem. Om soveplasser på ulike steder i verden. Kort og godt underfundige og filosofiske betraktninger med Grimsruds helt spesielle blikk på livet.

Florence McNicoll, Et hjerte av gull

i Et hjerte av gull handler det om hvordan nye vennskap kan redde julen.

Vi møter Kathy, som ble enke for noen år sidenn og som fortsatt ikke har kommet over tapet. Hun synes det er vanskelig å fylle dagene, og sønnen, som hun har hatt godt selskap i før, er i ferd med å stifte sin egen familie. Når julen nærmer seg, vet hun ikke helt hvor hun hører hjemme. Et omplasseringshjem for hunder og katter skal vise seg å bli stedet hvor Kathy finner nye venner. Og hvem vet, kanskje er det en forelskelse på lur også?

Poppy Alexander, 25 dager til jul

Vanligvis ville Katy Potter omfavnet julehøytiden. Hun har pleid å starte forberedelsene tidlig på høsten, så mye har hun gledet seg, men etter at ektemannen dro ut i krigstjeneste, er alt snudd på hodet.

Katy hater desember, men hun er fortsatt mor, og må sørge for at sønnen Jack får en jul han vil huske. Kate trenger et lite julemirakel, om hun så må arrangere det selv. Hun setter igang med å forberede verdens beste julefeiring, men det er visst ikke alt som lar seg planlegge …

Florence McNicoll, Julens ni liv

På Battersea hunde- og kattepensjonat prøver Laura desperat å finnet et nytt hjem til en rufsete og snill hunnkatt som heter Felicia. Lauras kjæreste kan ikke begripe hvorfor hun bruker så mye tid på dette kattehjemmet. Det er en viktig ting han ikke forstår: Kattene er ikke bare jobb, de er selve livet!

Gjennom desember klarer Laura til slutt å gjøre avtaler med ni ulike personer på kattehjemmet. Alle ønsker seg litt mer kjærlighet til juletida som kommer, og finner det i sine nye kjæledyr. Men en dag står Aaron på døra, og da er det ikke bare den kresne katten Felicia som blir sjarmert. Det spørs om ikke også Laura blir det.

Cecelia Ahern, Gaven

Lou er fanget i tidsklemma og prøver alltid å være to steder samtidig og gjøre flere ting på en gang. Likevel glemmer han farens 70-årsdag, forsømmer ekteskapet og har ikke tid til å skifte bleier på sin egen sønn.

En dag møter han den hjemløse Gabe. Til sin store overraskelse hjelper han Gabe inn i postavdelingen i firmaet hvor han jobbet. Lite aner han at dette møtet skal endre alt.

Med Gaven gir Cecelia Ahern, forfatter bl.a. av verdensuksessen PS: Jeg elsker deg!, oss en medrivende fortelling full av sjarm, humor og en liten dose magi som treffer midt i hjertet.

Jenny Bayliss, En mann til jul

En mann til jul – men er han den rette?

Kate Turner er ikke særlig god på romantiske forhold. Og i den søvnige landsbyen Blexford vrimler det ikke akkurat av aktuelle friere. Uansett har Kate nok å gjøre som designer og som hjelpende hånd på den lokale kafeen.

Men så melder bestevenninnen henne på et datingopplegg for at hun skal finne kjærligheten til jul. Tolv dater med tolv forskjellige menn. Oddsen er vel endelig i Kates favør, eller?

Flere julebøker, både for små og store, finner du her.