Brageprisen til Beate Grimsrud (1963-2020): – Vi er uendelig glade og takknemlige, samtidig er det sårt

Både gleden over prisen og sorgen over ikke å kunne feire med forfatteren selv preget bror Bjørne Grimsrud og redaktør Kari Joynt da de mottok Brageprisen for skjønnlitteratur på vegne av vinneren.

Estimert lesetid 3min

Beate Grimsrud skulle bli den første forfatteren til å motta Brageprisen etter sin død. Etter å ha fått oppleve strålende kritikker og å havne på toppen av bestselgerlista, gikk hun bort 1. juli, etter en tids sykdom.

Det var derfor med blandede følelser at broren Bjørne Grimsrud og Grimsruds redaktør Kari Joynt mottok prisen på vegne av henne. Samtidig gir de oss i filmen et bilde av hvordan forfatteren helt til det siste selv opplevde suksessen med romanen Jeg foreslår at vi våkner.

Jeg foreslår at vi våkner er et hovedverk i Beate Grimsruds forfatterskap. I romanen dirrer en naken nerve og en vill håpefullhet, kombinert med forfatterens egensindige energi og særegne humor.

I tillegg til Beate Grimsrud var de nominerte i kategorien skjønnlitteratur Vigdis Hjorth med Er mor død, Olaug Nilssen med Yt etter evne, få etter behov og Per Marius Weidner-Olsen med Jeg hadde en oppvekst nesten som min egen.

– Rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer

Brageprisjuryen skriver dette i sin begrunnelse for tildelingen:

«Årets vinner av Brageprisen skjønnlitteratur rommer alt man håper skal befinne seg mellom to permer når man åpner en ny bok. Vinnerromanen er rett og slett et overflødighetshorn av skarpe formuleringer, presise observasjoner, svimlende filosofiske tanker og vilter fantasi.

Romanen har en egenartet fortellerstil der den nærmest flagrer hit og dit med uventede tankesprang og originale assosiasjoner uten å miste realitetene av syne. Fortellerstilen skaper en livlig stemning, og en vellykket kontrast til den mørke krefthistorien. Forfatteren har velutviklet sans for humor, og boken er fylt med kvikke replikker og spontane betraktninger, noe som gjør den til en litterær lesefest.

Romanens hovedperson får vite at hun har kreft, og skildringene av eksistensielle rystelsene som kommer i kjølvannet av å få en slik sjokkbeskjed er preget av klokskap og innsikt. Forfatteren skriver åpenhjertig og usentimentalt om prosessen fra syk til potensielt frisk, med en livsbejaende holdning som gir språket en særegen kraft.

I denne nyskapende vinnerromanen finnes ingen vanntette skott mellom realisme og eventyr, og det føles helt naturlig å ha selskap av de to følgesvennene rotta og reven, som konverserer om livets små og store spørsmål mens historien går sin gang.

Vi skulle så gjerne fått anledning til å følge dette unike og fantastiske forfatterskapet i mange år fremover, men slik gikk det dessverre ikke. Vi er derfor svært glade for å kåre «Jeg foreslår at vi våkner» av Beate Grimsrud som døde tidligere i år til vinner av årets Bragepris for skjønnlitteratur. Romanen er et høydepunkt i et originalt forfatterskap med solide, slitesterke bøker som fortjener et langt liv.»