Håvard Rem har skrevet et dikt for hver dag i året

Se video fra da Håvard Rem besøkte Boktips LIVE for å snakke om den kritikerroste poesisamlingen «Almanakk», som tok ham ni år å fullføre.

Estimert lesetid 2min

Håvard Rem er en av våre mest folkekjære poeter. Inspirert av gamle huspostiller og andaktsbøker har han de siste ni årene skrevet en bok med tekster til glede og ettertanke. Almanakk er en bok med ett dikt for hver dag i året, fra 1. januar til 31. desember. Årets mange merkedager er markert med egne dikt, fra påske og jul til kvinnedagen og podagradagen.

Her er sangtekster, sonetter, blues, nidviser og stev om forelskelse og alderdom, om svangerskap og terrorhendelser, om døgnet og året, om livet og tiden etter siste istid. Mange av dem er minnedikt om mennesker som har gått bort de siste årene, kjente og ukjente, fra Rolv Wesenlund til forfatterens mor. 

Kritikerrost

Almanakk har ligget mange uker på bestselgerlistene, og fikk rosende ord fra anmelderne. Emil Otto Syvertsen i Fædrelandsvennen ga Almanakk terningkast 5, og skrev: « Man kan assosiere både til André Bjerke og Jens Bjørneboe, til haiku og Olav H. Hauge men hele veien er det Håvard Rem som skriver og imponerer.»

Jan Erik Vold skrev i Dag og Tid at «Håvard Rem er original og sjølvstendig i det meste han gjev seg ut på. Som norsk poet liknar han ikkje på nokon.»