Etterlengtet oppfølger: Sendkers «Kunsten å være den man er» er her

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerEtterlengtet oppfølger: Sendkers «Kunsten å være den man er» er her

En astrolog i Burma ga den tyske journalisten Jan-Philipp Sendker troen på å bli forfatter. Nå er romanene hans oversatt til over 30 språk, og andre bok i Burma-trilogien er endelig ute på norsk.

Estimert lesetid 4min
Portrett av Jan-Philipp Sendker
Jan-Philipp Sendker fikk spådd debutromanen Kunsten og høre hjerteslags suksess av en astrolog i Burma. Nå er oppfølgeren her. (Foto: Frank Suffert)

I år 2000 dro Sterns Asia-korrespondent, Jan-Philipp Sendker, til Burma for sjuende gang for å drive research for den romanen han hadde drømt om å skrive siden han var 13 år gammel.

I Burma hadde Sendker fra første besøk blitt overveldet av varmen. Ikke bare den fysiske, men også den menneskelige. Han hadde møtt en vennlighet, verdighet, høflighet, åpenhet og nysgjerrighet som han aldri hadde opplevd tidligere.

Astrolog spådde romansuksess

Til tross for at han selv anså seg som en rasjonell vestlig tenkende, gjorde han det mange burmesere ville ha gjort. Han gikk til en astrolog for å få råd, og som ut fra fødselstidspunkt, dato og sted, skulle vurdere om romanen kunne bli en suksess. Tilbakemeldingen var klar. Romanen ville bli en suksess – en stor suksess.

To år etter kom Kunsten å høre hjerteslag ut i Tyskland, og den solgte bare 6000 eksemplarer. Den skuffede forfatteren tenkte at astrologen tok feil og gikk tilbake til jobben som journalist hos Stern i tre år til. Så langsomt begynte ryktet å spre seg om hvilken stor roman han hadde skapt, og salgstallene økte kraftig.

Nå er Kunsten å høre hjerteslag oversatt til over 30 språk og har solgt millioner av eksemplarer verden over. Her i landet har den toppet pocketlisten siden januar, og oppfølgeren, Kunsten å være den man er, har akkurat kommet ut.

Skrevet i stjernene

Kunsten å høre hjerteslag handler om Tin Win, en vellykket advokat i New York. Han er opprinnelig fra Burma, men hans amerikanske familie, kone og to barn, vet nesten ingenting om hans oppvekst og bakgrunn. En dag like etter at datteren Julia har fått sin juridiske embetseksamen, forsvinner han uten et ord. Familien tvinges til å akseptere at det siste sporet slutter i Bangkok.

Fire år senere finner Julia et førti år gammelt kjærlighetsbrev som faren skrev til en ukjent kvinne i en landsby i Burma. Hos Julia tennes håpet igjen, og hun bestemmer seg for å oppsøke kvinnen i brevet. Når Julia ankommer den lille landsbyen i fjellene, ender hun opp i en fremmed verden. I landsbyens tehus blir hun kjent med en mann som forteller en bemerkelsesverdig historie om en blind gutt og en jente med misdannede føtter, om det som er skrevet i stjernene og kjærligheten som overvinner alt.

Dypt inntrykk

Kunsten å høre hjerteslag er en storslagen kjærlighetsroman, som også her til lands har fått en fantastisk mottakelse. Kristine Isaksen i VG ga boken en femmer på terningen og skrev: «Det går en understrøm av livsmot gjennom boken som sitter igjen i leseren etter endt lesning. (…) romanen inneholder virkelig fortellingens kraft. Tin Wins hemmelige og ulykkelige kjærlighetshistorie gjør dypt inntrykk.» Reaksjonene blant bokhandlerne har også vært overstrømmende. For eksempel fra Anne-Marie Støverud på ARK Gardermoen : «Hvilken bok! Jeg falt fullstendig for den, tror det er den vakreste boka jeg noen gang har lest. Fantastisk.»

I oppfølgeren Kunsten å være den man er møter vi Julia igjen, ti år etter at hun dro til Burma for første gang. Hun er da en vellykket forretningsadvokat på Manhatten som plutselig stiller seg noen helt eksistensielle spørsmål: Hvem er du egentlig, hvem og hva føler du nærhet til og hva vil du med livet ditt. Igjen drar hun til Burma for å finne svar.

Denne romanen er like underholdende og engasjerende som Kunsten å høre hjerteslag. Jan-Philipp Sendker skriver om å finne seg selv, gripe mulighetene og følge sine drømmer. Sendker har en sterk fascinasjon for buddhismen, men han tror ikke på karma. Derimot er han opptatt av buddhismens tro på at man selv er ansvarlig for alt man gjør eller ikke gjør, og at alt derfor har konsekvenser. I tillegg mener han det finnes mer mellom himmel og jord enn det vi kan forklare. Som en av hans personer sier: «Ikke alt det som er sant kan forklares, og ikke alt som kan forklares er sant.»

Jan-Philipp Sendker fulgte sine store drøm og har skapt et romanunivers som mange av oss både lar oss underholde av og ikke minst føler at vi blir klokere av.