Beate Grimsruds «God jul. Hvor er du?» er en perfekt samtalestarter i jula

SkjønnlitteraturRomanerBeate Grimsruds «God jul. Hvor er du?» er en perfekt samtalestarter i jula

– Hun skriver menneskelig og morsomt så jeg må le, samtidig som hun minner meg på at døden fins, sier Beate Grimsruds redaktør. I ukas perle «God jul. Hvor er du?» skriver Grimsrud på sin særegne måte om juleminner, gleder, sorger og forventninger.

Estimert lesetid 3min
Omslag God jul. Hvor er du?
Beate Grimsrud var kjent for å skrive originale, treffende tekster. I denne perlen av en julebok «God jul. Hvor er du?» får vi historier om mennesker og minner fra juletider.

Beate Grimsrud ble for alvor kjent i Norge da hun utga sin aller siste bok. Jeg foreslår at vi våkner ble skrevet parallelt med en kamp mot kreftsykdom, og da boka mottok Brageprisen for 2020 hadde forfatteren forlatt verden.

Grimsruds forfatterskap er rikt og fylt med skjulte perler. I God jul. Hvor er du? Julaftener jeg har levd, steder jeg har sovet og søsteren min samler hun refleksjoner rundt julen og hva den har betydd for henne gjennom livet.

For Kari Joynt, Grimsruds redaktør i Norge, er God jul. Hvor er du? en viktig del av julefeiringen når familien samles rundt bordet.

– Hvert år leser vi fra Beate Grimsruds bok under julemiddagen hjemme hos meg. Juleboka hennes gir så mange innganger. Til selve jula, høytiden som mer enn noen annen får oss til å gjøre opp en slags status over oss selv: livet vårt, familien, vennene, ønskene, drømmene, lengslene. Og skuffelsene, så klart, sier hun.

Kjøp God jul. Hvor er du? her

Juleminner

I God jul. Hvor er du? har Beate og søsteren reist fra den norske julefeiringa. De befinner seg et helt annet sted, nemlig ute i ørkenen. Og der, i teltet ved bålet, går tankene tilbake til julaftener søstrene har delt. Der ute er de omgitt av sand istedenfor snø. Og den eksotiske, fremmede, men bibelske settingen blir åpningen til samtalene hvor de minnes gavene, julemåltidene, menneskene som har møttes fra år til år, glede og savn.

På underfullt vis knytter Grimsrud disse tankene opp til det verdifulle livet og til vårt grunnleggende ønske om å høre til, høre sammen, være varme og trygge.

Et av minnene som Grimsrud skriver om, er selv ventetiden på den store dagen. Som hos de fleste andre barn var timene frem til selve julegaveutdelingen lange hos familien Grimsrud:

«Vi virret forventningsfulle rundt i huset og visste ikke hva vi skulle ta oss til de timene som var igjen. Vi forstyrret mamma som var uhyre stresset og ikke kunne puste ut før vi satt i kirkebenkene klokken tre og hun lyttet eller lyttet ikke til hva presten hadde å si«, skriver hun i boka.

Bilde sakset fra God jul. Hvor er du?
«Nå er det hundre vers igjen til julegaveutdelingen» skriver Beate Grimsrud under dette bildet i «God jul. Hvor er du?» Foto: Privat

Alle tider, samtidig

Kari Joynt trekker frem Grimsruds forhold til tid i tekstene sine som et helt særegent trekk ved forfatterskapet.

– I fjorårets roman, Jeg foreslår at vi våkner, skriver Grimsrud at «Tiden er vår fortelling. Den er det dyrebareste vi noensinne har fått.» Tiden er helt sentral også i God jul – hvor er du?, og da ikke som den vanlige forestillingen om at tiden går.

I Beate Grimsruds litterære verden kan alle tider eksistere samtidig, være levende samtidig, og dermed kommer fortellingene tett på oss og berører oss.

– Hun skriver menneskelig og morsomt så jeg må le, samtidig som hun minner meg på at døden fins. Det er så stor kraft i den grimsrudske fortellermåten!, sier Joynt.

Kjøp God jul. Hvor er du? her