Fra «Gave» av Gro Dahle

Norske diktNorske diktFra «Gave» av Gro Dahle

Julas kanskje fineste diktsamling er «Gave» av Gro Dahle. Den handler om nesten alle aspekter ved jula og er årets julegave til poesielskeren.

Estimert lesetid 2min
Foto av snøkrystaller som har landet på en treplanke
«God jul til snøen, / den første snøen, / en kåpe full av forhåpninger». Gro Dahles nydelige dikt om snøen gir oss akkurat den førjulsstemningen vi trenger. (Foto: Unsplash)

Gro Dahle er en av Norges mest markante og populære poeter. Hun er en kjær forfatter både for barn og voksne. Dahle har gitt ut 18 diktsamlinger hvorav tre er skrevet for barn. Hun har mottatt en rekke litterære priser og utmerkelser for forfatterskapet sitt, blant annet Brageprisen og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur.

«Dette er en gave!»

Høstens diktsamling fra Gro Dahle er særdeles aktuell. Den heter Gave, og handler om alle aspekter ved jula. Den har fått varm mottakelse, og i Tønsbergs Blad gav Finn Stenstad den terningkast 6! Under tittelen «Dette er en gave!» skrev han bl.a.: «Så julevakker er denne boka at den verken trenger innpakningspapir eller ekstra tilbehør.»

I Gave skriver Gro Dahle så det varmer og glitrer. Jula er en tid for mirakler og sju slag og snø og sammenbrudd og tur med hunden og stjerne-natt og gaver og gammelt agg og krangler og fødsel og tårer. For tida rundt jul er så tett. Av forventning, glede og skuffelse. Her er familier som samles rundt et stort bord og mange tradisjoner. Her er Maria som skal føde og ikke helt forstår hvordan hun kunne bli gravid. Som alltid hos Gro Dahle finner vi det høystemte og hverdagslige, det fine og det vonde, side om side.

Gro Dahles Gave er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.

Fra «Gave»

God jul til snøen,
den første snøen,
en kåpe full av forhåpninger,
lette gardiner og silkelaken.
Det tynne laget med melis og mel.
Det første kysset
og så flere,
lette flak,
fuktige lepper
mot pannen, kinnene, nesa, munnen.
Elsker deg, elsker deg ikke
Elsker deg, elsker deg ikke
Ingen løfter, ingen forlovelse,
bare en uberegnelig elsker
som forsvinner før natten er over.

Gro Dahles Gave er tilgjengelig som e-bok, lydbok og i fysisk format.