Synne Sun Løes på Boktips LIVE: Eggkasting og nullvisjon

Tidligere i høst var Synne Sun Løes gjest på Boktips LIVE. – Jeg hadde lyst til å tulle med psykologen, sier hun om sin siste bok, «Sinnapsykologen».

Estimert lesetid 2min

Synne Sun Løes har skrevet høstens morsomste psykologroman. I Sinnapsykologen møter vi psykolog Idunn Jæger, som er 49 år og singel. Hun gruer seg ekstremt til at sønnen Gustav snart skal i militæret, og er rasende over pakkeforløp og nullvisjon for selvmord i psykisk helsevern. Romanen ulmer av oppgitthet over norsk helsevern.

– Det er mange fine ord i omløp, men hva betyr nullvisjon i praksis? spør Synne Sun Løes i Boktips LIVE-intervjuet.

– Det er jo veldig vanskelig for psykisk helsevern å gjennomføre. Nullvisjon betyr en enorm grad av tvang og overvåkning, eller at man bare tar inn folk som har det bra, som ikke er i noen risiko.

Ulmende raseri

I åpningsscenen til Sinnapsykologen står Idunn og kaster egg på sin egen arbeidsplass. Scenen er inspirert av en ekte hendelse, kan Løes fortelle i intervjuet.

– Jeg har ant et ulmende raseri hos mange i helsevesenet. Det er vanskelig å være behandler fordi man blir presset fra så mange kanter. Man havner i en skvis med veldig mange krav, og man skal holde folk i live samtidig.

Behandlerne må være roboter for å mestre jobben, mener hun.

– Men de er jo mennesker, og det må man ikke glemme.

Ville tulle med psykologen

Det er også en god dose humor i Sinnapsykologen.

– Psykologi har blitt så seriøst, sier Løes.

– Det er psykologer i enhver avis som gir gode råd og det skrives veldig mye om depresjon, angst og alt. Jeg hadde lyst til å tulle med psykologen. 

Mottakelsen av boka tyder på at humoren treffer. Oda Faremo Lindholm i VG mener boka gir «… et både lærerikt og skarpt skråblikk på psykisk helsevern», mens Nettavisens Jan Øyvind Helgesen synes «Synne Sun Løes har skrevet en veldig morsom bok.»

– I gamledager var det prestene man gikk til for sannheten, i dag er det psykologen. Det er kanskje bra. Jeg vet ikke. Men det er gøy å tulle litt med guder, sier hun videre.

Den treffende satiren har fått forlaget til å sammenligne Løes med både Nina Lykke og Henriette Stensrups Pørni. Historien om Idunn fikk Nettavisen til å oppfordre alle som har noe med helsesektoren å gjøre å «gripe denne boka begjærlig. Hvis de tør!».