Et juledikt fra «Gave» av Gro Dahle

Norske diktNorske diktEt juledikt fra «Gave» av Gro Dahle

Nå da gavene er pakket opp, er ukas dikt naturligvis hentet fra Gro Dahles nye diktsamling «Gave».

Estimert lesetid 2min
Gro Dahle skriver om jula så det varmer og så det glitrer i sin julediktsamling «Gave». Det hverdagslige står side om side med det høystemte, og i dette diktet får doen sin hyllest. (Foto: Unsplash)

Gro Dahle er en kjent og kjær forfatter både for barn og voksne. Hun har gitt ut 18 diktsamlinger hvorav tre er skrevet for barn. Hun har mottatt en rekke litterære priser og utmerkelser for forfatterskapet sitt, blant annet Brageprisen og Kulturdepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur.

Terningkast 6

Gave handler om alle aspekter ved jula. Den har fått en varm mottakelse, og Finn Stenstad i Tønsbergs Blad ga den terningkast 6. Under tittelen «Dette er en gave!» skrev han f.eks.: «Så julevakker er denne boka at den verken trenger innpakningspapir eller ekstra tilbehør.»

Gro Dahle skriver så det varmer og glitrer. Jula er en tid for mirakler og sju slag og snø og sammenbrudd og tur med hunden og stjerne-natt og gaver og gammelt agg og krangler og fødsel og tårer. For tida rundt jul er så tett. Av forventning, glede og skuffelse. Ukas dikt viser at selv doen din bør få en hyggelig julehilsen.

God jul til doen også,
den gamle gode doen,
som er den samme
nå som før, i dag som i går,
står den og er forberedt på det verste,
klar til å yte sitt ypperste,
gjennomføre sine mirakler,
leve opp til sitt rykte.
For ingen er så god
som nettopp en do er
til å holde på maska og smile
som om ingenting har skjedd.