Linn Ullmann intervjuer Naja Marie Aidt i Boktips’ podcast

Det er mye kraft i sinne, tror Naja Marie Aidt. Hør Linn Ullmann intervjue Nordisk Råd-vinneren i ukens podcast-episode.

Estimert lesetid 2min
Portrett av Naja Marie Aidt og Linn Ullmann
Da Poesifest gikk av stabelen i desember ble festivalens festpoet Naja Marie Aidt intervjuet på scenen av Linn Ullmann.

Naja Marie Aidt er en av Danmarks største samtidsforfattere, kanskje mest kjent her til lands for minneboken Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake. I vinter er hun aktuell på norsk med diktsamlingen Poesibok, som kom på dansk i 2008, samme året som Aidt ble tildelt Nordisk Råds Litteraturpris. 

Som Festpoet på Poesifest i desember ble hun intervjuet på scenen av Linn Ullmann. Hun holdt også en prolog, der hun forsøkte å formidle hva poesien er, og ikke minst hva den gjør med oss lesere. Gikk du glipp av det, kan du høre både prologen og intervjuet i denne ukens episode av podcasten vår:

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Mye kraft i sinne

I intervjuet påpeker Linn Ullmann at det finnes mye sinne i Aidts forfatterskap. Aidt mener at det hun selv kaller vrede kommer fra barndommen, og hun innrømmer at hun var mye sint som barn etter at foreldrene ble skilt. Da flyttet hun fra Grønland til København. Hun utviklet noe psykologene nå ville kalle en atferdsforstyrrelse, som førte til at hun fikk mange utfordringer med omgivelsene. Det er mye kraft i sinne, sier Aidt, som kanaliserer sinnet fra barndommen inn i diktene sine.

Å skrive om den største katastrofen i livet

I mars 2015 døde Naja Marie Aidts sønn Carl i en ulykke, 25 år gammel. Denne personlige tragedien skrev Aidt om i Carls bok som på norsk heter Har døden tatt noe fra deg så gi det tilbake. Det er en rasende ærlig bok om hvordan sorg føles, hvordan den forandrer ens forhold til virkeligheten, til ens nærmeste, til tiden. Linn Ullmann og Naja Marie Aidt snakker mye om hvordan det er mulig å finne et språk til den aller største smerten.