Bli kjent med hele Lucinda Rileys «De syv søstre»-serie

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerBli kjent med hele Lucinda Rileys «De syv søstre»-serie

Har du ennå ikke kastet deg på Lucinda Riley-bølgen? Nå er det kanskje på tide. Bestselgerdronningen hylles av norske anmeldere for sin siste bok «Solsøsteren», som er sjette bok ut i serien De syv søstre.

Estimert lesetid 7min
Omslag for De syv søstre av Lucinda Riley
Lucinda Riley er født i Irland, og skrev sin første bok som 24-årig. Bøkene hennes er oversatt til over 30 språk og har solgt i over 15 millioner eksemplarer. Serien «De syv søstre» er hennes største suksess til nå. (Foto: Åsmund Holien Mo)

Lucinda Riley har vært å finne på de norske bestselgerlistene hver eneste uke de siste fire årene. Iblant med mer enn én bok samtidig. Det er ganske unikt! Ferske Solsøsteren er sjette bok ut i serien, og mens det ikke er noen tvil om at norske lesere elsker De syv søstre-serien, ser det ut til at anmelderne også har sluttet seg til fanskaren. NRK omtaler boka som «forfriskende original», mens VG belønner den med en god femmer på terningen.

Hvem er egentlig de syv søstrene? Bli bedre kjent med alle bøkene i serien lenger ned i artikkelen.

– Formidabel pageturner

Det er anmelder Guri Hjeltnes som står bak VG-anmeldelsen, som i tittelen kaller Solsøsteren en «Formidabel pageturner». Hun skriver: «Solsøsteren tar leseren på tur og med storm på upper class i Storbritannia, på Manhattan og til kolonitidens Kenya. No more, no less.» Solsøsteren har «trivsel og susende sjarm i overflod», og hele serien De syv søstre karakteriseres som «et imponerende skrivemaraton».

Riley vet å punche inn miljøer, detaljer, godbiter og parallellhistorier i fortid og nåtid. Hun overvinner, ja, jeg innrømmer det, den mest standhaftige skeptiker med sin fortellerglede og fortellerevne.

Guri Hjeltnes, VG
Seks av syv bøker i serien om søstrene er nå ute. Solsøsteren er siste søster ut, til begeistring fra både lesere og anmeldere. (Foto: Åsmund Holien Mo)

– Forfriskende original

NRK slår i sin anmeldelse fast: «Nok en formidabel fortelling av Lucinda Riley.». Anmelder May Grethe Lerum er åpenbart begeistret:

«Lucinda Riley plasserer ganske så elegant sin leser på første rad når famøse mord og historiske kjendis-tragedier inntreffer. […] Dette verket, som de fleste av Rileys bøker, røper en stor pasjon for historie og research. […] selv om man ser utenfor denne sjangeren, er det ikke mange forfattere som ville klart å forme så mange og ulike miljøer på en gjennomført medrivende og levende måte.»

Riley skriver med en oppriktig pasjon for historie og mennesker, og evner å bryte ned selve livets store drama til tablåer av gjenkjennelighet og universell hverdagsetikk. Både boken og serien er en formidabel komposisjon

May Grethe Lerum, NRK

Serien om De syv søstre

De syv søstre refererer til stjernehopen Pleiadene, eller sjustjernene. De er synlige fra nesten overalt i verden, og skinner fra solnedgang til soloppgang. Fortellingene om Pleiadene har blitt fortalt i ulike kulturer i årtusener. Som regel er bare seks stjerner synlige, og den syvende stjernen omtales gjerne som den forsvunne pleiaden.

En kveld for mange år siden sto Lucinda Riley hjemme i England og kikket opp på stjernehimmelen. Riley interesserte seg for mytologien rundt stjernehopen, og bestemte seg for å bringe de mytologiske søstrene inn i vår moderne tid. Snart var idéen til serien om De syv søstre født.

Her finner du alle bøkene!

De syv søstre: Maias historie

Serien starter med boka De syv søstre hvor Maia D’Apliése og hennes fem søstre samles i barndomshjemmet Atlantis – et vakkert slott ved bredden av Genèvesjøen – etter at adoptivfaren deres, den mystiske mangemillionæren Pa Salt, er død. Begravelsen har allerede funnet sted, kroppen hans er senket i havet. Han har etterlatt hver søster et spor som skal lede dem tilbake til deres opphav.

Dette sporet fører Maia på en reise til et falleferdig herskapshus i Rio de Janeiro i Brasil, hvor hun begynner å pusle sammen sannheten om sin familie og lærer å kjenne historien om den lidenskapelige Izabela Bonifacio, som levde i Rio på 1920-tallet. I tillegg fletter Lucinda Riley også inn virkelige personer i hver bok, og i De syv søstre møter vi arkitekten Heitor da Silva Costa, mannen bak den kjente Kristusstatuen.

Stormens søster: Allys historie

Serien fortsetter med Allys historie i Stormens søster, der store deler av handlingen er lagt til Norge, landet forfatteren har lengtet til helt siden hun som liten jente fikk en plate med Griegs musikk av faren sin. Derfor føltes det også naturlig at nettopp Edvard Grieg fikk en av hovedrollene i romanen.

Allys spor i jakten på sitt biologiske opphav leder henne altså til Norge, der hun oppdager at hennes egen historie er nært knyttet til historien til en ung og ukjent sangerinne, Anna Landvik. Hun levde for over hundre år siden, og var med i den første oppsetningen av Ibsens Peer Gynt, med Griegs berømte musikk.

Skyggesøsteren: Stars historie

Den tredje boken i serien har tittelen Skyggesøsteren. Her følger vi den tredje søsteren, Star, som begynner å lete etter sin arv i Lake District og London på kong Edwards tid – og som etter hvert finner sin egen fremtid i et antikvariat i det moderne London.

I fortidshistorien møter vi den sta og uavhengige Flora. Hun er lykkelig hjemme i Lake District, men krefter utenfor hennes kontroll fører henne til London, der hun dras mellom kjærlighet og forpliktelser overfor familien. Hun blir en brikke i et spill der hun ikke kjenner spillereglene.

Perlesøsteren: CeCes historie

I bok nummer fire, Perlesøsteren, er turen kommet til CeCe, som alltid har følt at hun ikke passer inn. Etter at søsteren Star fant den store kjærligheten, kjenner hun seg ekstra ensom. Hun slutter på kunstutdanningen for å finne sitt biologiske opphav. Det eneste sporet hun har er et gammelt fotografi og navnet på en kvinnelig pioner som bodde i Australia for over hundre år siden.

Hundre år tidligere får Kitty McBride, en prestedatter fra Edinburgh, muligheten til å reise til Australia som ledsagerske. Her møter hun sin skjebne i form av tvillingbrødrene Drummond og Andrew – den ene vilter og ustyrlig, den andre ambisiøs arving til en formue basert på perlefiske.

Månesøsteren: Tiggys historie

Den forrige boka i serien var den enormt populære Månesøsteren. Her er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne befinner hun seg i det skotske høylandet, der hun har fått drømmejobben. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird.

På Kinnaird treffer hun også Chilly, en eldre sigøyner som forteller henne at hun har en sjette sans som er nedarvet fra hennes forfedre – og at det er forutbestemt at han er den som skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania.

I skyggen av det praktfulle Alhambra oppdager Tiggy sin forbindelse til de legendariske sigøynerne i Sacromonte som ble fordrevet under borgerkrigen – og til «La Candela» – sin tids mest berømte flamenco-danserinne.

Solsøsteren: Electras historie

Den sjette, og nest siste, boka i serien er splitter nye Solsøsteren. Her tas vi med mellom Manhattan og Afrikas praktfulle, vidåpne sletter.

For omverdenen er Electra D’Aplièse kvinnen som har alt: Hun er vakker, rik og berømt – og er en av verdens toppmodeller.

Men under den perfekte overflaten har Electras allerede skjøre sinnstilstand blitt rystet av farens dødsfall. I sin fortvilelse tyr hun til alkohol og andre rusmidler. Mens folk rundt henne frykter for Electras helse, mottar hun et brev fra en fremmed kvinne som hevder at hun er hennes biologiske bestemor …

I 1939 ankommer Cecily Huntley-Morgan Kenya fra New York i håp om å reparere et knust hjerte. Hun bor hos sin gudmor ved bredden av den vakre innsjøen Naivasha. Her møter hun Bill Forsythe, en beryktet ungkar og storfebonde med nære forbindelser til den stolte Maasai-stammen.

Egentlig skal Cecily bare oppholde seg i Afrika noen få uker, men etter en sjokkerende oppdagelse, og med krigens trusler hengende over seg, har hun ingen mulighet til å reise hjem. Hun flytter til Wanjohi-dalen, og her bor hun isolert og alene – helt til hun møter en ung kvinne og gir henne et løfte som vil endre livet hennes for alltid.