Bli kjent med hele Lucinda Rileys «De syv søstre»-serie

SkjønnlitteraturUnderholdningsromanerBli kjent med hele Lucinda Rileys «De syv søstre»-serie

Det siste tiårets mestselgende bokserie, «De syv søstre», har blitt omfavnet av lesere så vel som anmeldere. Les alt om Lucinda Rileys episke saga her.

Estimert lesetid 9min
Foto av alle bøkene i Lucinda Rileys serie "De syv søstre"
Lucinda Riley rakk å fullføre syv bøker i serien «De syv søstre», før hun så altfor tidlig gikk bort. Etter morens innstendige ønske har nå eldstesønnen Harry Whittaker fullført den åttende og siste boka, «Atlas – historien om Pa Salt». (Foto: Maria Kleppe Vihovde)

Det hele startet da Lucinda Riley en kveld hjemme i England ble stående og se opp mot stjernehimmelen. Hun fikk øye på stjernehopen Pleiadene, oppkalt etter syv søstre i gresk mytologi, og bestemte seg for å bringe de mytologiske søstrene inn i vår moderne tid. Med det var idéen til den enormt suksessrike serien «De syv søstre» født.

Her finner du alle «De syv søstre»-bøkene i pocket!

Tiårets mest solgte serie

«De syv søstre» har blitt omfavnet av lesere så vel som anmeldere. Serien er det siste tiårets mest solgte serie her til lands, og Lucinda Riley har vært å finne på de norske bestselgerlistene hver eneste uke de siste fem årene, iblant med mer enn én bok samtidig – det er ganske unikt!

Som Guri Hjeltnes i VG skrev: «Få behersker denne sjangeren som Riley.»

Uforglemmelig avslutning

Lucinda Riley rakk å ferdigstille syv bøker om søstrene med den mystiske adoptivfaren Pa Salt, før hun etter lengre tids sykdom gikk bort i 2021.

Mange trodde siste kapittel i sagaen var skrevet, men til fansens store overraskelse kunne Riley like før sin bortgang melde at det skulle komme en åttende bok.

Lenge var det uvisst når – og i det hele tatt om – vi ville få svar på seriens største gåter. Heldigvis hadde Lucinda Riley vært godt i gang med manuset, og hun hadde også rukket å forberede sin eldste sønn Harry Whittaker, som hun ønsket at skulle fullføre fortellingen.

Denne våren skjedde det altså. Atlas – historien om Pa Salt er utkommet og Lucinda Riley-fans verden over kan endelig pusle de siste brikkene på plass.

Serien «De syv søstre»

Så hvem er egentlig de syv søstrene? «De syv søstre» refererer som nevnt til stjernehopen Pleiadene, eller Syvstjernen. De er synlige fra nesten overalt i verden, og skinner fra solnedgang til soloppgang. Fortellingene om Pleiadene har blitt fortalt i ulike kulturer i årtusener. Som regel er bare seks stjerner synlige, og den syvende stjernen omtales gjerne som den forsvunne pleiaden.

I Lucinda Rileys univers befinner vi oss i moderne tid, men alle søstrene har navn mer eller mindre direkte etter de mytologiske søstrene. Flere andre elementer i serien spiller også på den eldgamle myten.

Slår du ham? Se Lucinda Rileys sønn og medforfatter av Atlas, Harry Whittaker, bli quiz’et i hele «De syv søstre»-serien. (Video: Maria Kleppe Vihovde)

De syv søstre: Maias historie

Serien starter med boka De syv søstre hvor Maia D’Apliése og hennes fem søstre samles i barndomshjemmet Atlantis – et vakkert slott ved bredden av Genèvesjøen – etter at adoptivfaren deres, den mystiske mangemillionæren Pa Salt, er død. Begravelsen har allerede funnet sted, kroppen hans er senket i havet. Han har etterlatt hver søster et spor som skal lede dem tilbake til deres opphav.

Dette sporet fører Maia på en reise til et falleferdig herskapshus i Rio de Janeiro i Brasil, hvor hun begynner å pusle sammen sannheten om sin familie og lærer å kjenne historien om den lidenskapelige Izabela Bonifacio, som levde i Rio på 1920-tallet. I tillegg fletter Lucinda Riley også inn virkelige personer i hver bok, og i De syv søstre møter vi arkitekten Heitor da Silva Costa, mannen bak den kjente Kristusstatuen.

Kjøp De syv søstre som e-bok her

Stormens søster: Allys historie

Serien fortsetter med Allys historie i Stormens søster, der store deler av handlingen er lagt til Norge, landet forfatteren har lengtet til helt siden hun som liten jente fikk en plate med Griegs musikk av faren sin. Derfor føltes det også naturlig at nettopp Edvard Grieg fikk en av hovedrollene i romanen.

Allys spor i jakten på sitt biologiske opphav leder henne altså til Norge, der hun oppdager at hennes egen historie er nært knyttet til historien til en ung og ukjent sangerinne, Anna Landvik. Hun levde for over hundre år siden, og var med i den første oppsetningen av Ibsens Peer Gynt, med Griegs berømte musikk.

Kjøp Stormens søster som e-bok her

Skyggesøsteren: Stars historie

Den tredje boken i serien har tittelen Skyggesøsteren. Her følger vi den tredje søsteren, Star, som begynner å lete etter sin arv i Lake District og London på kong Edwards tid – og som etter hvert finner sin egen fremtid i et antikvariat i det moderne London.

I fortidshistorien møter vi den sta og uavhengige Flora. Hun er lykkelig hjemme i Lake District, men krefter utenfor hennes kontroll fører henne til London, der hun dras mellom kjærlighet og forpliktelser overfor familien. Hun blir en brikke i et spill der hun ikke kjenner spillereglene.

Kjøp Skyggesøsteren som e-bok her

Perlesøsteren: CeCes historie

I bok nummer fire, Perlesøsteren, er turen kommet til CeCe, som alltid har følt at hun ikke passer inn. Etter at søsteren Star fant den store kjærligheten, kjenner hun seg ekstra ensom. Hun slutter på kunstutdanningen for å finne sitt biologiske opphav. Det eneste sporet hun har er et gammelt fotografi og navnet på en kvinnelig pioner som bodde i Australia for over hundre år siden.

Hundre år tidligere får Kitty McBride, en prestedatter fra Edinburgh, muligheten til å reise til Australia som ledsagerske. Her møter hun sin skjebne i form av tvillingbrødrene Drummond og Andrew – den ene vilter og ustyrlig, den andre ambisiøs arving til en formue basert på perlefiske.

Kjøp Perlesøsteren som e-bok her

Månesøsteren: Tiggys historie

Den femte boka i serien har fått tittelen Månesøsteren. Her er det Tiggy som skal finne tilbake til sine røtter. Idet vi møter henne befinner hun seg i det skotske høylandet, der hun har fått drømmejobben. Hun skal ta seg av dyrene på den store og isolerte eiendommen Kinnaird, som drives av den gåtefulle Charlie Kinnaird.

På Kinnaird treffer hun også Chilly, en eldre sigøyner som forteller henne at hun har en sjette sans som er nedarvet fra hennes forfedre – og at det er forutbestemt at han er den som skal lede henne tilbake til røttene i Andalusia i Spania.

I skyggen av det praktfulle Alhambra oppdager Tiggy sin forbindelse til de legendariske sigøynerne i Sacromonte som ble fordrevet under borgerkrigen – og til «La Candela» – sin tids mest berømte flamenco-danserinne.

Kjøp Månesøsteren som e-bok her

Solsøsteren: Electras historie

Den sjette, og til nå sist utkomne, boka i serien er Solsøsteren. Her tas vi med mellom Manhattan og Afrikas praktfulle, vidåpne sletter.

For omverdenen er Electra D’Aplièse kvinnen som har alt: Hun er vakker, rik og berømt – og er en av verdens toppmodeller.

Men under den perfekte overflaten har Electras allerede skjøre sinnstilstand blitt rystet av farens dødsfall. I sin fortvilelse tyr hun til alkohol og andre rusmidler. Mens folk rundt henne frykter for Electras helse, mottar hun et brev fra en fremmed kvinne som hevder at hun er hennes biologiske bestemor …

I 1939 ankommer Cecily Huntley-Morgan Kenya fra New York i håp om å reparere et knust hjerte. Hun bor hos sin gudmor ved bredden av den vakre innsjøen Naivasha. Her møter hun Bill Forsythe, en beryktet ungkar og storfebonde med nære forbindelser til den stolte Maasai-stammen.

Egentlig skal Cecily bare oppholde seg i Afrika noen få uker, men etter en sjokkerende oppdagelse, og med krigens trusler hengende over seg, har hun ingen mulighet til å reise hjem. Hun flytter til Wanjohi-dalen, og her bor hun isolert og alene – helt til hun møter en ung kvinne og gir henne et løfte som vil endre livet hennes for alltid.

Kjøp Solsøsteren som e-bok her

Den savnede søsteren

I den syvende boka, Den savnede søsteren, er familien D’Apliése omsider på sporet av søster nummer syv, den savnede søsteren.

Maia og Ally oppdager at det bare finnes to ledetråder: adressen til en vingård på New Zealand, samt en tegning av en stjerneformet smaragdring. De ber CeCe, som bor i Australia, om å oppsøke vingården. Nå begynner et kappløp med tiden, og jakten fører søstrene til flere land, både New Zealand, Australia, Canada, Frankrike, England og Irland.

Men den siste søsteren forsvinner stadig like før de nærmer seg, og det kan virke som hun ikke ønsker å bli funnet.

Kjøp Den savnede søsteren som e-bok her

Atlas – historien om Pa Salt

Atlas – Historien om Pa Salt vil altså alt bli avslørt.

Paris, 1928

En gutt blir funnet, forkommen og døden nær, og en vennlig familie tar seg av ham. Den stille, talentfulle gutten blomstrer i sitt nye hjem, og familien gir ham et bedre liv enn han noen gang kunne ha drømt om.

Etter hvert som han vokser opp til en ung mann, som forelsker seg og blir student ved det prestisjetunge Conservatoire de Paris, hender det at han iblant glemmer fortidens redsler og trusselen som henger over ham. Men i sitt hjerte vet han at den dagen vil komme hvor han må flykte igjen.

Egeerhavet, 2008

For første gang er alle de syv søstrene samlet. De er om bord på Titanen for å ta et siste farvel med den gåtefulle faren de elsket så høyt. Til alles overraskelse har Pa Salt valgt å gi ledetråden til fortiden deres til Merry, den savnede søsteren, i form av en dagbok. Men for hver detalj som avsløres, dukker det opp nye spørsmål. Hvem var denne mannen som adopterte barn fra alle verdenshjørner? Søstrene må etter hvert innse at deres elskede far var en mann de knapt kjente. Og enda mer sjokkerende: Alle hans hemmeligheter kan få konsekvenser for dem den dag i dag.

Atlas – historien om Pa Salt av Lucinda Riley og Harry Whittaker spenner over et helt liv med kjærlighet og tap, den krysser grenser og hav og fører serien «De syv søstre» til frem til en fantastisk, uforglemmelig avslutning.

Atlas kan du bestille hjem her.
Kjøp Atlas som e-bok her.
Kjøp Atlas som medlastbar lydbok her.
Kjøp Atlas som CD-lydbok her.

Hele serien «De syv søstre» er oversatt av Benedicta Windt-Val.

Spesiell hilsen til norske lesere: Like før lanseringen av syvendeboka Den savnede søsteren i 2021 sendte Lucinda Riley ut denne hilsenen.