Roses for erotikken i «Kniven i ilden»: – Jeg satt ikke og lurte på om det ble bra eller dårlig, sier Ingeborg Arvola

Arvolas tipp-tipp-oldemor, skjønnheten Brita Caisa Seipajærvi, var beryktet og skandalebefengt. Det skulle bli stoff til mer enn én roman, forteller forfatteren på Boktips LIVE.

Estimert lesetid 6min

Ingeborg Arvola visste at det måtte med. For som hun sier fra scenen på Boktips LIVE:

– Når Brita Caisa og Mikko velger hverandre, og kaster vrak på så mange liv og skjebner, så er det jo på alvor. Det er ikke fordi de bare har lyst til å gå og leie hverandre.

Forfatteren tror noe av grunnen til at hun lyktes med de heteste scenene, var at hun ikke tenkte så mye på det der og da. Og at hun oftest ikke er så plaget av sin indre kritiker.

– Jeg har skikkelig trua, da. Jeg prøvde bare å skrive noe som kunne være dem, og jeg satt ikke og lurte på om det ble bra eller dårlig, for det kunne godt hende at det ble dårlig. Det er jeg jo også vant til som forfatter, at jeg av og til skriver kjempedårlig, og så må det ut, forteller Arvola.

Men det hun hadde skrevet fikk stå, redaktørens tilbakemelding var at «dette her, det er jo skikkelig bra!».

«Vidunderlig og storslagen»

Ingerborg Arvola har vokst opp i Pasvikdalen og i Tromsø. Hun debuterte i 1999 med voksenromanen Korellhuset, og har siden skrevet en rekke bøker både for barn og voksne, bl.a. de populære barnebøkene om Buffy By. Hun har mottatt Cappelenprisen, Havmannprisen og Kulturdepartementets litteraturpris, samt vært Bragepris-nominert.

Arvola har altså lang fartstid som forfatter, og hun har i mange år høstet gode kritikker. Med Kniven i ilden har hun nå endelig fått et stort gjennombrudd også blant leserne – og boka ble attpåtil belønnet med den gjeve Brageprisen for Årets skjønnlitteratur.

Kniven i ilden har fått et vell av gode anmeldelser, bl.a. terningkast 6 i VG, hvor den ble kalt «vidunderlig og storslagen». Den har ligget langt oppe på bestselgerlista siden den kom ut og er allerede solgt til Sverige, Danmark, Finland, Frankrike, Færøyene og Nederland.

Om boka

«Kniven i ilden»

Historisk roman og kjærlighetsfortelling – Vinner av Brageprisen for Årets skjønnlitteratur!

Omslag til «Kniven i ilden» av Ingeborg ArvolaÅret er 1859. Brita Caisa Seipajærvi, bygget på Ingeborg Arvolas egen tipp-tipp-oldemor, spenner på seg skiene, pakker reinsleden og legger ut på den lange ferden fra Finland til Norge med sine to unge sønner.

Hun har stått i kirketukt for omgang med en gift mann. Hun kan helbrede dyr og mennesker. Målet for reisen er Bugøynes, der det sies at havet koker av torsk.

I Kniven i ilden, første bok i serien «Ruijan rannalla/Sanger fra ishavet», spenner kritikerroste Ingeborg Arvola opp et stort lerret. Det handler om hardt arbeid og besettende kjærlighet, naturen, enkeltmennesket og øvrigheten – og nær sagt hele anmelderkorpset har falt pladask.

«Storslagent epos» – VG, terningkast 6

«Ubendig begjær og saftig sex» – Dagbladet, terningkast 5

«Arvola skriver med uimotståelig sensualitet» – Aftenposten

«Medrivende» – Stavanger Aftenblad, terningkast 5

«Har alt som skal til for å bli en bestselger» – NRK

«Det er lenge siden kropper og begjær er blitt så nakent og beint fram sexy framstilt i en norsk roman!» – Klassekampen

Kniven i ilden kan bestilles hjem her.
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her.

 

Beryktet tipp-tipp-oldemor

Det var ganske tilfeldig at hun kom over historien om sin tipp-tipp-oldemor Brita Caisa Seipajærvi.

– Jeg leste en del historisk stoff om kvenene i Sør-Varanger og Finnmark mer generelt, og begynte å interessere meg for oldemoren min, Eva Niva Arvola. Hun var et arbeidsjern og et kraftfelt, og det var egentlig henne jeg skulle finne ut mer om. Men plutselig fant jeg Brita Caisa i slektshistorien også, da. Hun er omtalt i en del historiske verk fordi hun var uvanlig vakker og også var beryktet. Hun sto for spesielt én av de store skandalene på den tida, sier Ingeborg Arvola.

Skandalen forfatteren sikter til, er at den faktiske Brita Caisa var den som fikk gifte Mikkel Aska til å gå fra kone, gård og grunn. Og det var heller ikke hvilken som helst gård, men en av områdets beste, som det hadde kostet 20 års hardt arbeid å bygge opp.

– Det er en veldig dramatisk historie som egentlig også er kjent fra før. Jeg fant den bl.a. igjen i rettsdokumenter. Jeg ble veldig oppslukt av dette som faktisk hadde hendt, forteller Ingeborg Arvola fra scenen.

Brita Caisa var ikke alene om å reise fra Lappland, eller Nord-Finland, til Ruija, altså Finnmark, påpeker forfatteren. Det hadde lenge vært mange sesongarbeidere som dro for å være med på fisket. Da Brita Caisa krysset grensa i 1859, var det også blitt mer og mer vanlig å reise for å bosette seg fast.

Diktet fram karakteren Brita Caisa

Arvola forteller at hun jobbet mye med å skrive fram romankarakteren Brita Caisa.

– Jeg tenkte veldig, veldig mye på hvem hun kunne være, hvis jeg skulle dikte om henne. Var hun en person som var litt knust? Skammet hun seg over det som hadde vært og ville komme seg unna, eller var hun stolt og fornøyd med livet? Var hun klar over at hun var en skjønnhet og spilte på det hele tiden? Litt en sånn person som man ikke liker så godt? Eller var det slik at – av og til så faller man bare for noen, så ekstremt?

Forfatteren falt ned på det siste, at Brita Caisa og Mikko bare ikke kunne hjelpe for at det gikk den veien det gikk. Og at det etter kirketukt og som ugift med to sønner med to ulike fedre var sannsynlig at hun dro fra Finland fordi hun ville skape seg et nytt liv.

– Jeg har iallfall tenkt at målet hennes sikkert var å gifte seg, å få litt orden på livet og jobbet i fiskeindustrien, som vokste eksplosivt på den tida, sier Ingeborg Arvola.

Foto av boka "Kniven i ilden" sammen med VG-anmeldelsen av boka, hvor den fikk terningkast 6
VG la i anmeldelsen ikke skjul på sin store begeistring for «Kniven i ilden». (Foto: Lina Hindrum)

Kniven i ilden kan bestilles hjem her.
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her.

Rart, men fint med mye skryt

Etter å ha vært en forfatter som i mange år har fått gode anmeldelser, men som har gått under radaren for mange lesere, hva synes hun nå om all viraken rundt Kniven i ilden?, lurer programleder Knut Gørvell.

– Det er jo kjempefint! Når man er forfatter, ønsker man seg jo lesere. Samtidig jeg har vært veldig komfortabel med å være en av alle forfatterne i Norge som er så heldige å få lov til å holde på, selv om vi ikke får så mye oppmerksomhet. Vi tjener ikke så mye, men man er sikret en viss inntekt så lenge man har noe å fortelle. Så jeg er litt begge steder, sier Ingeborg Arvola.

– Det er nesten litt rart å få masse, masse skryt, særlig når det er offentlig skryt. Mens leseropplevelser, det blir man jo aldri lei av. Det er fantastisk når noen f.eks. sier «Jeg vil bare bli værende i historien, jeg vil ikke at den skal slutte».

– Jeg har mer å fortelle om henne

Gørvell forteller at han ofte har omtalt Kniven i ilden som «Herbjørg Wassmo møter Veiviseren møter Lucinda Riley». En sammenligning kanskje satt litt på spissen. Men det er i alle fall tilfelle at mange har tatt kontakt for å kjøpe filmrettighetene til boka.

– Tenkte du på det filmatiske aspektet?

– Nei, jeg har ikke tenkt på det. Men Finnmark er jo et helt eget sted, da. Det er noe helt spesielt med naturen der. Hvis man har vært, vet man hva jeg snakker om. Og hvis man ikke har vært der, kan man bli litt trollbundet av å høre om det, påpeker Ingeborg Arvola.

Og er hun i gang med en fortsettelse?

Forfatteren forteller at det jo startet med at hun skulle skrive hele historien om Brita Caisa. Og siden den historien er både fryktelig dramatisk og også svært innholdsrik, ble prosjektet nesten litt overveldende.

– Jeg måtte dele det opp, og har egentlig allerede skrevet en del av det som kommer senere. Så ja, jeg vet at jeg har mer å fortelle om henne.

Kniven i ilden kan bestilles hjem her.
Kjøp Kniven i ilden som e-bok her.