Åtte juleromaner som kicker i gang julestemningen

SkjønnlitteraturRomanerÅtte juleromaner som kicker i gang julestemningen

Adventstiden nærmer seg. Vi har samlet syv juleromaner som garantert får julestemningen i gang.

Estimert lesetid 5min
Tre juleromaner på kommode
Blant sesongens fineste bøker finner vi Siri Østlis «Adventskalenderen», Beate Grimsruds God jul. Hvor er du?» og Florence McNicolls «Et hjerte av gull». (Foto: Åsmund Holien Mo)

Den er den tida på året igjen: lysene begynner å poppe opp overalt, og butikkvinduene fylles opp av juledekor. Når desember nærmer seg for alvor er det lov å hengi seg til julestemningen. Her er åtte juleromaner med hyggegaranti.

Siri Østli, Adventskalenderen

I den norske juleromanen Adventskalenderen balanserer Siri Østli humor, alvor og romantikk, i fortellingen om Fie som er i ferd med å bli enslig. For en dag forteller mannen hennes at han vil skilles, ja, faktisk har han allerede møtt en annen. Han er tannlege, og i mange år har Fie vært ektemannens trofaste tannlegeassistent. Nå blir hun forvist til en liten og utrivelig loftsleilighet på den andre siden av byen. Fortvilet over at livet brått er snudd opp ned, forsøker Fie å dempe sorgene med beroligende tabletter. Den voksne sønnen er flau over morens sammenbrudd og tar ikke telefonen når hun ringer. Blir det jul i år?

Beate Grimsrud, God jul. Hvor er du?

En av våre fremste forfattere skrev denne perlen for noen år tilbake. God jul. Hvor er du? er en genutgivelse av en en morsom og nostalgisk bok om jul. I denne får vi bli med på en helt spesiell reise. Bokas fortelling starter i julen 2011. I Wadi Rum-ørkenen ligger romanens hovedperson og ser på stjernehimmelen sammen med sin søster. Minnene om tidligere juler strømmer på: om barndommens forventninger som ble brutt, om ikke å feire jul, om en jul i Harlem. Om soveplasser på ulike steder i verden. Kort og godt underfundige og filosofiske betraktninger med Grimsruds helt spesielle blikk på livet.

Florence McNicoll, Et hjerte av gull

Et hjerte av gull handler om hvordan nye vennskap kan redde julen. I denne fortellingen møter vi Kathy, som ble enke for noen år siden og som fortsatt ikke har kommet over tapet. Hun synes det er vanskelig å fylle dagene, og sønnen, som hun har hatt godt selskap i før, er i ferd med å stifte sin egen familie. Når julen nærmer seg, vet hun ikke helt hvor hun hører hjemme. Et omplasseringshjem for hunder og katter skal vise seg å bli stedet hvor Kathy finner nye venner. Og hvem vet, kanskje er det en forelskelse på lur også.

Poppy Alexander, 25 dager til jul

Vanligvis ville denne hovedpersonen omfavnet julehøytiden. Kate Potter pleide vanligvis å starte forberedelsene tidlig på høsten, så mye gledet hun seg til høytiden. Men så reiste ektemannen ut i krigstjeneste og alt ble snudd på hodet. Nå hater hun desember. Men hun er fortsatt mor, og må sørge for at sønnen Jack får en jul han vil huske. Kate trenger et lite julemirakel, om hun så må arrangere det selv. Dermed setter hun i gang å forberede verdens beste julefeiring. Men det er ikke alt som lar seg planlegge…

Corina Bomann, En eventyrlig julereise

Mange kjenner Corina Bomann fra romaner som Sommerfugløya og Måneskinnshagen, men denne gangen er det julen som står i sentrum for begivenhetene. Vi møter Anna som motvillig har bestemt seg for å feire jul sammen med familien. Hun setter seg på toget, men det som følger er en uforutsigbar roadtrip gjennom et tysk vinterlandskap. På veien møter hun opprørske gamle damer, en klok lastebilsjåfør og en gjeng med hippier. For å nevne noe. Det de alle har til felles: De skal feire jul.

Florence McNicoll, Julens ni liv

På Battersea hunde- og kattepensjonat prøver Laura desperat å finnet et nytt hjem til en rufsete og snill hunnkatt som heter Felicia. Lauras kjæreste kan ikke begripe hvorfor hun bruker så mye tid på dette kattehjemmet. Han forstår ikke en viktig ting: Kattene er ikke bare jobb, de er selve livet! Gjennom desember klarer Laura til slutt å gjøre avtaler med ni ulike personer på kattehjemmet. Alle ønsker seg litt mer kjærlighet til juletida som kommer, og finner det i sine nye kjæledyr. Men en dag står Aaron på døra, og da er det ikke bare den kresne katten Felicia som blir sjarmert. Det spørs om ikke også Laura blir det.

Cecelia Ahern, Gaven

Lou er fanget i tidsklemma og prøver alltid å være to steder samtidig og gjøre flere ting på en gang. Men han glemmer farens 70-årsdag, forsømmer ekteskapet og har ikke tid til å skifte bleier på sin egen sønn. En dag møter han den hjemløse Gabe. Til sin store overraskelse hjelper han Gabe inn i postavdelingen i firmaet hvor han jobbet. Lite aner han at dette møtet skal endre alt. Med Gaven gir forfatter Cecelia Ahern oss en medrivende fortelling full av sjarm, humor og en liten dose magi som treffer midt i hjertet.

Jenny Bayliss, En mann til jul

En mann til jul – men er han den rette?

Kate Turner er ikke særlig god på romantiske forhold. Og i den søvnige landsbyen Blexford vrimler det ikke akkurat av aktuelle friere. Uansett har Kate nok å gjøre som designer og som hjelpende hånd i den lokale kafeen. Men så melder bestevenninnen henne på et datingopplegg for at hun skal finne kjærligheten til jul. Tolv dater med tolv forskjellige menn. Oddsen er vel endelig i Kates favør, eller . . .?

Enda flere julebøker finner du her.