Test deg selv med Atle Nielsens krimquiz: Hva kan du om journalistkrim?

KrimbøkerTest deg selv med Atle Nielsens krimquiz: Hva kan du om journalistkrim?

Journalist, forfatter og quizmaster Atle Nielsen fikk nylig terningkast 6 for sin krim «Mord og kjærlighet», om TV2-journalisten Ole Bull. Her har han laget 15 spørsmål om aktuelle forfattere og deres karakterer – som alle jobber i pressen. Test deg selv eller en venn!

Estimert lesetid 2min
Collage av foto av Atle Nielsen sammen med foto av skrivemaskin
Krimfestival-aktuelle Atle Nielsen vet å skildre journalistikken fra innsiden med bunnsolid troverdighet og samtidig holde spenningen oppe. I denne quizen er han innom mange av sine dyktigste forfatterkolleger. (Foto: Kristin Hartvedt)

Atle Nielsen kan med rette sies å være journalistkrimmens Jørn Lier Horst.

Han har lang fartstid som velrennomert journalist, kjenner miljøet bedre enn de fleste og vet hva som rører seg på innsiden av dramatikk, dilemmaer, gråsoner og samvittighetskvaler.

Samtidig har han en rekke bøker bak seg, og i 2020 tok han også steget inn i krimsjangeren. Da utkom første bok om gravejournalisten Ole Bull, godt mottatte Ett blod. Nå er andreboka Mord og kjærlighet ute, og det til terningkast 6!

Interessert i krim? Atle Nielsen er en av 60 forfattere på Krimfestivalen i Oslo 17.-19. mars. Se programmet her.

Atle Nielsens journalistkrim-quiz

Da Atle Nielsen skulle begynne på krimserien om Ole Bull, stod det klart for ham at han ville ha en journalist i hovedrollen.

– Jeg har vært journalist hele livet selv, og har ofte støtt på moralske dilemmaer av samme type som Ole gjør. Ole fikk form etter hvert. Jeg ser ham veldig klart for meg, og han er ikke helt ulik «forfattaren sjølv», har Nielsen uttalt.

Er du klar for å teste egne kunnskaper om journalistkrimmens forfattere og etterforskere? Gjør deg klar for 15 spørsmål!

– Aktuell krim om pressens rolle

I Mord og kjærlighet trumfer gravejournalist Ole Bull igjennom noen kontroversielle reportasjer som får store ringvirkninger for et byrådsmedlem og hennes familie. Saken tar en dramatisk vending når en av Bulls medarbeidere blir skutt og drept utenfor sitt eget hjem et par uker senere.

Bergensavisen ga nylig boka toppkarakter og slo fast: «Velkomponert og spenstig […] rett og slett en svært god kriminalroman».

Anmelderen mener Nielsen skriver lett og elegant, og ikke henfaller til krimsjangerens velkjente klisjeer på veien.

Nettavisen triller en femmer og mener Mord og kjærlighet er en «strålende oppfølger […] en lettfattelig og velskrevet krim det er veldig vanskelig å la ligge i fred lenge om gangen.»

I tillegg mener Bergens Tidende at boka «oppleves som en aktuell kriminalroman om både pressens rolle og ulike strømninger i tiden.» og Stavanger Aftenblad skriver: «mer en godt nok til at Mord og kjærlighet skiller seg ut blant vinterens kriminalromaner».

Om forfatteren

Atle Nielsen

Foto av journalist og forfatter Atle Nielsen
Atle Nielsen (Foto: Privat)

Atle Nielsen er journalist av yrke og har jobbet for flere aviser, magasiner, i radio og fjernsyn. Han har vært ankermann i TV2-sporten, og har også ledet flere radioprogrammer i NRK, i tillegg til å ha lang fartstid som både quizmaster og artist.

Nielsen har skrevet flere bøker, hovedsakelig innen sakprosasjangeren, men har også utgitt tre ungdomsromaner. I 2020 debuterte han som krimforfatter med Ett blod, den første boka i serien om journalisten Ole Bull. Nye Mord og kjærlighet og er den andre boka i denne serien.

Boka Mord og kjærlighet kan du bestille hjem her.