Se Karin Fossum, Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland motta Riksmålsprisen

Det manglet ikke på heder og ære da Riksmålsforbundet delte ut prisen for godt språk til Karin Fossum, Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland.

Estimert lesetid 3min

Hver år deles Riksmålsprisene ut til forfattere med særlig gode språklige kvaliteter i bøkene sine. Litt forsinket på grunn av situasjonen vi er i, ble prisen for 2020 delt ut tidligere denne måneden.

I kategorien for voksne gikk prisen til Karin Fossum for Bakom synger døden, mens ungdomsbokforfatterne Astrid Nylander Almaas og Kirsten Holtmon Resaland mottok prisen for sakprosaboka Helt ærlig i kategorien for barn og ungdom.

Sjeldent godt for krimsjangeren

I begrunnelsen til Fossums pris ble hennes tidligere karriere som poet trukket frem:

– Prisvinneren debuterte som poet. Språket hennes er fortsatt preget av poesien. Hun har slik brakt kriminalromanen til et nytt nivå. Det takker riksmålsjuryen for, juryleder for Riksmålsprisen Bjørgulv Vinje Borgundvaag under utdelingen av prisen.

– Et så detaljrikt og stilsikkert og godt språk som hos Karin Fossum ser man dessverre sjelden eller aldri i krimsjangeren; desto mer kjærkomment er det når det gjøres så fint og elegant som i Bakom synger døden, sa juryleder videre.

– Hun turnerer et forbilledlig riksmål, der hun obduserer psyke etter psyke med sin skarpe mentale skalpell. Godt også å slippe alle disse forterskede obduksjonene som ellers skjemmer sjangeren.

– Friskt og muntlig språk

Forfatterne av Helt ærlig, Almaas og Resaland, roses for å ha et forbilledlig bevisst forhold til språket. Begrepsbruk uten fagord med korte setninger bidrar til å poengtere budskap.

Forfatterne får også skryt hvor hvordan de har har brukt et moderat bokmål og fått til sømløse overganger forfatterne imellom.

– Kortfattetheten kombinert med de presise opplysningene og de gjennomtenkte rådene og eksemplene gjør boken overlegen i forhold til det nettet har å tilby unge mennesker med alle deres spørsmål av personlig karakter, lød det i juryens begrunnelse.

– Forfatterne prøver ikke å smiske seg innpå ungdommene gjennom å virke påtatt «kule». Likevel føles språket friskt og muntlig, sa Vinje Borgundvaag.

En todelt prosess

Programleder Knut Gørvell benyttet anledningen til å spørre Karin Fossum hvordan hun arbeider for å lykkes så til de grader med å skape det gode språket i romanene

– Det er en todelt prosess. Først forteller jeg historien over stokk og stein, helt uten å ta noen hensyn. Masse inkonsekvens, språklige feil, folk skifter navn underveis, fordi jeg kommer på et som er bedre på side 75. Så begynner den andre prosessen, og det er den som tar tid, sa Fossum

Hun forklarte videre hvordan hun jobber gjennom romanen setning for setning i opptil 40 gjennomlesninger før manuset går til redaktøren hennes i Cappelen Damm, Kari Joynt.

Juryen for Riksmålsforbundets litteraturpris 2020 har bestått av Cille Biermann, Anne Gaathaug, Per Qvale (formann) og Peter Normann Waage.