Vinterens beste krimbøker i pocket

KrimbøkerVinterens beste krimbøker i pocket

Vinterkulda har festet grepet: Tid for å dykke ned i en skikkelig god krimbok og bli der en stund. Her er ti av fjorårets beste krimbøker som allerede er på vei ut i pocket!

Estimert lesetid 10min
Vinterens beste krimbøker i pocket
Vinteren byr på flere skummelt gode krimbøker i pocket. (Foto: Unsplash)

Vinter og påske er høytid for krim, og allerede kommer mange av fjorårets beste krimbøker i pocketutgaver. Her er ti høydepunkter som nå eller ganske snart er å finne i butikk.

Det store gjennombruddet

Alex Michaelides: Den tause pasienten

Alex MihaelidesDen tause pasienten ble fjorårets store krimsensasjon. Den lå på toppen av bestselgerlistene hele våren. Boken fikk strålende kritikk bl.a. terningkast 6 i VG med overskriften «Dette er rent gull!»

I Den tause pasienten blir vi kjent med Alicia og ektemannen Gabriel som hun elsker høyt. Plutselig skyter hun ektemannen fem ganger i ansiktet, og slutter å snakke både til politi og helsepersonell. Hun dømmes til å sone på psykiatrisk sykehus. Spekulasjonene og teorien om henne er mange. I pressen og under rettssaken blir hun kalt både helgen og heks. Det grufulle drapet forblir en gåte.

Seks år etter tragedien søker Theo Faber jobb på sykehuset der Alicia er innlagt. Han har tro på at han skal klare å behandle henne, selv om mange psykologer har forsøkt før ham uten hell. Leseren blir tatt med inn i terapirommet og innenfor veggene til en psykiatrisk institusjon. Men hvordan behandler man en pasient som ikke sier et ord?

Kjøp Den tausen pasienten som e-bok

Sejers siste sak

Karin Fossum: Bakom synger døden

Vi var mange Konrad Sejer-tilhengere som kjente på en stor sorg da Karin Fossum erklærte at Bakom synger døden skulle bli hennes siste roman om den herlige politietterforskeren. Heldigvis kunne vi samtidig glede oss over at det var en av de beste.

Bakom synger døden er den 15. krimromanen med Konrad Sejer i hovedrollen. Den ble hyllet av kritikerne som en av Karin Fossums sterkeste bøker. VG, Adresseavisen, Trønder-Avisa, Nettavisen og Tønsberg Blad kastet alle terningkast seks, og alle var enige i VGs konklusjon: «Mesterlig».

Bakom synger døden er en dypt borende krimbok om det vakre og det heslige, om ømhet og vold, livsløgn og vond virkelighet. Utgangspunktet for handlingen er at en seksten år gammel jente blir funnet død i skogen. Det kan være mange grunner til at en vakker, ung jente er død. Konrad Sejer får den smertefulle drapsgåten i hendene, med mange mulige forklaringer. Det er vemodig at Konrad Sejer tar farvel, men gledelig at han gir seg på topp.

Kommer for salg 28. januar
Kjøp Bakom synger døden som e-bok

Lahlums beste krimroman?

Hans Olav Lahlum: Svanemordet

I høst kunne Hans Olav Lahlum feire tiårsjubileum som skjønnlitterær forfatter med den niende boka om etterforskningsduoen K2 og Patricia. Flere av kritikere mente at Svanemordet viste at Lahlum kanskje aldri har vært bedre som krimforfatter.

Ole Jacob Hoel i Adresseavisen skrev for eksempel i sin femmer-anmeldelse: «Dette er kanskje Lahlums beste og mest spennende krimbok. […] Svanemordet er trivelig selskap, spesielt når plottet er så godt skrudd sammen som denne gangen.»

I Svanemordet dukker den unge privatdetektiven Aurora Holmes plutselig opp i livet til K2 en sommerdag i 1973. K2 blir raskt betatt, men kort tid etter blir Holmes funnet drept i Akerselva. K2 sier ja til å lede etterforskningen, og sporene leder ham tilbake til den kalde krigen, til 2. verdenskrig og til den finske borgerkrigen i 1918.

Kommer for salg 28. januar
Kjøp Svanemordet som e-bok

Den nye «Broen»?

Hans Rosenfeldt: Ulvesommer

Hans Rosenfeldt er kjent som manusforfatter av bl.a. Broen. Historien om Saga Norén og et lik på broen mellom Sverige og Danmark ble en umiddelbar klassiker. Siden den tid har Rosenfeldt også gjort suksess med Netflix-krimserien Marcella. Hans Rosenfeldt er også en av Sveriges mestselgende krimforfattere i duoen Hjorth Rosenfeldt. Serien deres om rettspsykiateren Sebastian Bergman har solgt over 4 millioner eksemplarer på verdensbasis.

Nå er Hans Rosenfeldt klar med en ny serie, og TV4 og CMore har allerede varslet at de skal lage TV-serie av den første boka, Ulvesommer. I hovedrollen: nok en kompleks kvinnekarakter, etterforsker Hannah Wester. Handlingen foregår i Haparanda, som ligger helt nordøst i Sverige, på den finske grensen. En ulv blir funnet død, og undersøkelsene viser et makabert funn: det er rester av et menneske i ulvens mage. Den avdøde spores opp og viser seg å være en person knyttet til en brutal narkotikahandel i Finland.

Politietterforsker Hannah Wester skjønner at sommeren skal ta en dramatisk vending, og bli alt annet enn hun hadde ventet seg. Sammen med kollegaene sine må hun snu alle steiner for å komme på sporet av hva som egentlig har skjedd. Men hun må være rask; det er andre som er minst like interesserte i saken, bl.a. den russiske leiemorderen Katja.

Kommer for salg 25. februar
Kjøp Ulvesommer som e-bok

Blod tykkere, men vanskeligere å fjerne fra teppet, enn vann

Oyinkan Braithwaite: Min søster er seriemorder

The Guardian kalte Oyinkan Braithwaite «en litterær sensasjon», og The Washington Times mente at knivskarpe og humoristiske Min søster er seriemorder kan være tiårets beste roman. Braithwaite vant LA Times Book Prize for beste thriller og ble Booker-nominert i 2019. Også her hjemme fikk boka mange strålende kritikker. Tor Hammerø i Nettavisen ga den for eksempel terningkast seks og skrev: «Vi snakker krim totalt annerledes fra alt annet som har vederfaret oss, og dessuten er den dritmorsom.», og Dagbladet trillet en sterk femmer.

I fandenivoldske Min søster er seriemorder treffer vi litt av et søsterpar: Korede og Ayola. Da Korede blir avbrutt i en middag av et nødanrop fra søsteren Ayoola, vet hun hva hun må gjøre: Finne frem blekemiddel, gummihansker og nerver av stål. Dette er den tredje kjæresten Ayoola har drept. Korede vet at hun burde ha gått til politiet, men hun er glad i søsteren sin, og som man sier: Blod er tykkere enn vann, men vanskeligere å fjerne fra teppet.

Kjøp Min søster er seriemorder som e-bok

En norsk «Twin Peaks» fra Røros

Gert Nygårdshaug: Den tredje engelen

Gert Nygårdshaug har et stort publikum både her hjemme og i utlandet. I 2007 ble Mengele Zoo kåret til tidenes beste norske bok av NRK, Litteraturfestivalen og Dagbladet. Den tredje engelen er den 13. krimromanen i serien om hobbydetektiven og gourmetkokken Frederic Drum og hans onkel, Kripos-etterforskeren Skarphedin Olsen. Den fikk svært god mottakelse hos kritikerne. Margit Egaas mente f.eks. i sin femmer-anmeldelse i Stavanger Aftenblad at: «Nygårdshaug skriver kriminalromaner som ikke ligner på noe annet.».

I Den tredje engelen har Skarphedin Olsen flyttet til Røros og blitt politisjef i byen. Så gjøres det et makabert funn. En syklist finner en avrevet arm stikkende opp fra en maurtue, med et glansbilde av en engel hengende over. Armen blir undersøkt av patologer. Samtidig viser det seg at det ikke er noen som er meldt savnet eller har vært utsatt for en ulykke. Mysteriet vekker oppsikt da det etter hvert viser seg at armen tilhører en svært kjent person. Det er duket for et hevndrama utenom det vanlige.

Kommer for salg 28. januar
Kjøp Den tredje engelen som e-bok

Et annerledes og skummelt Mallorca

Øistein Borge: Bastarden

De fleste av oss forbinder Mallorca med ferie, paraplydrinker og solsenger. Det er et helt annet Mallorca vi møter i Bastarden. Øistein Borge bor på Mallorca og har altså lagt handlingen i sin nye Bogart Bull-krim til den solfylte ferieøya. Tarald Aano i Stavanger Aftenblad trillet terningkast 5 for Bastarden og mente at Borge med denne romanen er blitt en av hans «personlige favoritter».

Bastarden starter med en forsvinningssak. Det ser ut til at Aaron Bercows, en norsk jøde, er sporløst borte. Kripos-sjefen i Norge må ha hjelp for å løse saken – og hun må motvillig henvende seg til mannen som vendte henne og etaten ryggen to år tidligere, nemlig etterforskeren Bogart Bull. Han tar oppdraget. Men han skal komme til å angre på det. For under den stekende solen i Spania venter arvtageren til en mann hvis ondskap savner sidestykke.

Kommer for salg 28. januar
Kjøp Bastarden som e-bok

John le Carrés siste mesterverk

John le Carré: En fri agent

John le Carré døde dessverre 12. desember i fjor, men også i sitt siste leveår ga han oss en mesterlig spionroman. En fri agent fikk fantastiske kritikker. Den er et skremmende samtidsportrett, hjerteskjærende, med mørk humor, fortalt med endeløs spenning av en av vår tids største fortellere.

Nat, en 47 år gammel veteran fra Storbritannias utenriksetterretning, tror hans dager som hemmelig agent er over. Men trusler fra hovedkvarteret i Moskva drar Nat tilbake til jobben. Han må ta over The Haven, en av London Generals nedlagte stasjoner, med en gjeng spioner av ulik kvalitet. Gruppens eneste håp er den unge Florence, som holder øye med Russlands departement og en ukrainsk oligark, som har en finger med i det russiske spillet. Nat er ikke bare spion, han er også en lidenskapelig badminton-spiller. Hans faste mandagspartner er halvparten så gammel som ham – den innadvendte og ensomme Ed. Ed hater Brexit, han hater Trump og han hater jobben sin på det sjelløse mediebyrået. Med alt hatet drar han Florence og Nat inn i et politisk sinne som vil fange dem alle.

Kommer for salg 28. januar
Kjøp En fri agent som e-bok

En oppsiktsvekkende debut

Hanne Gellein: Alle fugler små

Hanne Gellein er en av flere tidligere elever fra Krimforfatterskolen til Cappelen Damm som debuterte i fjor. Hennes Alle fugler små ble godt likt av anmelderne, som gav henne bl.a. tre femmere på terningen. Gellein bor i Trondheim og jobber som sykepleier på Barneklinikken på St. Olavs hospital. Dermed skriver hun med stor troverdighet når hun har lagt deler av handlingen i sin debut fra sykehusets innside.

Alle fugler små er en spenningsroman med et skremmende perspektiv. To kvinner forenes i en søken etter sannhet og de som gjemmer seg i skyggene. For ingen ting er som det skal være i Trondheim.

Patolog Silje Andersen har nettopp flyttet fra en tung fortid til Trondheim. Under obduksjonen av en ung gutt oppdager hun en skjebnesvanger sammenheng. Dommer Ingeborg Witsøe Berg er fortsatt i sorg over datteren Maja som mistet livet i en ulykke. Mens hun forbereder en viktig rettssak, oppdager Ingeborg en kjøttmeis inne i huset. To spørsmål dukker opp: Hvordan kan datterens yndlingsfugl ha tatt seg inn i et lukket rom? Og hva hendte egentlig da Maja druknet i Nidelva?

Kommer for salg 28. januar
Kjøp Alle fugler små som e-bok

Kongen av rettsalsdramaer

John Grisham: Rooster Bar

John Grisham er en av verdens mestselgende forfattere. Han har hatt over 30 thrillere på New York Times’ bestselgerliste og kan skryte av fantastiske 300 millioner solgte bøker. Grisham suksessformel slår ikke feil denne gangen heller. Rooster Bar er leken, underholdende og interessant. Grisham beviser nok en gang at han er overlegen i sjangeren.

Da Mark, Todd og Zola begynte på jusutdannelsen, trodde de at de skulle gjøre verden til et bedre sted. De trodde advokater bidro til et mer rettferdig samfunn. Men nå, på sitt tredje år av utdanningen, innser de at de har blitt lurt. Alle tre har tatt høye studielån for å få råd til den middelmådige privatskolen de går på. Utdannelsen de får, viser seg å være så ubrukelig at de knapt står på eksamen og heller ikke har sjans til å få jobb etterpå. De får vite at skolen er eid av en upålitelig forretningsmann som også eier en bank som spesialiserer seg på studielån.

Men noe har de tre lært underveis, og på Rooster Bar begynner de tre å planlegge hvordan de skal ta rotta på skolens ledelse.

Kjøp Rooster Bar som e-bok