Pageturner om familie og lojalitet fra actionthrillerens mester David Baldacci

Amerikansk krimAmerikansk krimPageturner om familie og lojalitet fra actionthrillerens mester David Baldacci

Familie, lojalitet og mot står sentralt når Krimfestivalen-aktuelle David Baldaccis helt Will Robie begynner å etterforske en drapsanklage mot sin egen far i «Den skyldige».

Estimert lesetid 5min
Foto av boka "Den skyldige" av David Baldacci
I tillegg til høyt tempo er et av Baldaccis fremste kjennemerker hans hovedkarakterer. På tross av at de ofte kan fremstå hardhudede, har de samtidig svake sider, gjør feil og lar seg lett kjøpe, samtidig som de er gode på bunnen. Det gjelder også i «Den skyldige». (Foto: Åsmund Holien Mo)

Over 150 millioner solgte bøker, utgivelser på 45 språk og i over 80 land. Amerikanske David Baldacci er utvilsomt en av actionthriller-sjangerens aller største. Nå er den fjerde boka om Will Robie, Den skyldige, klar på norsk.

Med sin uslåelige kombinasjon av actionfylt spenning og feilbarlige helter vi kan kjenne oss igjen i, får Baldacci lesere verden over til å bli hekta. Her i Norge er han kanskje mest kjent for sine serier om leiemorderen Will Robie, som eliminerer trusler på vegne av myndighetene, FBI-agenten Amos Decker og spesialagenten John Puller.

Gjenkjennelige karakterer

I tillegg til høyt tempo er et av Baldaccis fremste kjennemerker hans hovedkarakterer. På tross av at de ofte kan fremstå hardhudede, er de samtidig menneskelige og gjenkjennelige. De har svake sider, gjør feil og lar seg lett kjøpe, men er gode på bunnen.

– Jeg liker karakterer som ikke er perfekte, men som har et godt hjerte, og som hele tiden prøver å komme seg på beina igjen selv om de møter motstand. Med andre ord: Jeg liker karakterer som i høy grad er menneskelige, har David Baldacci fortalt i et intervju med The New Indian Express.

Faren siktes for drap

Robie dro fra den lille hjembyen Cantrell i Mississippi rett etter videregående og så seg aldri tilbake. Men nå er faren Dan Robie arrestert og siktet for drap. Far og sønn har ikke snakket med hverandre siden Robie forlot byen. Siden den gang har Dan Robie blitt en respektert advokat. Nå har likevel de fleste av innbyggerne vendt seg mot faren. Han vil heller ikke ha noen hjelp, og nekter å forsvare seg mot anklagene. Kan han virkelig være skyldig?

Med Jessica Reel ved sin side trosser Robie farens ønske og starter sin egen etterforskning. Som outsider møtes Robie med skeptiske blikk og mistro. Lenge vekker etterforskningen flere spørsmål enn svar, helt til det overraskende høydepunktet gjør leseopplevelsen komplett.

Som så mange ganger tidligere begeistrer Baldacci også med Den skyldige krimanmelderne. «Et spektakulært dobbel-twist-klimaks som vil imponere selv de mest hardbarka thriller-leserne.», skriver The Strand Magazine. Associated Press mener at «Baldacci er en begavet historieforteller, han vet hvordan han skal få oss hekta.», mens Florida Times-Union påpeker at «Baldacci-fans vil ikke bli skuffet […] Straks historien er ferdiglest, kommer du til å bla tilbake og lese på nytt for å finne alle sporene forfatteren har lagt ut i boka.»

Kjøp Den skyldige som e-bok her

– Gamle synder kaster lange skygger

Før han gjorde suksess som forfatter var Baldacci advokat, noe som var med på å forme hans syn på verden. Han er optimistisk, men samtidig realistisk. Han fikk trening i å kunne fortelle overbevisende om de store linjene i en sak. Samtidig lærte han å se de små, noen ganger avgjørende, detaljene. Dette har vært til stor hjelp i romanskrivingen, har han fortalt i et intervju med The Strand Magazine.

Et hovedmønster i flere av bøkene hans er at utfordringer hovedkarakteren støter på har forbindelser til hendelser langt tilbake i tid.

– Gamle synder kaster lange skygger. Jeg elsker å bruke historien og å la fortidens gjerninger være med på å forme fortellingene mine. Å gruble over noe i årevis kan få folk til å gjøre ting de ellers ikke ville gjort, forteller han i intervjuet med The New Indian Express.

Baldacci forteller her også at han ikke gjør dette i alle sine bøker, men at han bl.a. i de to første bøkene i Amos Decker-serien, Memory Man (på norsk: Uslettelig minne) og The Last Mile (på norsk: Siste skanse) har lagt det inn helt bevisst.

Den lange veien til suksess

Baldacci skrev sin første thriller, Absolute Power (på norsk All makt), i 1996, mens han var i full jobb som advokat. Han måtte over tre år ta i bruk netter, morgenkvister og helger for å få skrevet ferdig. Boka ble en umiddelbar suksess, og nådde raskt det store lerretet med stjerner som Gene Hackman og Clint Eastwood i hovedrollene. Senere har det blitt flere storfilmer og en TV-serie ut av bøkene hans. I tillegg til over 20 bestselgende actionthrillere har han også hatt suksess med bl.a. bøker for barn.

Man skulle kanskje ikke tro det, men som mange andre skrivelystne slet også Baldacci i mange år med å få utgitt noe som helst. Han har selv fortalt at han allerede som barn elsket å fortelle historier muntlig. Han var veldig glad i biblioteket, og slukte det meste han kom over av krimbøker, bl.a. klassikere som Agatha Christie og Arthur Conan Doyle.

Da han fikk en notatbok av moren til å skrive ned historiene sin i (moren har senere avslørt at det også var for å få litt fred), skøyt skrivingen fart. Etter å ha gjort noen ikke fullt så vellykkede fremstøt med noveller og filmmanus, skulle han altså vise seg å ha et enormt talent for å skrive spenningsromaner.

– Uten min store kjærlighet til bøkene ville jeg ikke ha endt opp som forfatter. Jeg kunne åpne en bok og utforske ulike sider av verden uten å noen gang forlate byen jeg vokste opp i. Det var en fascinerende ting, har Baldacci sagt til The Strand Magazine.