Forfatterekteparet Kepler skremte seg selv – måtte flytte

De fortalte ikke en gang barna sine at de skrev sammen i starten. Hør ekteparet bak pseudonymet Lars Kepler i denne episoden av podcasten Boktips.

Estimert lesetid 3min
Portrett av Lars Kepler
I denne episoden av podcasten vår er «Speilmannen»-aktuelle Lars Kepler gjester. (Foto: Ewa-Marie Rundquist)

Lars Keplers debutroman Hypnotisøren har solgt over 250 000 eksemplarer her i landet. Nå er de klare med Speilmannen, den åttende thrilleren om etterforsker Joona Linna.

I denne utgaven av podcasten Boktips, innspilt før Speilmannen ble utgitt, forteller ekteparet om forfatterskapet sitt og om bøkene som har betydd mest for dem.

Hør Boktips i din foretrukne strømmetjeneste:

Gåtefulle Speilmannen

I Kepler-ekteparets nye intenst spennende og uforutsigbare thriller Speilmannen blir en kvinne funnet hengt fra et klatrestativ midt i Stockholm. Etterforsker Joona Linna finner et vitne til mordet, men han snakker nesten ikke, og husker ingenting av hva han har sett.

Speilmannen er den åttende boka om etterforsker Joona Linna – denne gangen får vi også et etterlengtet gjensyn med hypnotisøren fra førsteboka, Erik Maria Bark. Som duo har Kepler en trollbindende evne til å skrive ut våre verste mareritt. Med Speilmannen leverer de igjen en sitrende krim som holder hele følelsesregisteret vårt i spenn.

Skriver og gjør research sammen

Alexandra og Alexander Ahndoril var kjent på hver sin kant som forfattere, men Hypnotisøren var deres første samarbeidsprosjekt og deres første krimroman. I Boktips-podcasten forteller ekteparet Ahndoril at de gjør alt i skriveprosessen sammen. Under selve skrivingen sitter de i samme rom og sender passasjer frem og tilbake, så de til slutt ikke vet hvem som skrev hva. 

Ekteparet gjør også all researchen sammen, og de er svært nøye på at alt skal være korrekt. Også slåssescenene gjør de sammen for å sjekke hvordan det ville vært i virkeligheten – men de gjør dem i slow motion. Alexander er så heldig at han alltid har helten Joona Linnas rolle i slåsskampene. 

Skremte seg selv

Kepler forteller også om at de i Hypnotisøren gjorde den tabben at de brukte deres egen leilighet som et åsted i boken. Det hadde den effekten at Alexandra ble så skremt at de til slutt måtte flytte. 

Om de har valgt seg et eget forfatternavn, har de ikke valgt seg fornavnene sine. Samtidig var det kanskje navnelikheten som førte til deres første magiske møte. Noen av vennene deres hadde reagert på navnelikheten og tenkte derfor at de to måtte møtes. Dermed sa det pang, og grunnlaget for et av Nordens mest leste krimforfatterskap var et faktum.