Sofie Sarenbrant skriver sitt eget verste mareritt i «Syndebukken»

KrimbøkerPolitikrimSofie Sarenbrant skriver sitt eget verste mareritt i «Syndebukken»

Det er lett å like Sarenbrants bøker: På et blunk er du inne i en underholdende og lettlest historie hvor sidene flyr og spenningen stiger. Det gjelder i høyeste grad i hennes siste krim «Syndebukken».

Estimert lesetid 3min
Sofie Sarenbrant
– Det ville være et mareritt å våkne midt på natten av at et fremmed menneske befinner seg på soverommet, synes Sofie Sarenbrant. Det er akkurat det som skjer i hennes siste krim «Syndebukken». (Foto: Katarina Bohlin)

Sofie Sarenbrant har blitt kåret til årets krimforfatter to år på rad i Sverige, og mange mener hun nå har tatt steget opp og etablert seg som en av de største krimforfatterne i hjemlandet. Camilla Läckberg har kalt henne «den mest spennende nye og håpefulle svenske krimforfatteren i dag.»

Nå er Sarenbrant aktuell både som gjest til årets krimfestival, og med romanen Syndebukken. Boka har solgt over 250 000 eksemplarer allerede i Sverige.

Syndebukken handler om dysfunksjonelle familier, løgner, hemmeligheter, fordommer og hevn. Og ikke minst tar forfatteren et steg inn i sitt eget mareritt – nemlig det å oppleve at noen bryter seg inn i eget hjem.

Et innbrudd som går feil

Syndebukken starter med at en rekke innbrudd rammer fredelige Bromma. Da en tenåringsgutt blir drept i noe som ser ut som et innbrudd som har endt fryktelig galt, går drapsalarmen, og Emma Sköld blir satt til å etterforske saken. Hun er fast bestemt på å løse den, men dras etter hvert inn i noe langt verre enn hun hadde forestilt seg.

Først rettes mistanken mot familiens vaskehjelp, ettersom det var hun som fant gutten. Men saken tilspisses ytterligere etter at et nettforum plutselig begynner å spre hatefulle ytringer om henne og andre utenlandske arbeidere. Flere drap følger, og Emma må for alvor kjempe for å løse saken.

Redd for å oppleve innbrudd selv

Sarenbrant har skrevet krimromaner i ti år, og leserskaren hennes vokser stadig. Selv elsker hun å skrive bøker som hun vet leserne lengter etter. Hun innrømmer i et intervju med Krimmagasinet at hun er generelt ganske engstelig av seg, og at det kommer godt med når hun skal skrive krim.

– Jeg er redd for alt mulig. På bare sekunder kan jeg male opp et ubehagelig scenario – det er gull verdt som forfatter.

Når Sarenbrant skriver, går hun nemlig ut fra sine verste frykter. I Syndebukken har hun lagt forbrytelsen til sitt eget nabolag, velstående Bromma ved Stockholm.

Nabolaget rammet av innbrudd

Da nabolaget ble rammet av en serie innbrudd, fikk hun ideen om å skrive en krim om nettopp det.

– Et innbrudd i ditt eget hjem, der du skal føle deg som tryggest. Bare tanken gir meg frysninger. Jeg fikk høre fæle historier om tyver som tar seg inn i villaene, uavhengig av alarm og av om folk er hjemme. Fantasien min spant i vei. Tenk om det skulle spore av? Det ville være et mareritt å våkne midt på natten av at et fremmed menneske befinner seg på soverommet, sier hun.

Sarenbrant er aktuell på årets krimfestival hvor du kan se henne helt gratis i samtale med Knut Gørvell.