Vinterens beste krimbøker

KrimbøkerVinterens beste krimbøker

Alt tyder på en mørk holde seg hjemme-vinter. Hva er da bedre enn å kose seg med kvalitetskrim? Her er syv av vinterens beste krimbøker.

Estimert lesetid 9min
Vinterens beste krimbøker 2021
Nytt år betyr nye krimbøker! Det er mye å glede seg til fremover.

Vinteren er høytid for oversatte krimbøker, og her er det virkelig mye å glede seg til. Likevel er denne listen med syv av vinterens høydepunkter innenfor krimlitteraturen toppet av en norsk krimdebutant: Grethe Bøe, som har skrevet thrilleren Mayday.

Skummelt aktuell

Grethe Bøe: Mayday

Grethe Bøe skriver fletta av mange krimforfattere, og Mayday er en krimdebut vi håper og tror vil vekke oppsikt. Boka er som en slags blanding av Homeland og Jon Michelets Orions belte. Grethe Bøe debuterer som krimforfatter med Mayday, men hun har i mange år skrevet og regissert internasjonalt prisvinnende spillefilmer og TV-serier fra nordområdene. Hun har bl.a. regissert Operasjon Arktis og Jørn Lier Horsts barne-krim-filmer.

Mayday er en uhyggelig aktuell, arktisk thriller. NATO-pilotene Ylva Nordahl og John Evans har en tilsynelatende umulig oppgave. De må krysse Sibirs iskalde tundra til fots – med fienden i hælene – for å komme seg til Norge og forhindre den ultimate katastrofen.

Mens forholdet mellom Russland og NATO er på frysepunktet, holder NATO sin største øvelse noensinne i Finnmark. Et F-16-fly med Ylva og John om bord havner i et sammenstøt med et russisk fly og blir skutt ned. Episoden utløser en storpolitisk krise, hvor både Russland og NATO tolker hendelsen som et angrep. Det eneste som kan hindre en altutslettende konflikt, er at Ylva og John kommer seg tilbake til Norge for å avsløre hva som egentlig skjedde. Jaget gjennom den ville, vakre arktiske tundraen oppdager Ylva at verken co-piloten John Evans eller dem hun har stolt på, er det de utgir seg for å være.

Kommer for salg 29. januar
Mayday utkommer også som e-bok

– En av årets mest spennende thrillere. Garantert

Romy Hausmann: Elskede barn

I fjor var det Den tause pasienten som startet krimåret med et sensasjonelt smell. I år er det Elskede barn av den tyske debutanten Romy Hausmann. Boka er en av tidenes største suksesser i Tyskland, med et salg på over 250 000 eksemplarer og med 45 uker på bestselgerlisten. Den kommer til å påvirke, overraske og fengsle deg. Hvis du tror at tysk krim er gørr, tro om igjen.

De første norske anmelderne har allerede rukket å rope ut sin begeistring for Elskede barn. VGs anmelder Elin Brend Bjørhei er kjempebegeistret: «Jeg har ikke blitt så grepet av en thriller siden jeg leste Harpiks av danske Ane Riel […] Skildringene av Hannah er mesterlig gjort, og hjerteskjærende og nifse.» Tarald Aano i Stavanger Aftenblad er like begeistret: «Her er en av årets mest spennende thrillere. Garantert.»

Både Dagbladet og Adressa har fulgt på med terningkast 5. Cathrine Krøger i førstnevnte skriver under overskriften «Uhyggelig god» at boka er en «creepy og forbløffende gode debut […] ingenting er som vi tror i denne boka.». Og Adressas Ole Jacob Hoel skriver at «Plutselig var jeg hektet, og det holdt seg frem til mål. […] Det som skiller en virkelig god bok fra den store hopen spenningsromaner, er nettopp det at den skiller seg fra alle andre. «Elskede barn» ligner neppe mye på noen andre bøker du har lest, den har sin egen energi og identitet.».

Endelig en krimbestselger som innfrir forventningene!

Cathrine Krøger, Dagbladet

I boka blir en kvinne lagt inn på sykehuset etter en påkjørsel. Den skadede kvinnen passer beskrivelsen til Lena Beck, som forsvant 14 år tidligere. Moren og faren får beskjed om at datteren, nå 37 år gammel, trolig er funnet, og drar til sykehuset.

Men det er ikke datteren. Likevel hevder kvinnen på sykehuset at hun heter Lena. Idet de knuste foreldrene skal dra, kommer en sykepleier med et barn. Da bryter foreldrene sammen, for det er som å se deres datter da hun var barn. Jentungen hevder at kvinnen på sykehuset er moren hennes, og hun forteller at hun har en far og en lillebror. Et sted. Et ukjent sted.

Kjøp Elskede barn som e-bok her

Hør hva forfatter Romy Hausmann selv sier om sin brakdebut «Elskede barn».

– Særdeles skremmende

Sam Loyd: Minneskogen

Minneskogen er en sylskarp psykologisk thriller som har fått strålende kritikk i de landene den er kommet ut. The Guardians anmelder mente for eksempel at den er «særdeles skremmende», mens Daily Mail karakteriserte Sam Lloyd som «et sjeldent nytt thrillertalent».

Som i The Queen’s Gambit er en ung kvinnelig sjakkspiller i sentrum for handlingen i Minneskogen, men her kan et av hennes trekk bety liv eller død.

For 13 år gamle Elissa er denne lørdagen helt spesiell. Hun er på vei til sjakkmesterskapet for ungdom i Bournemouth med moren sin. Elissa er forberedt og kampklar, sjakk er det eneste hun bryr seg om. Da hun skal ut i bilen for å hente lunsjen sin mellom to partier, blir hun dratt inn i en hvit varebil på parkeringsplassen. Da hun våkner, er hun lenket fast i et rom under jorda.

Elijah har bodd ved Minneskogen så lenge han kan huske. Han bruker mesteparten av tiden sin her. Og det er slik han finner Elissa. Hun innser at denne merkelige gutten er den eneste som kan redde henne. Men Elijah er redd for å gå til politiet. For han vet at bare en av dem vil kunne komme seg derfra.

Kommer for salg 5. februar
Minneskogen utkommer også som e-bok

Svensk krimstjerne

Arne Dahl: Friheten

Friheten er den fjerde boken i Berger og Blom-serien. Den er skrevet av Arne Dahl som er en av svensk krims mest kritikerroste forfattere. Dahl har oppnådd stor suksess internasjonalt med sine krimbøker, og mange av dem er filmatisert.

Friheten er fartsfylt, klaustrofobisk og full av overraskelser. Sam Berger er ikke lykkelig. Han er alene. Molly Blom er fortsatt borte, sannsynligvis er hun gravid med barnet deres. Sam tjener til livets opphold som etterforsker av forsikringsforbrytelser, og drømmen om et liv sammen med Molly virker fjernere enn noen gang.

Så får han et innbringende oppdrag av den gåtefulle typen. En kvinne, Nadja, er blitt kidnappet, og terapeuten hennes søker Sams hjelp – men politiet må holdes utenfor. Jakten fører Sam til en tapt skatt, et bytte som har tiltrukket seg mange kriminelle gjennom årene. Og Nadja er kanskje ikke den eneste i fare. Hvordan kan det ha seg at denne dødelige skatten også leder til Molly Blom?

Kommer for salg 22. januar
Friheten utkommer også som e-bok

I Agatha Christies fotspor

Peter Swanson: Åtte perfekte mord

Peter Swanson skriver mørke thrillere som får den mest hardbarka leseren til å bite negler. Swanson fikk sitt store gjennombrudd i Norge med De som fortjener det. Den fikk bl.a. terningkast 6 av Ingvar Ambjørnsen i Dagbladet. Ambjørnsen mente at den var: «Annerledes. Overraskende. Rå, sort og vittig.». Asbjørn Slettemark mente at Swanson var en slags moderne Hitchcock. Med Åtte perfekte mord har Swanson denne gangen gått Agatha Christie i næringen.

I boka møter vi bokhandleren og mysteriefanatikeren Malcolm Kershaw. For mange år siden lagde han en liste over krimsjangerens mest perfekte, nærmest uløselige mord, som han ga navnet «Eight Perfect Murders». Mordene var valgt ut fra de beste av de beste, inkludert Agatha Christies Mord etter alfabetet, og Patricia Highsmiths Billett til helvete.

Men ingen blir mer overrasket enn Mal, nåværende eier av Old Devils Bookshop i Boston, når en FBI-agent banker på døren hans en snøtung dag i februar. Hun leter etter informasjon om et flertall uløste mordsaker som har uhyggelige likhetstrekk med mordene på Mals liste. Og det er ikke bare FBI som interesserer seg for denne bokhandleren som så godt som hver kveld sitter hjemme og leser. Morderen er der ute, og følger med på hver lille bevegelse han gjør.

Kommer for salg 22. januar
Åtte perfekte mord utkommer også som e-bok

– Herlig skummelt

C.J. Tudor: De andre

C.J. Tudor er en britisk forfatter av krimbøker som fikk sitt store internasjonale gjennombrudd med Krittmannen. Den fikk bl.a. Gullkulen for beste oversatte krimroman i Norge i 2018.

Tudor er krimforfatternes forfatter, og f.eks. Alex Michaelides har sagt dette om årets krim De andre: «Enormt underholdende og herlig skummelt. Jeg var hekta fra den gripende åpningen, og hele veien gjennom alle vriene og vendingene.». Harlan Coben har også uttrykt sin begeistring: «C.J. Tudor er fantastisk. Jeg kan nesten ikke vente på hennes neste trekk.».

De andre begynner med at hovedpersonen Gabe kjører hjemover og blir liggende bak en rusten gammel bil. Så oppdager han et lite ansikt i bakvinduet. Munnen mimer ordet pappa. Det er hans fem år gamle datter, Izzy. Gabe ser henne aldri igjen.

Tre år senere kjører han dag og natt opp og ned motorveien på leting etter bilen som forsvant med datteren hans. Håpet om å finne henne igjen nekter han å gi opp, selv om alle andre mener at hun må være død. Fran og datteren hennes, Alice, tilbakelegger også noen kilometer på motorveien. Men ikke på leting. På flukt. De prøver å ligge et steg foran de som vil dem vondt. For Fran kjenner sannheten. Hun vet hva som hendte med Gabes datter. Hun vet hvem som er ansvarlig. Og hun vet hva de vil gjøre med henne og Alice hvis de finner dem.

Kommer for salg 18. januar
De andre utkommer også som e-bok

Hvor godt kjenner du egentlig barnet ditt?

Sofie Sarenbrant: Syndebukken

For andre år på rad ble Sofie Sarenbrant i høst kåret til årets svenske krimforfatter på bokmessen i Gøteborg. Bøkene hennes er utgitt i over 15 land og har solgt over 3 millioner eksemplarer. Syndebukken er en lettlest og fengslende samtidskrim om løgner, hevn og dysfunksjonelle familier. En frittstående krim om den populære etterforskeren Emma Sköld.

En rekke innbrudd rammer fredelige Bromma. Da en tenåringsgutt blir drept i noe som ser ut som et innbrudd som endte fryktelig galt, blir Emma Sköld satt på saken. Mistanken rettes først mot familiens vaskehjelp som fant offeret. Saken tilspisses da et nettforum begynner å spre hatefulle ytringer om henne og utenlandske arbeidere. Men da flere mennesker dør, tar Emma saken i egne hender – og setter både selv og andre i livsfare.

Kommer for salg 22. februar
Syndebukken utkommer også som e-bok